Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Galantynka

Jak często karmic szczeniaczka 7 tygodniowego

Polecane posty

Gość Galantynka

Mój syn karmic go zaczął go sucha karma, ale on jej prawie nie jada. ja mu dokupiłam karme z puszki. Biedaczek ładnie je ją i dałam mu tez kawałeczek białej kiełbaski. No i nie moge go nauczyć sikac na gazetke . Karmie go 4 razy , tak 2 łyżeczki karmy z puszki i sucha karma w miseczce.Wtedy sucha troche zje , ale przy tej z puszki. Gdy za czesto je wtedy czesto robi to drugie czyli nie siki ...Jest fajny psiak.

Gość dam ci rade
dawaj mu 2 razy dziennie...tak mały szczeniak najlpeiej jadłaby ugotowanego kurczaka-kup udko i ugotuj z marchewką, pozniej dodaj np. makaronu albo kaszy albo ryzu i dawaj mu 2 razy dzeinnie.... on jest raczej za maly na sucha karme

Gość dam ci rade
a bialej kiełbasy mu nie dawaj. Psom wbrew pozorom nie mozna dawc byle czego....nie powinno dawac sie kieblas i wedlin bo jest to mocno doprawione.Najlepiej ugotować kurczaka

Gość takiego malucha to co 2-3 godz
trzeba karmić, poić i sprzątać po nim :)

Gość dam ci rade
Absolutnie niczym nie doprawiaj!!!! wystraczy ze mu pokroisz... troche on jest za maly na sucha karme, niech sie narazie nacieszy mieciutkim jedzeniem....

Gość Galantynka
Jutro tak zrobie wykopie z lodówki jakieś drobiowe cos i mu ugotuje bez przypraw , leciutko osole ale leciutko. Bidny psiak.

Gość cois wyszperałam w necie
tutaj cosa znalazła....poszperaj w necie a znajdziesz kupe porad... Jak karmić małego pieska? Moja sunia westy ma 8 tygodni i nie chce za bardzo jeść. Podaję jej ryż z marchewką, suchą karmę (wcześniej namoczoną), ale je tylko mięsną karmę z puszki Pedigree Junior? Przecież nie może jeść tylko tej jednej karmy non stop, to chyba niezdrowe?Musimy zacząć od wyjaśnienia kilku podstaw. Dlaczego pies nie może jeść non stop tej samej karmy? Ależ oczywiście, że może! Pies posiada kły służące do wyrywania mięsa i kęsy są od razu połykane. Nie ma efektu rozdrabniania i przeżuwania pokarmu. Pies ma bardzo mało receptorów smakowych. Czyli brak rozdrabniania i przeżuwania oraz mała ilość receptorów odbierających smak sprawia, że u psa nie odgrywa on żadnej roli. Smaku praktycznie nie czuje. Ważną rolę odgrywa zapach, który jest kilka tysięcy razy bardziej wyostrzony niż człowieka. W naturze pies też nie zmienia karmy - wilk zadowala się wszystkim co upoluje, często non stop to samo. Zresztą częsta zmiana karmy potrafi sprawić, że pies stanie się wybredny i nasili się prawdopodobieństwo biegunek i wymiotów - czyli nieprawidłowej reakcji na pokarm. Jak karmić szczenięta? Każdą karmę wprowadzać po odrobinie i stopniowo - by wykluczyć szansę sensacji żołądkowych. Szczeniaka powinno się karmić 3-4 razy dziennie dawką zalecaną przez producenta karmy.Jeśli nie chce jeść tego co Państwo mu oferują, należy zabrać karmę stawiając ją za 2-3 godziny, jeśli nie je nadal zabrać i postawić ponownie po tym okresie czasu. Proszę się nie przejmować. Psiak nie jest głupi i nie umrze z głodu mając miskę z jedzeniem. Tak zwana konkurencja o pokarm występuje w naturze u psowatych i tam nigdy nie ma jedzenia zawsze i na każde życzenie. Dostatek karmy w domu sprawia, że szczeniakowi brakuje tej konkurencji, staje się kapryśny i nie chce jeść. Zaradzić temu można okresowo zabierając mu karmę. Czym karmić szczenięta? Wykorzystać można każdą puszkę, czy suchą karmę byle było na niej napisane puppy lub junior. Na rynku jest ich cała gama. Łatwo będzie coś wybrać. Jeśli początkowo wystąpią problemy z gryzieniem suchej karmy - można ją rzeczywiście namaczać -psy małych ras czasami mają opóźnione wyrzynanie się zębów. Na każdej karmie czy suchej, czy mokrej jest tabelka z dawkowaniem w zależności od masy ciała i wieku szczeniaka. Należy jej przestrzegać w dawkowaniu dziennym, a pokryte zostanie 100 % zapotrzebowania psa na składniki odżywcze. Należy tylko pamiętać o tym by karmić szczeniaka 3-4 razy dziennie, dzieląc tę dawkę pokarmową na kilka mniejszych. Jeśli chce mu Pani gotować domowe jedzenia sprawa jest bardziej skomplikowana. W diecie musi być wypełniacz - źródło cukrów i włókna. Może to być ryż lub makaron. Mięso jako źródło białka (kurczak, cielęcina, jagnięcina, wołowina), warzywa, np. marchew jako źródło włókna, troszkę smalcu lub boczku jako dostarczenie tłuszczu i porządny preparat witaminowo -mineralny. Karmy przemysłowe są już witaminizowane. Po więcej informacji o żywieniu psów zapraszamy do naszego artyku

Gość porada
Ugotuj ryz,lekko nawet rozgotuj, ugotuj kurczaka, drobno posiekaj, ugotuj starta marchewke-wszystko wymieszaj.Bez zadnych przypraw. Gotowac tez bez przypraw,bron boze sol.Mozesz popakowac w woreczki i schowac do zamrazarki, bedziesz miala gotowa karme na kilka dni. Mozesz takze ryz zastapic kasza gryczana. Czasami podaj psu ser bialy,wymieszany z zoltkiem-moj to uwielbial

Gość dam ci rade
osolisz???? kobieto psom sie nie soli zarcia!!!!!tym sie mu tylko zaszkodzi...

