Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rachunkowosccc

pytanie z rachunkowosci

Polecane posty

Gość rachunkowosccc

wiem ze to nie pora na rachunkowosc ale siedze w domu i ucze sie do egzaminu. i mam pytanie czym sie rozni sprzedaz akcji od ich rozchodu bo mam takie 2 operacje 1. sprzedaz akcji spolki akcyjnej A a. wb- wplyw srodkow pienieznych ze sprzedazy 1000 akcji po 40 zl z akcje ---- 40000 b. rozchod sprzedanych akcji w cenie nabycia 1000 akcji po 25 zl za akcje- 25000 i niebardzo to kumam bo skoro sprzedali za laczna kwote 40000 to skad ten rozchod na kwote 25000??? nie bylo mnie na lekcji i juz mam braki :-(

Gość nie masz co w sylwestra robic
jedne akcje były po 4o,- a 2 po 25 ,- i z tąd ta zalezności/ najpioerw zakipili te akcje za 4000,- a potem sprzedali je za 25,-

Gość rachunkowosccc
nadal nie kumam bo z calej tresci wynika ze oni mieli te akcje a potem je sprzedali po 40 zl za sztuke czyli na r-ek bieazacy wplynelo te 40000 (tak mam to zaksiegowane na koncie- konto przeciwstawne do r-ek biezacy jest konto przychody finansowe) a potem nastepuje ten rozchod i jest zaksiegowane 25000 w inwestycjach dlugoterminowych i kosztach finansowych. a na samym oncu 40000-25000= 15000- wynik ze sprzedazy akcji spolki A. nie kumam jakas tepa jestem :-(

Gość rachunkowosccc

Gość rachunkowosccc
nikt mi nie pomoze??? chce jeszcze zdazyc w tym roku :-)

Gość fbefgeioufheoifbeifb
1)wb-sprzedaz(ty ustalasz cene sprzedazy) Wn-Rachunek biezacy (1) 40k Ma-przychody finansowe (7) 40k 2)pk-rozchód(w cenie twojego zakupu tych akcji sprzed ilus miesiecy/lat! ) Wn-Koszty finansowe (7) 25k Ma-Akcje (1) 25k Zysk na sprzedazy akcji=40-25=15.000

Gość rachunkowosccc
wielkie dzieki :-) zdazylam :-))))