Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziumdziulaczek

CO POTRAFI 4-MIESIECZNE DZIECKO????????

Polecane posty

Gość dziumdziulaczek

ostatnio strasznie zaczelam sie martwic bo probowalam podciagac mojego synka za raczki z pleckow i glowka mu strasznie opada. podczas noszenia pionowo bardzo dobrze ja trzyma na brzuszku tez. smieje sie od2 miesiaca. ostatno na caly glos. super gaworzy tez od dawna. jak mu wloze grzechotke do raczki to trzyma chwile i wypuszcza alesam nie wyciaga raczek po zabawki.

Gość kladz go
czesto na brzuszku i dodokola ustwiaj zabawki to jest dobre cwiczenie i sie nei martw!!! a jak bardzo Cie niepokoi to pzrejdz sie do lekarza, lepeij za wczesnie nzi za pozno, ja poszlam za pozno :(

Gość jessy27
nie ma to jak tepaki na siłe s=dzieciaki do siadania boira. a co kolezanki juz siedzi? tepe mamuski, jak zrobisz kretynko krzywde dzieciakowi to nie zal sie na forum.

Gość dziumdziulaczek
poszlas za pozno i co sie okazalo?tu gdzie mieszkam jest tylko 3 pediatrow, wszyscy marni. o skierowanie na badanie bioderek 3 razy prosilam i za kazdym razem mowila ze nie trzeba bo wszystko w porzadku a ja przesadzam, poszlam prywatnie i wyszla dysplazja i od 3 do7 miesiecy noszenia poduszki frejki, od tyg ja mamy w domu

Gość dziumdziulaczek
dzieki za obrazanie! kto ci mowi ze ga sadzam, pewnie nawet dziecka nie masz a sie wypowiadasz. nie chce zeby siedzial tylko glowke podnosil, bo ja\ go pociagam delikatnie za raczki , klatka piersiowa idziedo gory a glowa zostaje na dole i ani drgnie

Gość Jessy27
mam dziecko i tak sie składa kretynko że mam sporo do czynienia z rehabilitacja dzieci, rób tak dalej to bedziesz mieć dziecko kaleke.

Gość dziumdziulaczek
nie rozumiem czemu tak sie do mnie zwracasz, zgorzkniala jestes jak stara baba. wim ze sie nie sadza i nie sadzam. jaka krzywde mozna zrobic dziecku sprawdzajac raz czy dwa na tydz czy glowke podnosi?jak sie tak znasz na tym to odpisz na pytanie ktore zadalam na poczatku. dokiedy nie trzymanie gowki jest normalne i do kiedy nie probowanie chwytania zabawek jest normalne?

Nie zwracaj autorko na takie głupie wypowiedzi. Niby ma dziewczyna dużo do czynienia z rehabilitacją, a nie wie, że lekarze w ten sam sposób sprawdzają u dzieci napięcie mięśniowe. Lepiej być przewrażliwioną matką niż uważać, że każde dziecko rozwija się indywidualnie. Mi też tak mówiono, ale ja nie dawałam za wygraną i upierałam się przy swoim. Nasza pediatra skierowała mojego syna na rehabilitację, gdyz układał głowkę na jedna stronę, a przy rehabilitacji i tak wyszło na moje. Ja też uważałam, że moje dziecko nie podnosi główki. Rehabilitantka stwierdziła, że jest opóźniony w rozwoju ruchowym o dwa miesiące. Jeździliśmy na rehabilitację raz w tygodniu, później co 2 tygodnie, później raz na miesiąc. Rehabilitowano syna metodą Voyty. Dziecko strasznie płacze, ale postępy sa niesamowite. Ćwiczyłam też z małym w domu. Mały nadgonił w szybkim tempie. Nauczył się raczkować, potem sam chodzić.

Gość mammma
ja poszlam jak mial 5mcy do neurologa bo nie chcial sam lapac zabawek i ukladal glowe na 1 strone i tez trudno bylo mu podciagnac glowke tak ajk piszesz, pediatra mowil ze jeszcze ma czas bo wczesniak itd... a potem okazalo sie ze nie robi postepow nie pzrewraca sie na boki itd.. zaczal byc coraz bardziej opozniony w rozwoju, na rehabilitacje zaczelam chodzic z nim jak mail 7mcy i do dzis chodze, w 9 mcu co prawda usiadl po 2 tyg zaczal raczkowac a teraz ma 11mcy i ladnie stoi i zaczyna chodzic ale kosztowalo mnie to stresu nerwow pracy i cierpienia dziecka a gdybym poszla wczesniej do lekarza i uparla sie na badania i rehabilitacje to zupelnie by to nie bylo potzrebne, dziecko by samo nadgonilo a ja bym mu nie poglebiala schozrenia napiecia miesniowego, nie sluchaj jessy27 bo ona nie ma pojecia o rehabilitacji, 4miesieczne dziecko mozna a nawet tzreba podciagac za raczki! to jest cwiczenie, w 5mcu ma probowac sie obracac, w 6 samo sie podpierac na brzuchu i zaczynac siadac co nie powiedziane ze kazde dziecko ale ruch i cwiczenai sa niezbedne by moglo to osiagnac

