Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

justyś500

Pytanie do kobiet w ciąży...

Polecane posty

Dziewczyny!Byłam dzisiaj u ginekologa i stwierdził u mnie ciążę.Powiedział,że jest to 7 tc.Na wydruku z usg mam 7w 2d(CRL-11mm).Mam w związku z tym pytanko,ponieważ jest to moja pierwsza ciąża i byłam tak rozkojarzona,że nie zapytałam lekarza jak to jest.Powiedzcie mi kochane,czy jest to 7tc od zapłodnienia,czy może 5tydzień,a 7tc od miesiączki.Jeżeli lekarz mówi Wam,że jest to 7tc,to co co oznacza?Proszę o odpowiedź.

Gość kakakkjdjad
lekaarz obliczyl od daty ostatniej miesiaczki :) czyli biorac pod uwage date zaplodnienia twoja ciaza trwa krocej (ale to zalezy od dlugosci cyklu)

Gość kakakkjdjad
:) na wielu stronach sa kalkulatory ciazy :) polecam babyboom.com lub edziecko.pl gratulacje:)

Gość a jak sie wie dokladnie kiedy
doszlo do zaplodnienia (+/- 2 dni ze wzgledu na dugosc zycia plemnikow) to chyba lepiej tak obliczyc niz od daty ostatniej miesiaczki, nie?

Gość kakakkjdjad
pewnie ze tak :) ale lekarze licza od ostatniej miesiaczki. Tak to jest przyjęte.

Gość a jak sie wie dokladnie kiedy
Bo ja mialam jedna miesiaczke bedac juz w ciazy... I moje tygodnie nie zgadzaly sie z tymi lekarskimi. Potem wg obliczen lekarza urodzil sie wczesniak...

Gość kakakkjdjad
Może zobacz dokladnie kiedy mialas ta miesiaczke dwa miesiace temu policz te dni i odejmij tyle dni ile mniej wiecej Ci wypada owulacja. Innego pomyslu nie mam moze ktos inny sie wypowie. Pozatym mysle ze i tak dokladnie nie bedziesz tego wiedziala bo moglas miec dwie owukacje w jednym cyklu no i w najmniej prawdopodobnym dniu zaplodnienia. Wiele zalezy od dlugosci twoich miesiaczek regularnosci itp.

Ja miałam miesiączkę 23 października i trwała 6 dni i potem kolejną miałam 4 listopada i trwała 5 dni,ale pierwszy dzien było to naprawdę krwawienie ,a kolejne dni to już tylko brązowo-czerwone plamienia.Lekarz liczy mi chyba od tej drugiej miesiączki,bo tak wnioskuję. Dziękuję za gratulacje,ja też się cieszę!!!Trochę rozwiałyście moje wątpliwości,serdeczne dzięki!

Ja miałam miesiączkę 23 października i trwała 6 dni i potem kolejną miałam 4 listopada i trwała 5 dni,ale pierwszy dzien było to naprawdę krwawienie ,a kolejne dni to już tylko brązowo-czerwone plamienia.Lekarz liczy mi chyba od tej drugiej miesiączki,bo tak wnioskuję. Dziękuję za gratulacje,ja też się cieszę!!!Trochę rozwiałyście moje wątpliwości,serdeczne dzięki!

Z tą miesiączka u mnie jest różnie.Czasami mam co 27 dni,a ostatnio nawet 23 dni,także wyliczenie dnia owulacji to jak szóstka w totka.Stosunek miałam 29-30 października,6-7 listopada i 12 listopada.

Gość kakakkjdjad
no wlasnie:) jesli ktos ma rozregulowane cykle to wlasnie u niego ciezko jest przewidziec owulacje i prawdopodobna date zaplodnienia:)

Gość hagyataf
ja uważam,że 7 tc gin liczy od miesiączki,a tak naprawdę to twoje dziecko może być młodsze o te około 2 tyg,czyli mam jakieś 5-6tyg,ale ekspertem nie jestem.Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie...

Gość aaaaaaaaaaaaaaa
jesli na usg wyszledl 7 tydzien to liczy sie 2 tygodnie w obie strony jako mozliwy dzien zaplodnienia, wiec twoja ciaza moze miec 9 tyg od zaplodnienia albo 5 tyg. Tak naprawde nigdy nie da sie ustalic tego do konca. Podobno najlepiej jest zrobic usg w 14 tyg i ono pokazuje najtrafniej wiek ciazy.

Gość hagyataf
9 tyg od zapłodnienia?Może 9 tyg ciąży od miesiączki,bo z tym się zgodzę,ale nie od zapłodnienia.A co z wielkością maluszka,bo w tych pierwszych tygodniach te parametry są podobno najbardziej wiarygodne przy ustalaniu wieku ciąży.Sprawdzałam justysi to w kalkulatorach i wychodzi tak 6 tydz od zapłodnienia,ale z tym jest różnie.Ja na wydruku usg z 18.09 mam dwa różne terminy od miesiączki : 14w2d poród na 10 stycznia tego roku,a pod spodem mam 12w4d poród na 19 stycznia.Skąd ta różnica?