Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mniszka modliszka

zasilek dla bezrobotnych-za sady przyznawania???HELP!!!

Polecane posty

Gość mniszka modliszka

przepracowałam ponad rok na umowe zlecenia. z dniem 22 grudnia wygasła mi umowa. Nie dostałam od pracodawcy jeszcze zadnego zaswiadczenia o zatrudnieniu. Czy jest jakis termin rejestracji w urzedzie pracy zeby pobierac zasilek???

Gość nie dostaniesz zadnego
zasilku. Umowa-zlecenie sie nie kwalifikuje. Poza tym pol roku to zbyt krotko.

Umowa zlecenie kwalifikuje się do zasiłku. Musisz mieć tylko przepracowane w ostatnich 18 miesiącach, 12 miesięcy. I co ważne: musisz w każdym z tych miesięcy zarobić najniższą krajową.

Aha. Urząd Pracy będzie chciał od Ciebie zaświadczenie z zakładu pracy z wyszczególnieniem zarobków z każdego miesiąca ( żeby sprawdzić czy zarobiłaś najniższą płacę). Tak jest w przypadku umowy zlecenie. Jak ktoś pracował na umowę o pracę nie potrzebują zarobków, wystarczy im świadectwo pracy , gdzie będzie napisane ''pełny wymiar czasu pracy''. nie dostaniesz zadnego - Ona napisała wyraźnie ''przepracowałam ponad rok'' :)

Gość mniszka modliszka
ok dzieki mp 30 :) a jest jakis termin zgloszenia?? czekam na to zaswiadczenie wiec to pewnie bedzie po nowym roku:( i czy musialam sie wczesniej zarejestrowac???

Możesz spokojnie iść po nowym roku. Nie ma jakiegoś odgórnego terminu w jakim musisz zarejestrować się. Tylko w czasie między zarejestrowaniem się, a końcem zatrudnienia nie masz ubezpieczenia zdrowotnego.

Gość mniszka modliszka
ok to super:D akurat te sprawy mnie martwily:) dzieki mp 30:)