Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gdanszczanka...

postanowienie noworoczne- APOSTAZJA- czyli wypis z kosciola

Polecane posty

Gość gdanszczanka...

normalnie juz sie ciesze na sama mysl o tym. Musze tez przygotowac uzasadnienie- polscy biskupi zadbali zeby nie bylo ,,za latwo,, wyjsc z tej szajki. A wiec- - glownie dlatego ,ze nie wierze w to co KK glosi- jaki normalny czlowiek uwiwrzy we wniebowstapienie Maryji czy dogmat o nieomylnosci papieza - uznaje za niestosowne zaliczanie mnie i tysiecy innych nie spelniajacych wymogow, nie zalujacych sexu przed i pozamalzenskiego do trzodki kosciola i wykrzywiajace obraz KATOLIKA - no i do cholery lapy precz od kasy z moich podatkow ( np swiatynia opatrznosci 40 mln chca)

Gość gdanszczanka...
ksenofaryna- czemu tak dlugo, co za problemy?

Gość gdanszczanka...
rany boskie Dp to ze z ambony oglosi moja ekskomunike to mnie nawet cieszy, ale ze jakies problemy moga byc z Kuria to mi sie we lbie nie miesci. Zamierzam udac sie do parafii gdzie bylam chrzczona wiec powinny wystarczyc dwie wizyty- a jesli poprosze corke o akt chrztu to nawet 1 powinna starczyc. Kurde, a nie mozna sie prosic o ekskomunike np gloszac przed kosciolem ze to co mowia to bujdy- zeby tak od reki bylo? a temat ciekawy, opowiadaj Kseno

Gość gdanszczanka...
chcialabym jeszcze namowic kolege bo wiem ze ateista z niego ale.. mieszka na wsi i sie o przyszle dzieci boi, ze beda przesladowane.. jednak wies to inny swiat. A swoja droga to czy sa jacys ksieza pochodzacy z duzych miast? Bo na wsi to ksiadz jest ktos- wiec jak chlopaczeh choc troche uduchowiony to zaszczyt, ale w miescie..no inaczej..raczej

Gość gdanszczanka...
ekskomunika grozi m.in. za herezję a ,,przez herezję rozumie się poglądy jednostek bądź grupy wyznawców danej religii sprzeczne z dogmatami, podstawowymi zasadami, naukami lub ustaleniami autorytetów konstytuującymi tę religię'' wiec teoretycznie powinno to wystarczyc- a co mi tam przjde sie do ksiedza i sprobuje po dobroci sie ekskomunikowac :)

Gość gdanszczanka...
przydaloby sie radio HEREZJA...ehh pomarzyc

Gość gdanszczanka...
no i referendum by sie przydalo- kto naprawde jest katolikiem gotowym ze swoich podatkow na kosciol placic? Zadna Racja czy lewica nie zbiera na to podpisow?

Gość nazywali mnie tu moherem
"Racja" chyba długo nie będzie miec na to - jest za słaba. A lewica - jedynie pod warunkiem, że wyczują w tym swój własny polityczny interes. Lewica w Polsce to zwykła złamasy bez kręgosłupa moralnego. Ostatnio "lewica" dała popis, głosując przeciw emeryturom pomostowym. Jak to zwykła robić "lewica"...

\"Apostazja jest równoznaczna z ekskomuniką (Kan. 751 i Kan. 1364 § 1) [w tym wypadku jest to tzw. excommunicatio latae sententiae - wiążąca mocą samego prawa, która następuje automatycznie po czynie].\" :P

Gość gdanszczanka...
tak, tak...wygralem zycie- tylko ze herezja jest latwiejsza od apostazji bo do apostazji musisz miec akt chrztu i 2 swiadkow i termin od proboszcza zeby cie laskawie przyjal.. A jakbym poszla ze swoimi pogladami i domagala sie za nie tylko ekskomuniki to i latwiej i szybciej powinno pojsc... teoretycznie przynajmniej

tylko co z tego? Przecież jak ich nie zmusisz to oni cię nie wywalą :D No chyba że jesteś biskupem i weźmiesz sobie żonę albo cośpodobnego :P ekskomunika grozi też za aborcję... a słyszeliście, żeby ją zastosowali? Nawet w polsce?

Gość małabed
podnoszę

Gość gdanszczanka...
ano to z tego ,ze statyski sie zmienia, uslysza inni w kosciele, moze chwile sie zastanowia. Mi na pewno to da satysfakcje, dobry przyklad dziecku dam- bo skoro nie wierze i nie chodze to czemu mam byc zaliczana do kosciola? Dla ksiezy to tez przezycie,zakwestionowanie ich powolania.. tylko ze ogolnie jak sie ludzie w Pl chca wycofac to oni przydusic chca jeszcze bardziej i utrudnic na maxa...

Gość gdanszczanka...
nie tylko smiechu warte ale glownie kasy...milionow ,ktore ida na kosciol- a to juz rusza nawet samych katolikow bo powinno byc dobrowolne.

Gość gdanszczanka...
SATYSFAKCJE i pare innych rzeczy o ktorych pisalam wyzej.

merkaba to równie dobrze można zapytać \"Co ci zabierze przejście na Islam?\" bo jak zakładam jesteś katoliczką :D W końcu rewolucja islamska pełznie do naszych drzwi 🖐️ a tak przynajmniej w razie czego ty albo twoje dzieci będą miały łatwiej... a wiara ta, wiara inna czy wypisanie sieto w końcu żadna różnica :O

jestem chłopem a co do islamu jak bym miał wybierać to bym wybrał islam

Gość pipulinska
ja też chcę się poddać apostazji, w przyszłym tygodniu idę do kościoła ze świadkami :) wreszcie będę wolna psychicznie :)