Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jojobaba

problem z podatkiem

Polecane posty

Gość jojobaba

witam z gory jestem wdzieczna jesli ktos mi doradzi co moge zrobic moj problem polega na tym ze: przed wyjazdem z UK zlozylam wniosek o zwrot podatku jest to kwota okolo 500f ktora moge uzyskac w formularzu ktory wypelnilam nap ze wracam do PL oraz podalam dokladny adres plus nr konta angielskiego-i tu pojawia sie problem poniewaz po przyjezdzie do PL okazalo sie ze konto ktore mialo byc darmowe pobiera 5f za kazdy mesiac wiec zdecydowalam ze zamkne je-wysle list z prosba o zamkniecie i dolacze ksiazeczke czekowa plus karte(slyszalam ze tak mozna) jednak obawiam sie co z moimi pieniedzmi ze zwrotu podatku? czy one przepadna? bo jezeli zablokuje konto to czy oni wysla mi te pieniadze do Polski w postaci imiennego czeku? chcialabym jak najszybciej zamknac to konto a nie mam pojecia kiedy Raveniue wysle mi te $ nie chce czekac bo kazdy dodatkowy miesiac to okolo 25zl niepotrzebnych kosztow a nie chce tez zadluzac tego konta bo po co-to nieuczciwe Czekam na odp i dziekuje

Gość MAriusz BHP
najlepiej zadzwoń do Inland Revenue, tak ciężko jest coś poradzić

Gość okokopo
mi przyslali czek, nie bylo wogole mozliwosci zeby mi te pieniadze na konto wplacili. najlepiej zadzwon tam i sprobuj sie dowiedziec co jest najlepsze w tej sytuacji

Gość ja tam najczesciej
moze nie na temat ale: przede wszystkim nie wysylaj ksiazeczki czekowej ani karty poczta do banku, tylko napisz ze zniszczylas (przetnij na pol) wyobraz sobie co bedzie jak ktos to przejmie na poczcie (a to u nas normalka) wtedy 25zl miesiecznie to bedzie pestka. karta i ksiazeczka sa twoje i robisz co chcesz nie oddajesz do banku jak zamkna konto i tak jej nie uzyjesz. wystarczy ze napiszesz im list ze zamykasz konto od tego i tego dnia i koniec. co do IR to lepiej zadzwon, dowiedz sie kto zajmuje sie sprawa i co masz zrobic. jesli wiadomo ze pieniadze beda np za 2 tyg to warto poczekac z zamknieciem konta jesli dluzej popros o czek.

Gość jojobaba
dziekuje za wszystkie odp jestesce kochane zrobie tak jak radzicie,swoja droga to prawda z ta karta i ksiazeczka nawet nie pomyslalam o tym-dziekuje serdecznie za rade Mam jednak obawy ;/ czy rzeczywiscie tylko ten list wystarczy aby zamknac konto ??

Jeżeli nie masz tam żadnych pieniędzy, to mogą zamknąć na listowną prośbę, ale jeśli masz cokolwiek tam, to już gorzej. No, chyba, że przepisy w Twoim banku są inne. Ja w każdym w każdym razie jakieś dwa lata temu pomagałam koleżance zamknąć konto i były z tym okropne problemy, bo ona tam miała kasę i żądali, żeby ona się osobiście zgłosiła.

Gość jojobaba
Nie nie mam $ zadnych wszystkie wyplacilam no i teraz mialam debet -2,5 za oplate wiec wyslalam juz przelew zeby nie bylo na - niby to grosze ale nie chce byc nie fair zrobie tak jak radzicie mysle ze powinno byc Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i dziekuje

Gość sprezynka
a ja mam pytanie do Ciebie jojoba co z tym podatkiem.bo ja planuje wyjazd do polski za kilka miesiecy i tez chcialabym sie starc o ten zwrot.forme juz mam ale niestety brak czsu na wypelnienie i zaniesienie.czy moglabys mi napisac jak dlugo czekalas na odpowiedz czy dostaniesz te pieniadze i ile.i jak mozesz to napisz ile tu bylas i jesli wiesz jak oni to licza bo ja mam cale 3 lata pracy bez zadnej przerwy.pozdrawiam.

Gość jojobaba
Moge ci poradzic skorzystac z kalkulatora w necie ktory ci pokarze w przyblizeniu kwote jaka ci sie nalezy jednak jak pracowalas 3lata bez przerwy to moga byc to male $ zazwyczaj wiecej dostaja ci ktorzy pracuja niepelny rok podatkowy poniewaz na ten rok granica zwrotu podatku jest chyba do 5,500 f ale nie jestem pewna wystarczy wpisac w google : tax refund calculator i spr. Wypelnic forme dolaczyc P45 wszystkie lub ost pejslipy z kazdej pracy i czekac zazwyczaj nie wysylaja odp tylko od razu $ czekiem lub na konto u kazdego to roznie trwa bo to zalezy od urzedu jak szybko to zrobia nie maja okreslonego czasu na to wiec to sprawa naprawde indywidualna Pozdrawiam