Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mala1972

sylwester w domu- co szykujecie?

Polecane posty

Gość Mala1972

Proszę o podanie przepisów na sałatki , ciasta, przekąski. Wogóle jakie macie propozycje. Chciałabym podać coś nowego i szybkiego. Będe miała właśnie okres , więc nie będe miała siły stać cały dzień przy garach. Impreza szykuje mi się na 12 osób. Prosze o sprawdzone przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kas ik
zrób kiszke, kilo kaszy zalej pół litrem krwi, gotuj przez pół godz starczy dla wszystkich, smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mala1972
bardzo śmieszne może u ciebie się tak przyjmuje gości

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olllllllllllllinaaaaaaaaa
moze cos z grila elektrycznego jesli nie masz to w piekarniku upiecz i salatki bardzo duzo przepisow w necie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka 4 małe cebule 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 kapusta pekińska 4 łyżeczki przyprawy gros łyżeczka vegety 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody 2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzch majonez, ketchup pikantny Sposób przyrządzenia: Do przegotowanej 1 szklanki wody wsypać 4 łyżeczki przyprawy gyros i odstawić. Piersi pokroić w paski lub kostkę, podsmażyć na oleju. Jak mięso będzie miękkie, podlać wodą z przyprawą i smażyć do wyparowania wody. Nie solić i nie pieprzyć. Po ostygnięciu przełożyć do miski i polać ketchupem. Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i posmarować majonezem i ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w cienkie paski włożyć do osobnej miski i zasypać 1 łyżeczką vegety odstawić na 10 min. Odcisnąć sok z kapusty, położyć na kukurydzę i posmarować majonezem. Na wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: kilka pomidorków koktajlowych 4 jajka 2 awokado sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ugotowanie na twardo jajka obrać ze skorupek podzielić na połówki. Jedno awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę , wydrążyć miąższ i pokroić w kosteczkę. Skropić połową soku z cytryny i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Drugie awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ skropić resztą soku z cytryny, pokroić w plasterki. Na połówkach jajek ułożyć plasterki pomidorków koktajlowych i kostki awokado. Gotowe dnie udekorować plasterkami awokado, oprószyć solą i pierzem. Podawać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 20 dag. ryżu 3 brzoskwinie 1 strąk czerwonej papryki sól pieprz biały sok z cytryny mięta Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować, odcedzić. Z owoców wyjąć pestki i pokroić na drobne paski. Dodać do ryżu i wymieszać. Paprykę przekroić, wyjąć pestki, posiekać i wrzucić do sałatki. Dodać posiekane listki mięty, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać i schłodzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: pieczarki - 10 szt. bułki - 4 szt. cebula - 1 szt. ser żółty - 100 g masło ketchup zioła prowansalskie - 1 łyżeczka(i) vegetta - 1 łyżeczka(i) Sposób przyrządzenia: Pieczarki i cebule zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle. Włożyć do miski, dodać starty ser, pieprz, vegete, zioła prowansalskie i ketchup. Wszystko razem wymieszać. Odciąć brzegi bułek, wyciągnąć środek i wypełnić farszem. Bułki z wierzchu posmarować masłem i włożyć na parę minut do piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 4 chlebki pita 15 dkg drobno pokrojonego wędzonego łososia 15 dkg pokruszonego sera feta ¼ szklanki dobrej oliwy 2 łyżki majonezy 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki suszonego oregano listki szpinaku 4 małe pokrojone małe pomidory mały ogórek pokrojony 1 szklanka konserwowanej ciecierzycy 1/3 szklanki pokrojonych oliwek ostra papryczka, pokrojona, bez nasion Sposób przyrządzenia: Ser feta wymieszać z oliwą. Majonez, 3 łyżki przegotowanej wody, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz zmiksować dokładnie. Fetę i majonez wymieszać z pozostałymi składnikami, napełnić nimi środek pity i podawać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 25 dag ryżu 20 dag cienkich parówek 30 dag bekonu 20 dag langusty (konserwa), 30 dag pomidorów 8 dag margaryny 3 strąki czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz i papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Pokrajaną na cienkie plastry cebulę lekko zrumienić na margarynie, dodać pokrajany 'na kawałki bekon i przesmażyć. Dodać obrane ze skórki i pokrajane pomidory, roztarty czosnek, oczyszczoną z gniazdek i pokrajaną na wąskie paski paprykę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, dusić do miękkości pod przykryciem. Ryż gotować 15 min. w dużej ilości wody, odcedzić, spłukać pod bieżącą zimną wodą. Dobrze odsączony ryż wymieszać w naczyniu do zapiekania z uduszonym bekonem i warzywami, pokrajanymi parówkami i rozdrobnioną langustą, zapiekać w piekarniku 18 min. Podawać w naczyniu, w którym się potrawa zapiekała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: • 3 udka kurczaka lub piersi (może też być inne mięso) • 2 szkl. ryżu • 6 dużych marchewek • sól, vegetka • 1 duża cebula • tłuszcz do smażenia • bulion z kostki (ok.3 szklanki) Wykonanie: Mięso podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą doprawiając do smaku vegetką. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na jarzyniarce o grubych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem powstałym podczas smażenia mięsa. Na mięso układamy warstwę z utartej marchewki. Tę z kolei zasypujemy ryżem. Całość zalewamy gorącym bulionem z kostki. Następnie garnek przykrywamy. Stawiamy go na maleńkim ogniu i gotujemy, a właściwie parujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Po ugotowaniu nakładamy w ten sam sposób, co sałatkę warstwową. Najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. Wtedy danie należy odsmażyć na patelni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 1 kalafior 1 szklanka śmietany 10 dkg tartego żółtego sera 2 dkg masła szczypta gałki muszkatołowej só, biały pieprz Dodatki: 5 dkg mąki 4 dkg jąder orzechów laskowych 5 dkg pokrojonego w kostkę masła sól, biały pieprz sos pomidorowy Sposób przyrządzenia: Kalafiora starannie wypłukać, podzielić na różyczki. Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, dodać różyczki kalafiora obgotować. Śmietanę wymieszać z tartym serem, posiekanymi drobno orzechami (połowa), gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć obgotowane różyczki kalafiora, polać śmietaną, obłożyć pokrojonym w kostkę masłem i reszta posiekanych orzechów. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać z sosem pomidorowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 30 dag. mięsa mielonego 1 średnia cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 1 topiony serek śmietankowy 50 dag. makaronu rurki sól pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Mięso wkładamy na patelnię z lekko rozgrzanym tłuszczem, rozdrabniamy widelcem i dusimy pod przykryciem z cebulką pokrojoną w kostkę przez 8 minut, aż straci różowy kolor. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojony w kostkę serek topiony. Zagotowujemy , ciągle mieszając, dodajemy wszystkie zioła i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy. Na talerze wykładamy makaron, a na środek nakładamy sos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 20 dag. ziemniaków 8 dag. marchewki 3 dag. pietruszki 3 dag. selera ser żółty 5 dag. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól pieprz inne przyprawy do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki oczyścić, wydrążyć łyżeczką, ściąć dolny wierzchołek. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Warzywa rozdrobnić. Drobno pokrojoną cebulę udusić na tłuszczu. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i przyprawy, nadal dusić. Do upieczonych ziemniaków nałożyć farsz, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Doskonałe do grillowanego mięsa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mozesz zrobić zapiekanki
są łatwe w przygotowaniu i pyszne :-) Kupujesz kilka bagietek (zależy ile osób będzie) z jednej bagietki wyjdą 4 zapiekanki. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić żeby były miękkie,bagietkę smarujesz masłem, na to kładziesz dużą ilość pieczarek, na to ser żółty i na 10 minut do piekarnika. Często je robię bo domownicy je uwielbiają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 7 jaj 1 proszek do pieczenia 9 łyżek kaszy manny 60 dkg jabłek 40 dkg maku 45 dkg cukru 20 dkg masła Sposób przyrządzenia: Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Masło, cukier, żółtka utrzeć i wymieszać z jabłkami. Mak sparzyć, przekręcić 2razy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do jabłek, dodać kaszę mannę i pianę z białek, wymieszać, piec 40-60minut.Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 20 dkg świeżego filetu z łososia 1 dojrzałe avocado chrzan wasabi do smaku sok z cytryny kawior czerwony lub czarny Sposób przyrządzenia: Avocado przekroić na połowę, usunąć pestkę, używając łyżeczki wydrążyć miąższ owocu, natychmiast skropić go sokiem z cytryny aby nie ciemniał. Do miąższu dodać chrzanu wasali i używając widelca dokładnie rozgnieść całość, skorygować smak sokiem z cytryny, chrzanem i ewentualnie solą i białym pieprzem, ponownie wymieszać. Filet z łososia bardzo dokładnie posiekać nożem, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Używając specjalnego krążka lub no wysmarowanego cieniutko oliwą pudełeczka po serku uformować z ww składników walec. Na dno układamy warstwę piure z avocado, ugniatamy, na nim warstwę posiekanego łososia, ponownie cienką warstwę awokado. Całość jeszcze raz dokładnie ugniatamy i delikatnie wykładamy na mały talerzyk. Wieńczymy schłodzonym i skropionym sokiem cytrynowym kawiorem. Tak przyrządzona przekąska cieszy zarówno oczy jak i podniebienie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenobiusz von klinkersztajn
Składniki: 4 udka kurczaka wytrybowane z kości 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka wytrawnego alkoholu mąka kukurydziana olej do głębokiego smażenia (idealny byłby olej arachidowy) Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić na niewielkie porcyjki pozostawiając na nim skórę. W misce wymieszać porcje mięsa z alkoholem, sosem sojowym i imbirem. Odstawić na 1 godzinę. W rondlu rozgrzać mocno olej. Każda porcje obtoczyć w mące kukurydzianej, smażyć na brązowo. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyć z oleju i podawać. Jako dodatek podać ćwiartki cytryny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość teee zenobiusz von klinkerszta
jakby autorka chciała wszystkie przepisy z googli to sama by sobie znalazła :-o Chyba woli sprawdzone a Ty wklejasz co się da :-o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xyz2008
i w dodatku nie daje nazw tych potraw...pfff

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chuda jak słomka
ja idę na imprezę do koleżanki więc podzieliłyśmy się przygotowaniami i na mnie wypadło ciasto, ja zrobiłam kopiec kreta dr Oetkera, bo to łatwe ciasto, zawsze wychodzi i najszybciej znika :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zrobiłam bigos z mięskiem i kiełbasą, sernik na zimno z owocami, jajka w sosie szczypiorkowym, krokiety i uszka do barszczu czerwonego, sałatka z kurczaka z kukurydzą, ananasem i rodzynkami i dużą ilością pieprzu - super wychodzi słodko-ostra:) siostra przynosi jakieś pozostałości ze Świąt - typu pierogi, sałatka, pieczeń, śledziki.. do tego słodycze, owoce, koreczki szampan i winko:) Szczęśliwego Nowego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×