Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ukradlimidiadem

wszystko o YASMINELLE

Polecane posty

Zakładam ten temat, tylko po to aby nie maglować 670 stron przy dawnym temacie o yasminelle.. jednocześnie postaram się uwzględnić najważniejsze informacje o tabletkach anty. Zaczynając od początku.. YASMINELLE to tabletki antykoncepcyjne, które należy przyjmować codziennie przez 21 dni o tej samej porze (mniej więcej). Gdy skończymy opakowanie należy zrobić 7 dniową przerwę, w tym czasie w granicach od 2-4 dni powinno wystąpić krwawienie (okres). Opakowanie ma specjalne strzałki, które podpowiadają Nam w jakiej kolejności brać tabletki. Tabletkę należy przyjąć pierwszego dnia, gdy dostanie się miesiączkę. Tutaj rozpoczyna się regularny 21 dniowy ciąg przyjmowania tabletek anty. \'W przypadku zażycia kilku tabletek na raz, mogą wystąpić objawy w postaci mdłości lub wymiotów. Młode dziewczęta mogą mieć krwawienia z pochwy.\' Tabletki to nie są łakocie! Powinny zostać dawkowane codziennie o regularnej porze (wtedy jest największa skuteczność ochrony przed ciążą). Jeśli minęło ponad 12 godzin, a Ty zapomniałaś tabletki - weź ją natychmiast i przez tydzień stosuj dodatkowe zabezpieczenie - prezerwatywy. Jesli przyjęłaś tabletkę w 12 godzinach, równowaga antykoncepcji jest zachowana. \'Ryzyko niepełnej ochrony przed ciążą jest największe, jeżeli zapomni się tabletki na początku lub na końcu blistra.\' Pytacie się jak to jest z kochaniem się.. Kiedy można do końca, kiedy należy stosować dodatkową antykoncepcje... Podczas przyjmowania pierwszego blistra (7 tabletek) zaleca się stosowanie prezerwatyw, albo też stosunku przerwanego (facet wychodzi z Ciebie, nie kończy w Tobie, nie spuszcza się do Ciebie). Później od 8 tabletki nie piszę nic o dodatkowej antykoncepcji, dlatego można kochać się do końca, a dla tych, którzy się boją, prosze o stosowanie środków plemnikobójczych, prezerwatyw lub metody, gdzie chłopak z ciebie wychodzi. \'Jeżeli wymioty wystąpiły w ciągu 3-4 godzin po przyjęciu tabletki lub wystąpiła ciężka biegunka, istnieje ryzyko, że substancje czynne z tabletki nie zostały całkowicie wchłonięte do organizmu. Sytuacja jest podobna do zapomnienia tabletki. Po wymiotach lub biegunce trzeba możliwie szybko przyjąć jeszcze jedną tabletkę z rezerwowego blistra. Jeżeli to możliwe, należy przyjąć ją w ciągu 12 godzin po normalnym czasie przyjmowania tabletki.\' \'Możliwe działania niepożądane Jak każdy lek, Yasminelle może powodować działania niepożądane, chociaż nie u każdego one wystąpią. * Częste działania niepożądane (dotykające więcej niż 1 na 100 lecz mniej niż 1 na 10 kobiet): wahania nastroju, ból głowy, ból brzucha (żołądka), trądzik, ból piersi, powiększenie piersi, bolesne lub nieregularne miesiączki, zwiększenie masy ciała. * Niezbyt częste działania niepożądane (dotykające więcej niż 1 na 1000 lecz mniej niż 1 na 100 kobiet): kandydoza (zakażenie grzybicze), opryszczka (herpes simplex), reakcje alergiczne, niekiedy ciężkie (obrzęk naczynioruchowy) z obrzękiem skóry i (lub) błon śluzowych, zwiększony apetyt, depresja, nerwowość, zaburzenia snu, obniżenie libido (pożądania seksualnego), odczuwanie mrowienia i drętwienia, zawroty głowy, problemy ze wzrokiem, zaburzenia rytmu serca lub niezwykle szybki rytm serca, zakrzep krwi (zakrzepica) w naczyniu nogi lub płuc (zatorowość płucna), wysokie