Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bjustyna83

wyrównanie za zasiłek macieżyński??????

Polecane posty

Gość bjustyna83
Wlasnie sie dowiedzialam, ze 7 lipca weszło w życie postanowienie Trybunału Konstytucyjnego w sprawie ustalania podstawy do wypłaty świadczeń na czas macierzyńskiego. Jesli wasze wynagrodzenie skladalo sie z pensji podstawowej i premii i od tej premii pobierano Wam skladki na ZUS, to do podstawy powinna tez byc wliczona premia, a tak nie bylo. Teraz maja wyplacic wyrowanianie w pelnej wysokosci. Osoby bedace na macierzynskim od lipca beda mialy automatycznie przeliczona podstawe. Natomiast osoby, ktore byly na macierzynskim trzy lata wstecz, musza same zlozyc wniosek. Szczegoly mozna poczytac na stronach ZUS. W mojej firmie ksiegowa gromadzi wnioski. A moe ktos juz dostal takie wyrownanie? Jk dlugo trwala procedura?

Gość bjustyna83
halo!!

Gość bjustyna83
odezwijcie się!!

Ja otrzymałam w ciągu tygodnia od złożenia wniosku, ale nie może byc naliczane 5 lat wstecz bo po 3 latach roszczenie ulega przedawnieniu.

Zarówno macierzyński jak i chorobowe naliczane 3 lata wstecz. Jak ktoś chorował dłużej, np miesiąc, to jest sens składać taki wniosek, ale jak tylko kilka dni to szkoda zachodu, bo to tylko marne grosze.

Ja otrzymałam za 8 miesięcy chorobowego i macierzyński. Od złożenia wniosku do wypłaty czekałam tydzień i było tego 2300zł jednak zależy to od wysokości dochodów i premii. Zakłady pracy mają na rozpatrzenie wniosku ustawowo jeden miesiąc i rozpatrują 3 lata wstecz pismo powinno tak wyglądać oczywiscie z uwzględnieniem swojej sytuacji a nie podanej we wzorze W związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 24.06.2008, sygnatura akt SK 16/06, dziennik ustaw nr 119 pozycja 771 oraz artykuł 67 ustęp 4 ustawy z dnia 25.06.1999 roku „O świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa” proszę o ponowne przeliczenie wszystkich wypłaconych mi od 2005 roku zasiłków chorobowych, opiekuńczych, macierzyńskich oraz wynagrodzenia za czas choroby zgodnie z treścią wspomnianych orzeczeń i wypłatę wyrównania wraz z odsetkami.

a co jest kiedy mi rozwiązali firme podczas wychowawczego ?? na macieżyński poszłam 20 maja 2007, na zwolnieniu byłam od listopada 2006 a w lipcu 2008 rozwiązali ze mną umwe ?? tez moge sie sarac o wyrównanie ??

Magda.r. myślę że możesz się starać bo wyrównania dokonuje tak naprawdę zus a pracodawca tylko w tym pośredniczy. Najlepiej dowiedz się w swoim oddziale zus. Warto się koło tego zakręcić bo roboty z tym niewiele a sumka może być satysfakcjonująca, no i nie warto odpuszczać tego co nam się słusznie należy

dzięki :D jeszcze sie zapytam jak z ta premia jest bo ja w umowie miałam premie uznaniową... szef wypłacał nam ile sam chciał...

Gość juka....
ja też już dostałam, od dawna o tym mówią, 900 zł

Gość czyli ze jak
sie na zwolnieniu przykladowo od wrzesnia 2008 r to juz nie ma sie o co starac bo naliczaja to automatycznie? dobrze rozumiem???

ja też miałam premię uznaniową więc nie powinnaś mieć problemu z uzyskaniem wyrównania, oczywiście pod warunkiem że twój pracodawca uiszczał wszystkie składki bo z tym bywa róznie, ale to już nie twoe zmartwienie. Od momentu wejścia w życie decyzji Trybunału Konstytucyjnego wszystkie świadczenia są już naliczane na nowych zasadach

Gość bjustyna83
czesc dzieki za wpisy! mam pytanie : ja byłam na chorobowym od czerwca 2005 roku do czasu porodu który miał miejsce 16 stycznia 2006 roku . czy bede miała naliczane też za okres chorobowego w 2005 roku ( wniosek ide złożyć w poniedziałek) czy juz tylko za 2006 rok?

nie chcę Cię wprowadzać w błąd ale z tego co wiem to 3 lata wstecz od momentu złożenia wniosku, czyli w twoim przypadku tylko macierzyński

Gość aisha_kus
mam pytanie?? moja sytuacja wygladala tak we wrześniu 2007 poszlam na chorobowe w ciazy, w miedzy czasie konczyla mi sie umowa i mialam do dnia porodu do 9 maja 2008, a pozniej byl zasilek macierzynski z zusu. prosze mi powiedziec czy musze skladac 2 wnioski: 1 do pracodawcy, a 2 do zus dzieki za szybka odpowiedz Asia

Gość buhahhha
ale dostalas szybko odpowiedz:)

Gość polecam Ci
a ja wyrownania nie dostalam bo ozreczenie dotyczy premii a nie premii uznaniowych :( a ja wszystkie premie miałam uznaniowe :/ podobno to zalezy od pracodawcy z eniektorzy te uznaniowe też pzreliczaja ale jak jest upierdliwy pracodawca to znajdzie pzrepis i tyle :( tak bylo ze mna