Gość porada
psom nie mozna solic potraw, zero wedlin, zero slodyczy -ich zoladek na takie rzeczy reaguje tysiac razy gorzej niz nasz ludzki

Gość Galantynka
Ile dziennie moze zjeśc 7 tygodniowy szczeniaczek, wazy tak około 2 kilogr. Ile połozyc mu do miski, tego ugotowanego.

Gość dam ci rade
cos mi sie zdaje ze jestes kolejnym przypadkiem o ktorym trąbiuą w telewizji czyli kup pieska na prezent gwiazdkowy dziecku a potem wywież do lasu...... jak mozna kupic psa i pytać o takie podstawy???i jeszcze pisać o dosalaniu jedzienia i o białej kiełbasie:(

Gość dam ci rade
aha niech zgadne pewnie dajesz mu też mleko???? oczywiscie to też jest zabronione!

Gość Galantynka
Nie, psa do domu przyniósł syn, nigdy bym ni ewyrzuciła psa do lasu. Na prawde nie wiem to pytam Nie chce popełnic błędów , bo zalezy mi na tym małym psiaczku by mu nie zaszkodzić.

Gość dam ci rade
w żadnym wypadku nie należy podawać szczeniakowi (ani żadnemu psu) kości drobiowych. Kości te pękają, tworząc odpryski ostre jak igły, które mogą uszkodzić jelita. Nie należy także karmić szczeniaka mlekiem krowim, wędlinami, słodyczami, żółtym serem, cytrusami

Gość Galantynka
Dziewczyna syna karmiła jak mówi syn go sucha karmą. Mieszka ona w ponblizu weterynarza który jej to zalecał.

Gość -- -
"Gdy za czesto je wtedy czesto robi to drugie czyli nie siki ... ile ty masz lat, ze nie umiesz napisac kupa?

Gość Galantynka
Karmiła go też _porcjami rosołowymi nieugotowanymi!!!

Gość Galantynka
Ile mam lat ? jakie to ma znaczenie...brakuje mi doswiadczenia w karmnieniu psów. dzieki za porady. pzodrawiam Was serdecznie!!!!!

Gość dam ci rade
ok to powiem ci jak ja robie dla swoich psow... kupuje 2 udka z kurczaka wrzucam do wody, do tego dodaje sporo marchewki(cała marchew) w kosteczke i tak sie gotuje rosół pozniej dodaje np ryż i gotuje(pamietajk aby byl bardzo dobrze ugotowany)....pozniej wyjmuje mieso obieram i kroje w mniejsze kawałki... tego rosołu nie odlewaj ...ale oczywiscie nie przesadzaj z jej ilością...

Gość pkj
nie dodawaj zadnych przypraw zeby nie gryzl mebli i butow idz do sklepu zologicznego i kup mu jakas zabawke najlepiej piszczaca a zeby psiak nie zalatwial swoih potrzeb wmieszkaniu po jedzeniu wyprowadzaj go na dwor jak zrobi to na dworze pochwal go jakims przysmakiem dla psow

Gość dam ci rade
porcjami nieugotowanymi???co za idiotyzm!!jak psu wbije sie w jelita ostra kosc drobiowa to już po nim...nie wolno!

Gość Galantynka
Dziekuje , zaraz po swietach tak zrobię.pozdrawiam światecznie.

Gość pkj
moja sunce dawalam pedigree junior

Gość Galantynka
podzielam te opinię....

Gość dam ci rade
aha jeszcze jedna dobra rada....zeby pies nie sikał w dopmu absolutnie nie należy go bić czy moczyć mordki w sikach...wystarczy ze przygotujesz sobie np puszke, do niej wsypiesz np groch czy ryz i gdy tylko zacznie w domu sikać to wystarczy go straszyć pootrzasając puszką-sam odglos tego oduczy go sikać w domu. dobrym sposobem jest tez straszenie gazetą- psy boją się odglosu szeleszczącej gazety.

Gość Galantynka
Na prawde jestescie super, dzieki za taki ODZEW!!!!

Gość dam ci rade
to samo rob jak bedze gryzł np buty. jest to super sposob na psa...zobaczysz jak bedzie spieprzał przed tą puszka..

Gość pkj
albo wlasnie dawalam jej ryz z wazywami i miesem plus w sklepie zologicznym mozna kupic dla takich malenstw specjalna mieszanke witaminowa dosypuje sie do karmy gotowanej nie gotowej bo tej w puszce sa juz witaminy ja polecam witaminy i mineraly can vit dla psow mlodych jest super

Gość pkj
dawaj mu kosci takie specjale kup w sklepie zologicznym plus te zabawki jakas pileczka piszczaca odwraca od gryzienia uwage przepraszam za bledy ale szybko pisze