ciśnienie krwi, migrena, żylaki, ból gardła, zapalenie żołądka i (lub) jelit, mdłości, wymioty, biegunka, zaparcie, wypadanie włosów (łysienie), świąd, wysypki, suchość skóry, łojotokowe zapalenie skóry, ból szyi, ból kończyn, kurcze mięśni, zakażenie pęcherza moczowego, guz piersi (łagodny i rak), wydzielanie mleka u kobiet nie będących w ciąży (mlekotok), torbiele jajników, nagłe zaczerwienienie twarzy, brak miesiączek, bardzo obfite miesiączki, upławy, suchość pochwy, ból w dolnej części brzucha (miednica), nieprawidłowy rozmaz szyjkowy (metodą Papanicolau), zatrzymanie płynów, brak energii, silne pragnienie, zwiększone pocenie się, zmniejszenie masy ciała.\' I należy obalić tutaj MIT, że stosowanie YASMINELLE odchudza. To nie są tabletki, które zawierają środki zmniejszające żołądek, powodujące zwracanie pokarmu, ale tabletki, które mają za zadanie chronić przed ciąża. Należy dużo pić, bo owe tabletki bardzo odwadniają. Kiedy zachować szczególną ostrożność stosując Yasminelle : \' * jeżeli w rodzinie występował w przeszłości lub występuje obecnie rak piersi; * jeżeli występuje choroba wątroby lub pęcherzyka żółciowego; * jeżeli choruje się na cukrzycę; * jeżeli choruje się na depresję; * jeżeli choruje się na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego (zapalną chorobę jelit); * jeżeli występuje zespół hemolityczno-mocznicowy (choroba krwi powodująca uszkodzenie nerek); * jeżeli występuje niedokrwistość sierpowatokrwinkowa (dziedziczna choroba krwinek czerwonych); * jeżeli choruje się na padaczkę (patrz \"Stosowanie Yasminelle z innymi lekami\"); * jeżeli występuje SLE (toczeń rumieniowaty układowy, choroba układu immunologicznego); * jeżeli występuje choroba, która po raz pierwszy pojawiła się w czasie ciąży lub podczas wcześniejszego stosowania hormonów płciowych (na przykład utrata słuchu, porfiria (choroba krwi), opryszczka ciężarnych (wysypka skórna z pęcherzykami w czasie ciąży), pląsawica Sydenhama (choroba układu nerwowego, w której występują nagłe ruchy ciała); * jeżeli występuje lub kiedykolwiek wystąpiła ostuda (złotobrązowe plamy barwnikowe, tzw. plamy ciążowe, zwłaszcza na twarzy). Jeżeli tak, należy unikać bezpośredniej ekspozycji na światło słoneczne lub promieniowanie ultrafioletowe; * jeżeli choruje się na dziedziczny obrzęk naczynioruchowy, produkty zawierające estrogeny mogą wywoływać lub pogarszać objawy obrzęku naczynioruchowego. Powinno się natychmiast zgłosić do lekarza, jeżeli wystąpią objawy obrzęku naczynioruchowego, takie jak obrzęk twarzy, języka i (lub) gardła i (lub) trudności w połykaniu lub pokrzywka wraz z trudnościami w oddychaniu.\' \'Co należy zrobić, jeżeli nie wystąpi krwawienie w tygodniu przerwy Jeżeli przyjmowano wszystkie tabletki zgodnie z harmonogramem, nie wystąpiły wymioty ani ciężka biegunka i nie przyjmowano żadnych innych leków, jest bardzo mało prawdopodobne aby wystąpiła ciąża. Jeżeli oczekiwane krwawienie nie wystąpi dwa razy pod rząd, może to oznaczać, że jest się w ciąży. Należy natychmiast skontaktować się ze swoim lekarzem. Nie należy rozpoczynać następnego blistra dopóki nie uzyska się pewności, że nie jest się w ciąży. \' Można także odczuwać, że \'rosną piersi\'. Ogólnie ginekolodzy śmieją się z tego.. Piersi nie rosną, jedynie stają się pełne i dają efekt powiększenia. Jeśli macie jakieś pytania, proszę zadawać! Rozmawiamy o wszystkim!

