Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Briee

W czym jest dużo żelaza?

Polecane posty

Witam, od razu przyznam się, że nigdy nie lubiłam za bardzo lekcji biologii, stąd moje pytanie. W jakim jedzeniu jest dużo żelaza? Zaczęłam brać tabletki anty i przez pierwszy miesiąc całkiem sporo krwawiłam, a że zawsze miałam niską zawartość żelaza, wolę teraz dmuchać na zimne (kiedyś już miałam anemię). Nie chcę faszerować się suplementami, jeżeli to możliwe, wolałabym normalne jedzenie. Wiem, ze w burakach jest go dużo, ale nie samymi burakami może człowiek żyć :) Bardzo proszę o poważne odpowiedzi. Jakbym chciała sama bym poszła na najbliższą stację, żeby zagryźć sobie torami. Dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokladnie tak
Bardzo duzo zelaza jest z szpinaku!!potem ryby , zielone warzywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 21_lat
w wątróbce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wszystko co zielone , brokuły , bardzo duzo jest zelaza w kaszance , podroby ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w burakach
i watrobce jest duzo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pati22
Ja byłam u lekarza bo zendlałam z braku żelaza i mi lekarz powiedział żebym piła dużo soczków marchwiowych i jadła buraki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alfabetagama
szpinakjest slabo przyswajalny ale laczac go z cytrusem,np.pijesz wode z wycisnieta cytryna i jesz szpinak to cytryna ulatwia wchlanianie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
19:40 [zgłoś do usunięcia] Energiczna Trzydziestolatka wydaje mi sie ze w roslinach straczkowych Jestem feministką! masz racje w roślinach o zielonych liściach najwięcej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Trzydziestolatka proszę
odezwij się na mejla ❤️ dalej czekam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marchew buraki dobre źródło żelaza i innchy.... ale najlepsze szpinak :) jest bardzo lekko strawny i mam cudowne właściwości lecznicze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Trzydziestolatka proszę
błagam napisz❤️ odbiorę ❤️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zwróć uwagę, z czym łączysz produkty zawierające żelazo. Wapń hamuje wchłanianie żelaza (tzn. nie wchłania się ani wapń, ani żelazo, dlatego trzeba zjadać te dwa pierwiastki w innych posiłkach). Nie łącz żelaza z mlekiem i produktami mlecznymi oraz z herbatą, łącz je natomiast z tymi produktami, które mają wit. C - ona zwiększa wchłanianie żelaza. Ogólnie żelazo znajdziesz np. w płatkach wzbogacanych żelazem (przy czym głupota łączyć je z mlekiem), w produktach zbożowych, żółtkach jaj i w zielonych warzywach. Oczywiście nie tylko tu - wymieniam te produkty, w których jest go po prostu najwięcej. Jeszcze niektóre rodzaje mięsa, ale na ten temat się nie wypowiem, bo sama go od dawna nie spożywam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wikipapa
Bardzo mozesz sobie pomóc robiąc kwas burakowy, znakomicie poprawia krew, nie apmiętam dokładnei przepisu, ale jest w internecie, dzisiaj na www.pogrosiku.eu można dostać pendriva serduszko, zeerknijcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wrotekiusz
ostatnio przeczytałem, że w czekoladzie jest dużo.. A ze szpinakiem to bzdura, sekretarka badacza się pomyliła i w złym miejscu przecinek postawiła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietetyk:)
Najwięcej żelaza jest w warzywach zielonych (sałata, brokuły, szczypiorek, pietruszka), mięsie (wątróbka, polędwica, mięso wołowe i drobiowe, mięso z indyka, kaszanka), płatki zbożowe, rodzynki, suszone figi, ziarna sezamu, gotowana fasola, soczewica. Dobrze jest łykać suplementy przez około 6ciu miesięcy aby żelazo zmagazynowało się w organizmie. (chela ferr, ascofer) Nie łącz produktów z żelazem z jajami, mlekiem, jogurtami, serami, pieczywem żytnim, razowym, herbata i kawa. Pomarańcze, buraki, i produkty bogate w witamine C jak najbardziej ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najlepiej zaopatrzyć się w jakiś dobry suplement żelaza chelatowego, to najszybszy sposób na wyrównanie poziomu żelaza we krwi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wanda_olasna
Mi moja znajoma hematolog powiedziała, że czasami nie wystarczy dieta pełna w żelazo, w sytuacji kiedy żelazo albo ferrytyna są poniżej normy warto przyjmować suplementy. Gdy u mnie stwierdzono anemię piłam Floradix żelazo i witaminy. Floradix jest w płynie oraz zawiera witaminę C, dzięki temu żelazo jest lepiej przyswajalne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woda z kwaśną cytryną
dużo żelaza ma: -kaszanka -wątróbka -żółtko jaja -czerwone mięso(najwięcej wołowina baranina kozina) -zielone warzywa mają trochę ale raczej mają magnez i mangan -czarna borówka -aronia -czerwone wino i czarny winogron -burak ćwikłowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość leon__________
super :-o sama padlina.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woda z kwaśną cytryną
a jak owoce to gruszki i czarne jagody są rekordzistkami pod względem zawartości , tylko jeden minus w zbyt dużych ilościach dość ciężko strawne :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anemiczka byłam
Birak + cytryna w postci swiezego soku, tak się wyleczyłam z aniemii,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woda z kwaśną cytryną
wikipapa Bardzo mozesz sobie pomóc robiąc kwas burakowy, znakomicie poprawia krew, nie apmiętam dokładnei przepisu, ale jest w internecie, dzisiaj nawww.pogrosiku.eu można dostać pendriva serduszko, zeerknijcie może chodzi o "barszczyk kiszony" tylko teraz jest za ciepło , chyba że w piwnicy albo spiżarni masz ok 8-12 stopni ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trochę sie nie bardzo zgodze
Nie łącz produktów z żelazem z jajami, mlekiem, jogurtami, serami, pieczywem żytnim, razowym, herbata i kawa. Pomarańcze, buraki, i produkty bogate w witamine C jak najbardziej powyżej to trochę bzdura jaja mają żelazo, w pełnych ziarnach jest prawie całe zestawienie witamin z grupy B a one właśnie między innymi przyswajają żelazo , kawa jest zabójcza dla magnezu z herbata i przetworami mlecznymi idzie się zgodzić ;) poprawiają wchłanianie głównie: -B5,B6 ,B12 -kwas foliowy czyli B9 dużo ma szpinak i sałata -wit C -wit E a wspomniał ktos o czarnej porzeczce? mnóstwo wit C i żelaza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość :)Rumianek
Dużo żelaza jest w truskawkach :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polecam picie pokrzywy naprawdę działa. Piłam w ciąży bo miałam anemie naprawdę działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kaszanka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×