Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rosita

co robicie z czerstwego chleba

Polecane posty

Gość rosita

odsmażany z jajkiem z czasem się przejada gdy serwuję go raz w tygodniu. Jak Wy wykorzystujecie pieczywo ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
- smażę na oleju (wcześniej leciutko skrapiam wodą,by był miękki) - To samo co wyżej lecz kłąde plaster żółtego sera+ketchup - 2 kromki chleba,w środek kłade plaster mozzarelli.Potem chleb mocze w mleku,panieruje w mace i jajku - chleb mocze w mleku z dodatkiem cynamonu i cukru pudru.Potem już tylko jajko i smażę.Jem tak lub z dodatkiem miodu czy też dżemu. -robie też puding z chleba(najczęściej z bułek) tylko muszę poszukać przepisu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi/mi
ja robię zapiekankę, przepis wygrzebałam w jakiejś gazecie. Podsmażam cebulkę, do tego dodaję pokrojoną w kawałki wędlinę, mogą być też pieczarki. Poddusić. Wrzucić do michy, dodać pokrojony w kostkę stary chlebek. Następnie 3-4 jajka roztrzepać z odrobiną śmietanki lub mleka, dorzucić przyprawę do pizzy. Zalać mieszankę w misce, dikładnie wymieszać i do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem i zapiec ok.30 minut. Pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lalalamidooo
robie podobnie jak princpolo. poza tym tez kroje chleb na male kosteczki i smaze na masle, na ktore najpierw wrzucam 1-2 zabki czosnku (w calosci, tylko rozgniecione plaska strona noza). czosnek po chwili wyrzucam, wsypuje chlebek i smaze, na koniec posypuje ziolami prowansalskimi i mam fajne grzanki do zupy albo jako przegryzke. lubie tez podsmazyc takie kromki chleba w calosci na maselku i na koniec natrzec czosnkiem i posypac troszeczke sola. pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pijani rycerze Kromki czerstwego chleba namoczyć przez chwilę w słodkim czerwonym winie - żeby się trochę napiły, ale nie rozpadly. Wyjąć, obtoczyć w jaju i bułce tartej, obsmażyć na złoto na patelni. Pycha :D Oczywiście to przekąska dla dorosłych smakoszy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosita
a ten przepis na pudding chlebowy ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość noz ty
ja robie kotleciki chlebowo-ryzowe. zobaczylam przepis kiedys na opakowaniu ryzu. PYCHA na zimno i cieplo maly bochenek chleba (ja daje pol normalnego bochenka, czy ile mi tam zostalo), zamoczyc go w wodzie lub mleku, odcisnac. woreczek ugotowanego ryzu. wymieszac z chlebem, dodac surowe jajko. i teraz dodatki: moze byc w kosteczke pokrojony ser zolty, albo w kosteczke pokrojona szynka. na patelni smaze pieczarki z cebula, na tarce scieram marchewke, to wszystko smaze, mieszam. do chleba z ryzem dodaje to wszystko, przyprawiam sola, pieprzem, mozna dodac ziola do pizzy, albo ziola prowansalskie, co kto lubi. uformowac kotleciki, obtoczyc w bulce tartej i usmazyc:) ja to uwielbiam na zimno, albo na chlebku z ketchupem. moja mama je to na cieplo z sosem pomidorowym i ziemniakami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JML
ja robię słodkie grzanki z patelni. Najpierw smaruję kromkę konfiturą, nastepnie składam jak kanapkę. Obtaczam w jajkach roztrzepanych z odrobiną mleka i cukrem waniliowym, następnie w płatkach migałowych i smażę na masełku na złoty kolorek. Mniam, mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JML
ja niestety nie mam zwierzaków, więc muszę sama zjadać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fghryj
ja tre na tarce i mam tartą bułke na blaszkę do wypieków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Smak Imprezy.pl
* 6 podsuszonych bułek pszennych kajzerek lub innych * 3 jajka * 150 ml mleka * 150 gr masła * ½ szklanki pociętej natki pietruszki * 4 cebuli dymki z nacią * sól * czarny pieprz * kminek, dla tych, co lubię jego smak. Ja osobiście kminku nie lubię, więc go z radością pomijam. Podsuszone bułki tniemy w drobną kostkę. Bułki nie muszą być zupełnie suche i latać jak kamień ;) można do tego dania użyć bułek sprzed dwóch dni i też będzie smacznie. W misce mieszamy jajka z mlekiem i solą. Mieszaniną zalewamy bułki. Dajemy im odpocząć jakieś 15-20 minut. W tym czasie tniemy pietruszkę i cebulkę dymkę, dokładamy do bułek. Następnie dokładamy miękkie masło, czarny pieprz i wszystko dokładanie mieszamy. Z pończochy odcinamy (trochę czuję się jak Adam Słdowy hihihihi) fragment około 25 cm. Z jednego końca związujemy supeł, wypełniamy całość naszym przyszłym Semmelnknödel’em, formujemy wałek i zawiązujemy supeł z drugiej strony. Taki zgrabny wałek wkładamy do gotującej się osolonej wody, przykręcamy gaz i gotujemy na ledwo pyrkającym 30-45 minut. Następnie wyławiamy, najlepiej łyżką do ryb, taką długą z dziurkami, odkładamy na talerz i czekamy kilka minut, aby knedel przestygł. Gdy jest jeszcze mocno ciepły, nożyczkami rozcinamy pończochę i delikatnie wydobywamy knedla. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie tniemy w plastry, przekładamy do naczynia do zapiekania i podgrzewamy przed podaniem w piekarniku. Super pasuje do mięsa, pieczeni lub sosów. Jest to ciekawa alternatywa dla ziemniaków, ryżu czy kopytek. co prawda to przepis z bulkami ale moze.... Smak Imprezy.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hiacynta5
oddaje znajomemu, ktory ma konia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Suszę i noszę znajomiej kobitce która hoduje kury. A w zamian dostanę czasem a to jajek, cukinię, a to naręcze rabarbaru... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×