no i następna herezja.... JEŻELI WEŹMIE SIE PIGUŁKĘ 1 DNIA OKRESU, TO OD TEJ TABLETKI JEST SIĘ ZABEZPIECZONYM! NIE PO 7 TABLETCE I OD 8 JUŻ MOŻNA. OD PIERWSZEJ! koniec kropka. wróć do lektury ulotki albo zmień lekarza

Gość isana123
Ty chyba jesteś dziewczyno niepoważna.. Ginekolodzy zalecają współżycie po 14 tabletce, do końca. Tabletki powinny wchłonąć się i organizm przystosować do hormonów. To tak jak jedna tabletka Gripexu , wyleczy Ciebie od razu, czy musisz jeść ich kilka? Tobie przydałoby się czytanie ulotek ;D

Przyjmowanie Yasminelle należy rozpocząć w pierwszym dniu cyklu (to znaczy w pierwszym dniu menstruacji). Jeżeli pacjentka zacznie przyjmować Yasminelle w pierwszym dniu menstruacji, jest natychmiast chroniona przed ciążą. Można też rozpocząć w dniach 2-5 cyklu, ale wtedy trzeba stosować dodatkowe środki ochronne (na przykład prezerwatywy) przez pierwsze 7 dni. To jest tekst z ulotki droga panno, do której cię odsyłam.

Gość anka156
dokladnie,hałabałakrasnal ma racje! tak jest w ulotce ze jak sie wezmie 1 dnia okresu dziala juz od 1 przyjetej tabletki:)

Gość bocobybylogdyby
isana123 hormony to nie gripex... sama sie zapoznaj lepiej z ulotką a nie wymadrzaj sie majac niepełne informacje

Gość anty_myszka
pierwsze słyszę, że tabletki chronią od 8 tabletki

Tabletki anty przyjete w pierwszym dniu menstruacji chronia od razu. Kiedys ginekolodzi zalecali przyjecie pierwszej tabletki piatego dnia, ale wtedy zalecali tez dodatkowe zabezpieczenie. teraz sie to zmienilo - 1 dzien = pelna ochrona.

Gość krasnoludek454
dokładnie. jeśli weźmie się pierwszą pigułkę pierwszego dnia okresu zabezpiecza od razu! Tak jest napisane w ulotce i tak mówią ginekolodzy-więc isna-jak nie wiesz,nie pisz herezji. Kolejną głupotą autorki jest stwierdzenie "Gdy skończymy opakowanie należy zrobić 7 dniową przerwę, w tym czasie w granicach od 2-4 dni powinno wystąpić krwawienie (okres)" phiii, ja jakoś dostaję 5-ego , czasem 6-ego dnia. Można dostac nawet 7-ego. Po to jest 7-dniowa przerwa. granica jest 1-7 dni.. ogolnie moglaś dac sobie spokój z własnymi wnioskami, bo pieprzysz bzdury. Trzeba było przepisac ulotkę tylko i tyle-chociaz nadal nie wiem po co ten cąły topik,skoro kazdy umie czytac i ma ulotke i jesli dba o swoje zdrowie-przestudiuje ulote od deski do deski

Gość kasienka2220424
krasnoludek454 ---- sama jesteś głupia ;D najczesniej sie dostaje okres w granicach od 2-4 dni i sama ginka mi to powiedziala ;] moze Ty masz jakies problemy ze soba ;D pewnie chodzilo ci o to, ze przez pierwsze 7 dni nalezy zachować OSTROZNOSC!

Kolejna bzdura! \" Gdy skończymy opakowanie należy zrobić 7 dniową przerwę, w tym czasie w granicach od 2-4 dni powinno wystąpić krwawienie (okres)\". W jakich granicach. Cała przerwa 7 dni jest na dostanie krwawienia. możemy dostac w 1 dniu a nawet w 5 czy tam w 6 i 7 dniu. :|

Gość krasnoludek454
kasienka- dzieciaczku,idź się pouczyc,ok?