moja fajnie smieje sie w glos, sztywno trzyma glowe, jak zlapie ja za nadgarstki to juz sama glowe podciaga zeby ja podniesc trzyma grzechotki wg mnie troche slabo, mam 2 kuzynki ktore urodzily dzieci w tym samym miesiacu co moje i widzialam ze ich dzieci dluzej trzymaja zabawke w reku, moja trztma chwilke i zaraz puszcza, ale wiem ze to nie swiadczy o jeszcze o czyms zlym ;) mala przekreca sie z pleckow na boki, z brzuszka tez na bok potrafi, ale nie chce na brzuch sie przekrecac calkowicie a malo jej brakuje do tego :) ladnie juz je obiadki lekarz pare razy sprawdzal jak mala trzyma glowke i tez ja za raczki podnosil i zawsze mowil ze jest ok i mala to silna baba :)

Moja też dużo się śmieje, podciągana trzyma główkę, z brzuszka parę razy się już przekręciła na plecki, z pleców na boczki ładnie a na brzuszek tak nie do końca bo jeszcze rączek nie potrafi zabrać, jak leży na brzuszku to główka ciągle w górze i rozgląda się na boki i długo tak potrafi, ale zabawki tak nie złapie nawet jak leży obok, sięgnie ręką i tyle ale podaną trzyma od bardzo dawna, teraz nawet przekłada grzechotki z ręki do ręki a jak wypuści ( jak leży na plecach) to czasami sama sięgnie, w łóżeczku jak leży to przekręca się tak że tam gdzie miała główkę ma nogi i odwrotnie, jakiś czas temu zaczęła chwytać nóżkę a od dwóch dni wsadza ją sobie do buzi i oka zwłaszcza podczas kąpieli

Gość dziumdziulaczek
o widze ze moj jest sporo w tyle, ppodejrxzewam ze to moze byc przez wzmozone napiecie miesniowe, nie wytrzymalam i bylam teraz u swojego pediatry i oczywiscie nawet go nie zbadala tylko powiedziala ze bardzo ladnie wyglada i ze ma czas na wszystko

Gość to idz do
neurologa, a najlepiej do fizjoterapeuty, najlepiej do poradni ryzyka okoloporodowego tam amja obcykane te schozrenia a pediatrzy nie do konca zwracaja uwage na szczegoly

Gość dziumdziulaczek
no musze niestety. ma nadzieje ze przesadza i wszystko jest ok

Gość maniuniu
ja byłam ze swoją niunią gdy miała 3 miesiące bo lekarz podejrzewał napięcie mięśniowe bo słabo unosiła główkę podczas badania.ćwiczyłam z nią w domu bo wada była wcześnie wykryta. ćwiczenia były przyjemne i dla mnie i dla dziecka. teraz mała ma 4 miesiące i przekręca się z pleców na brzuszek nawet troszeczkę pełza. podnosi główkę i gdy przytrzyma się moich rąk to siada i bardzo jej się to podoba. martwię się tylko tym że coraz częściej zaczyna mi prostować nogi i się wypinać do wstawania. ale zapytam o to lekarza. mam nadzieję że komuś pomogła swoim przykładem pozdrawia.

Gość kiciaax
moj synek za tydzien skonczy 4 miesiace, glowke trzyma sztywno przy podciaganiu do siadania, ma rowniez proste plecy jak siedzi mi na kolanach, lezac na pleckach przekreca sie na boki,zabawkami potrafi bawic sie dlugo i bedac na lezaczku uderza w zabawki radosnie cieszac sie, gdy daje mu zabawki do raczki, dlugo je trzyma,wklada do raczki,przeklada z raczki do raczki,smieje sie glosno, w lozeczku jak lezy ma kilka zabawek na wyciagniecie reki to tak szaleje ze zwariowac idzie, zabawki posiadaja dzwneczki i uderza nimi o szczebelki, ladnie gaworzy

Gość kafeta
moja mala ma 4,5 miesiaca i tez nie trzyma glowki sztywno podciagnieta za raczki ale juz probuje;) na boczki tez nie chce sie zbytnio przekrecac . od czasu do czasu turlam ja i podciagam do pozycji siedzacej bo cwiczen nigdy dosc. bylam u pediarty i skierowal mnie do neurologa bo powiedzial ze mala ma opozniony rozwoj motoryczny;( dostalam tez skierowanie do osrodka wczesnej interwencji ale wizyta dopiero w pazdzierniku. mam nadzieje ze do tego czasu mala juz bedzie rozwijala sie prawidlowo i wizyta tam nie bedzie konieczna. znacie jakies cwiczenia ktore moge robic z mala w domku?

Gość Dominika 000000
Moja mała za tydzień kończy 4 miesiące. Podciagając ją za rączki nie za bardzo chce utrzymywać główkę :/ ale za to pięknie sie turla i przewraca na brzuszek :) ładnie łapie zabwaki, wkłada je do buzi. Leżąc na brzuchu podnosi rękę do góry gdy zbliżam do niej zabawkę. Nie śmieje się jeszcze głośno :/ ale za to promiennie uśmiecha :) MYślę że na każde dziecko przyjdzie czas aby nauczyło się pewnej umiejętności :) pozdrawiam