Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Swiateczny forumowicz

Ja na wigilie bede mial jedna potrawe a wy ?

Polecane posty

U mnie jest tak ze mama nasmazy pangi z chlebem i wsio :-) a jutro pewnie jakiejs salatki zrobi. Mi tam wystarczy a wy jak tam obchodzicie tradycje ?

Gość a u mnie
12 tradycyjnie.

Jakby mnie ktos zaprosil na taka wigilie to bym nie wiedzial co jak i ile zjesc a tak zjem se ryby i wystarczy :-)

Gość patrysia88a
a u mnie barszczyk z uszkamil karp kluski z makiem i ciasto :)

U nas mama jakies kupila w sklepie ciasto ale ja tam nie przepadam za slodyczami

Gość swiateczna nuuuda
u mnie barszcz, karp i z 5 rodzajow pierogow :D

Jeszcze nigdy nie jadlem klusek z makiem. Dobre to ? Raz jadlem karpia smazonego ale mi nie smakowal. Ciekawe dlaczego ludzie uparli sie na tego karpia ? Ja jem pange :-)

Gość swiateczna nuuuda
te rodzaje to pierogi z biedronki, pierogi z lidla , pierogi z tesco , pierogi z żabki i pierogi z kauflanda :classic_cool:

Gość panga to swinstwo
jest importowana z chin, gdzie hoduje się ja na ryzowiskach, i jest tam karmiona ludzkimi odchodami, bleeee

Gość lososiowa
a ja jem łososia karp ma same osci

Gość swiateczna nuuuda
ja sie nie upieram jakos od kiedy pamietam zawsze byl u nas karp a teraz to juz przyzwyczajenie - tak samo jak np z piciem kawy rano czy sraniem wieczorem :D

Gość patrysia88a
ja uwielbiem kluski z makiem czekam na nie caly rok :) babcia zawsze robi własnej roboty kluseczki pycha:)

Gość lososiowa
i jeszcze jem roladki z kopą polane sosem srakowym

Gość a u mnie
karp wlasnie wyszedl z piekarnika i pachnie CUDNIE...barszczyk na balkonie uszka w lodowce rybki w galarecie i dwa rodzaje sledzi salatka jarzynowa kapusta postna kompocik z suszu grzybki smazone i krokiety.A pangi nie polecam-nawet moje koty nie ruszaja tej ryby.

Gość płezenty
ja mam bałszczyk z uszkami, łybkę, sułówki, 2 ciasta, piełożki i winko :)

Gość płezenty
a i mam jeszcze głoch z kapustą

Gość płezenty
jełstem jebłnięty

Tam ktos napisalal o pandze ze takie swinstwo. Po pierwsze panga nie jest z chin po drugie te karpie co ludzie kupuja w sklepach to myslisz ze takie zdrowe sa ? Karmia je jakimis paszami modyfikowanymi i innym dziadostwem. A po trzecie skad wiesz ze karmia je odchodami ? Podaj zrodlo wiadomosci ale nie jakies forum tylko sprawdzone info

Gość płezenty
połuchałaby człowiek

U mnie oczywiście tradycyjnie i bez czego nie wyobrażam sobie świąt: Zupa grzybowa z suszonych borowików, wywar gotował się od rana. Do tego karp, zabity własnoręcznie ;) . Kapusta z grochem i grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami, również robione ręcznie. Makiełki (makaron z makiem, bakaliami, śmietaną), pyszne. Kuba- kasza z grzybami. Ciasta: Obowiązkowo makowiec. Orzechowiec. Rosa- sernik z bezą na wierzchu. Kompot z suszonych śliwek. Śliwki w czekoladzie. Dla innych jeszcze śledzie. A na jutro piekłam sama szynkę i od dziadka mam tez jedną uwędzoną. To moja podstawa.

Gość a u mnie
karpika akurat mam z hodowli mojego dziadka wiec wiem co jem a panka nie z Chin a z Wietnamu.I nie ludzkimi odchodami jest karmiona a przede wszystkim miesem innych zwierzat przewaznie zdechlych juz i faszerowana jest na potege hormonami.Moj brat plywa na statku i nie raz mowil co widzial w Wietnamie MASAKRA!

Gość panga to swinstwo
sorry ona pochodzi z wietnamu tu sobie poczytaj o hodowli: http://olalazar.blox.pl/2006/10/Panga.html a ja studiowalam na uczelni przyrodniczej i znam osoby (naukowcy) ktore potwierdzaja, ze pange hoduje sie tez na ludzkich odchodach. To najgorsze swinstwo jakie moze byc.

No nie wiem. Jakas olalazar na jakims blogu cos tam pisze niby jacych naukowcy potwierdzaja ktos cos tam widzial itd. A tak naprawde to malo wiadomo o tej rybie.w kazdym badz razie jest dopuszczona do handlu w europie to chyba o czyms znaczy ? Nie wierze jakby byla taka niby naszpikowana zeby mozna ja bylo sprzedawac

Gość a u mnie
Wiesz teraz tak naprawde to wszystko mozna sprzedawac tylko po czasire sie okazuje ze jest szkodliwe rakotworcze itd...

Pange sprzedaja od kilku lat i nic nie wykryli w calej europie ? A jak przywiezli do polski pare kilo wolowiny z irlandii jakiejs trefnej to larum na cala polske ze truja polakow. Ja np niedawno czytalem gdzies w necie ze widzial jak sie hoduje lososia norweskiego i przestrzegal zeby jej nie kupowac i co mam mu uwierzyc ? Z panga jest tak ze jest to tania dosc smaczna ryba ale niektorym to niepasuje bo woleli by zeby kupowac jakies inne ryby. Nie ma zadnych powaznych badan na ten temat a jakies blogi czy opinie na forach typu a ja slyszalam... To wiecie. Dobra koniec tych wypocin ide wypic jakas kawe ( pewnie z chin :-) ) pozdrawiam