Gość krasnoludek454
i,drogi dzieciaczku nie chodziło mi o zadne zachowanie ostrożności przez jakieś 7 dni.

A ja mam takie pytanko:)może i głupie nawet:)Ale dla mnie ważne:) Witam wszystkich Mam pewne pytanko i proszę o poważne odpowiedzi Mianowicie w tym miesiącu rozpoczęłam moje pierwsze w życiu opakowanie tabletek anty. Yasminelle.Pierwszą wzięłam w pierwszym dniu miesiączki.Biorę je regularnie o tej samej porze, nie odczuwam żadnych skutków ubocznych czuję się świetnie. Dziś wzięłam 11stą tabletkę. Kochałam się z moim chłopakiem wczoraj i przedwczoraj i pozwoliłam mu kończyć we mnie, nie używaliśmy innych zabezpieczeń. Moje pytanie brzmi czy jestem już odpowiednio chroniona przed niechcianą ciążą???Bo trochę się martwię mimo że znam całą ulotkę na pamięć Proszę o odpowiedz

Gość krasnoludek454
mi jakoś ginekolog powiedział,że cała 7-dniowa przerwa jest na dostanie krwawienia. i potwierdza mi to wiele innych osób, jak również mój organizm,bo ja dostaję 5-ego,więc naprawdę idź dzieciaku douczyc się.

kasienka2220424 --> nie chce tutaj nikogo obrazac , ale stwierdzenie twojej pani ginekolog jest troche nie mądre:| PRZERWA w blistrze jest na dostanie krwawienia, nie kawałek tych 7 dni , tylko całe 7 dni! Boże aż mi cisnienie podskoczyło. po 2) co za bzdura że trzeba się zabezpieczać dodatkowo przez tydzien a nawet 2:| Robicie dziewczynom wode z mózgu, i zaśmiecacie takimi stwierdzeniami forum. jeżeli nie znacie sie na jakimś temacie to cichosza.

Gość krasnoludek454
Katiaaa- tak jesteś. Jeśli zazyłaś wszystkie pigułki regularnie, nie brałas antybiotyków, nie miałaś ciężkiej biegunki, wymiotów- wszystko jest ok

Katiaaa ---> Możesz spać spokojnie, jestes zabezpieczona 100% od pierwszej tabletki, więc korzystaj z życia :D :)! Pozdrawiam

Gość krasnoludek454
greeneyegirl-dokładnie, mi też ciśnienie skoczyło,bo wchodzi tu wiele młodych dziewczyn i zaczyna wierzyc w te bzdury,zamiast sugerowac się słowami ginekologa i ulotką. I wodę z mózgu robia im takie kasieńki i inne.;/ straszne..

Bardzo mnie uspokoiły wasze wypowiedzi.Normalnie kamień spadł mi z serca:)Szczerze powiedziawszy mój chłopak bardziej ufa tym tabsikom niż ja sama:))ale widzę że muszę zmienić zdanie:)A poza tym tak sobie myślę że przecież nie po to się faszerujemy nimi żeby jeszcze gumki używać:)

krasnoludek454- cieszę się że mam tu bratnią duszę:) . Płakać mi się chcę , jak czytam takie herezje jak powyżej. Są to dzieciaki które tabletki traktują jak cukierki i mają zerową wiedzę na temat antykoncepcji. I z tą oto zerową wiedzą wypisują bzdrury , w które później wierzy 89% dziewczyn mktóre maja jakies wątpliwości. jesli nie znacie się na jakimś temacie - to po kij sie wypowiadać? aaaa.. :|

Jaka \'kultura\' na tym \'nowym\' forum.To ja juz wole tamte.A co do stwierdzenia ,ze krwawienie powinno pojawic sie w ciagu 2-4 dni ---- taka informacja podana jest wlasnie w ulotce yasminelle.Dlatego,ze u wiekszosci kobiet testujacych te tabletki krwawienie pojawialo sie wlasnie w tych dniach.

