Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

l-e-n-k-a

przysięga że zostanie dziewicą do ślubu

Polecane posty

kuzynka miała przed świętami jakieś tam przygotowanie do komuni, ksiądz rozdał dzieciom teksty jakiejś przysięgi żeby się nauczyły na pamięć do maja, tam jest oprócz papierosów i alkoholu że pozostaną czyści do slubu i te biedne dzieci które niewiele z tego wiedzą mają to przysięgać w kościele, normalnie tak się wkurzylam że słów mi brak

Gość tez ameryke odkrylas
:o

ja bym zglosila to do wladz kosciola (nie chodze nie wiem kto jest nad proboszczem). nie mozna zmuszac do takiej przysiegi tym bardziej ze te dzieci niewiele wiedza

Gość bla bla blaaaaaaaaaaaaaa
dlatego nie chrzcilam corki, jak dorosnie do komunii, to wezmie chrzest i komunie swiadomie, bez zadnej glupiej przysiegi, ktorej nie rozumie

kurcze, naprawdę przesada. Ciekawe czy oni zdają sobie sprawę z tego, że dzieciaki zupełnie nie kumają o co chodzi i żadne z nich nie dotrzyma (chyba, że z własnych przekonań) przysięgi. Sami sobie kopią grób, zrażając ludzi do siebie takimi absurdami.

Sami sobie kopią grób, zrażając ludzi do siebie takimi absurdami. No właśnie dokładnie to samo sobie pomyślałam jak mi ciotka o tym mówiła, dzieci nawet nie rozumieją szóstego przykazania tylko klepią je na pamięć jak tabliczkę mnożenia to jest chore jakieś, jak ośmiolatek może przysięgać że nie pójdzie z nikim do łóżka przed ślubem, skąd wie co go w życiu czeka, zresztą nawet jak mu się wydaje że tak właśnie zrobi, to skąd wie co będzie póżniej

ciekawe czy to jakiś wasz regionalny wymysł, czy też Kościół ma zamiar wprowadzić to w życie na terenie całego kraju ? Jeśli tak to będzie o tym głośno !!

słyszałam że jest tak w niektórych parafiach nie tylko w parafii mojej cioci....ale nie wiem mam szczerą nadzieję że nie na cały kraj

Gość dobre to
W ogóle mnie to nie bulwersuje. Może dlatego, że do tej przysięgi lekko podchodziłam. Tak samo ośmiolatek przysięga, że nie będzie palił i pił, a skąd może wiedzieć, że tego przed 18 nie zrobi. Ja zarówno piłam, paliłam i uprawiałam seks przed ślubem. Nie bolało mnie, że złamałam przysięgę komunijną, nie bolało, że złamałam 6 przykazanie. Przypuszczam, że znakomita większość tych dzieciaków też będzie to miała gdzieś, więc nie róbcie burzy w szklance wody. Zresztą nawet gdyby nie przysięgały przy okazji komunii, to i tak seks przedmałżeński jest łamaniem 6 przykazania...

Gość Chumor Muchomor
Ja też do 18-tki piłem i bzykałem sie, w dodatku po pijaku na sylwestrze... No tak bywa, ale jednak na żone wolałem wziąć dla pewności dziewice Mam przynajmniej 100% pewności i satysfakcji :D

Gość zona chumora muchomora
te chlopy to jednak trepy.. wystarczy zatrzepotac rzesami, usmiechnac sie i anielskim glosikiem wmowic raz, ze cnotka niewydymka i taki od razu sie slini i za zone chce :D