Katiaa- dokładnie:) Po to dajemy sobie ta końska dawkę hormonów, by czuć się swobodnie. i uzywanie globulek, tabletek, prezerwatyw i dodatkowo plasterków to głupota:)

no właśnie po przeczytaniu 1 wypowiedzi tego postu się przestraszyłam pomimo tego że ulotkę znam na pamięć bo przeczytałam ją N razy i mój ginekolog powiedział że yasminelle są pewne na 100 a po 21 dniach stosowania na 200% Ja wiem że nie ma środka pewnego na 100 % tylko 99,9% Ale ginekolog to przecież niegłupi facet jest nie:))

Gość Iska89
Hey , mam pewien problem... od dwóch dni w święta każdy ktoś wpada z winem jest to akurat w porze, gdzie biore tabletke ok 16 no i zdarzylo mi sie wziac tabletki miedzy jednym kieliszkiem winem a drugim a w wigilie zapomniałam i zazyłam ja dopiero o 20 i takie moje pytanie... Czy w tym wypadku obniża skuteczność tabletek czy nie?? Bo wystapilo u mnie tak jakby lekkie plamienie... Po prostu chodzi mi głownie o to czy alkohol w krotkim odstepie czasowym po tabletcce obniza jego skutecznosc czy tylko wydluza czas wchlaniania sie??????? Bardzo proszę o radę... z góry dziękuje

Gość GaduuuuuCik
czesc Wam;) dzis kupiałam tabletki chciałam waz zapytac... kiedy najlepiej wziąc pierwsza... najbardziej boje sie ze od nich przytyje;/ a Wy miałyście jakies skutki uboczne tego typu? Odpiszcie Prosze;) Pozdrawiam

Iska89 ----- generalnie alkohol nie oslabia dzialania tabletek.Ale jak kazdy lek \'popity\'alkoholem moze spowodowac wydluzenie jego wchlaniania. GaduuuuuCik ---- a ile kalorii maja tabletki,ze sie po nich tyje? Tabletki same w sobie nie powoduja wzrostu tkanki tluszczowej.Moga natomiast spowodowac wzrost apetytu i jak sie nad im nie panuje to sie tyje.Moga tez powodowac zatrzymywanie wody w oragnizmie i tym samym waga idzie w gore.Moza sobie z tym probleme poradzic stosujac ziola moczopedne- ale tylko wtedy jezeli rzeczywiscie yasminelle bede powodowaly zatrzymywanie wody.

Gość kaska_
a ja sie zwracam do dziewczyn ktore na jakis czas odstawily yasminelle. jak sie czułyście jak to jest z okresem tuz po odstawieniu i czy jak mialyscie klopoty z cera przed braniem to czy po odstawieniu klopot wrocil nasilil sie??

kaska_ --- moj organizm odetchnal z ulga jak ostawilam.Cykle mialam rgularne,problemow z cera tez nie.Na poczatku mialam tylko mdlosci,doslownie pare dni.Ale to jest kwestia indywidualna.Jedna kobieta dobze zaareguje a druga nie.

Gość lela18
greeneyegirl -- ' Możesz spać spokojnie, jestes zabezpieczona 100% od pierwszej tabletki, więc korzystaj z życia ! Pozdrawiam' Żadna antykoncepcja nie daje 100 procent zabezpieczenia i Ty śmiesz mówić, że ktoś inny powinien czytać ulotki? Tabletki to 99 % a jeśli dziewczyna ma jakieś problemy o których nie wie? Przyjmowała leki, albo jest tą pechową, która zajdzie akurat? krasnoludek454 faktycznie w ULOTCE jest napisane, że okres wystepuje od 2-4 dni! Chyba Ty jej nie czytałaś. Dziewczyna u góry się napracowała żeby stworzyć nowe forum, a Ty jeździsz po niej jak po psie! Ciekawe jak Ty byś mądralo wszystko napisała. Sama nic nie robisz, a krytykujesz. Wielka pani? Bez obrazy. Katiaaa ' i mój ginekolog powiedział że yasminelle są pewne na 100 a po 21 dniach stosowania na 200% ' większej bzdury nie słyszałam! od kiedy istnieje 200% skoro 100% to całość? Co Ty wypisujesz w ogóle. Zadna tabletka nie ma 100%! ŻADNA!