Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stgfdsgds

Antybiotyk - stosowanie. POMOCY!

Polecane posty

Gość stgfdsgds

Witam. Na ulotce antybiotyku (amoksiklav) nie jest napisane jak podawac srodek. Czy to znaczy, ze mozna zarowno polykac jak i rozpuszczac w wodzie? Tabletki sa ekstremalnie duze. Pozdrawiam

Gość mozna i rozpuszczac
a moze lepiej przelamac tabletke na pol?

Gość stgfdsgds
"Połykać. Tego się nie rozpuszcza." a co grozi gdy sie rozpuscilo pierwsza tabletke? :o " a moze lepiej przelamac tabletke na pol? " Juz przelamalem na pol, ale ja mam ogromny problem z jedzeniem i piciem, wiec co dopiero polkniecie czegos duzego...

Gość stgfdsgds
Odpiszcie prosze? Boje sie :o

Gość hmmmhmhmhmmmhmhmhm
NIE PRZEŁAMUJE SIĘ I NIE ROZPUSZCZA!! na ulotce na pewno jest napisane, nie przełamywać i nie rozpuszczać.... pierwsza tabletka moze nie zadziałać

Gość stgfdsgds
Przysiegam ze nie jest napisane na ulotce. Czytalem 4 razy...naprawde. Wiem, ze jest to bardzo dziwne, ze nie ma takiej informacji.

Gość hmmmhmhmhmmmhmhmhm
ile masz lat ??

Gość stgfdsgds
23

Gość malaga83
nie rozpuszcza sie... antybiotyki bierze sie w całosci bo rozpuszczone mogą podraznic sciany zołądka...

Gość tak jak piszą wyzej
połyka się to w całości. dasz radę. ewentualnie poproś o przepisanie czegoś innego albo w zawiesinie.

Gość stgfdsgds
Powoli wszystko zaczyna byc jasne. Lekarka przepisala mi CURAM, a tam jest dodatkowo proszek do przygotowywania zawiesiny. W aptece dali mi Amoksiklav i powiedzieli ze to jest to samo. Biorąc pod uwagę skład leku, to faktycznie jest to to samo, tylko ze amoksiklav jest bez tego proszku, co jednoznacznie wskazuje ze nie jest do rozpuszczania tylko do polykania :o Moglby ktos napisac co moze grozic za polkniecie rozpuszczonej tabletki?

Gość tak jak piszą wyzej
może być gorzkie jak diabli i ci bardzo podrażnić żołądek. nie kombinuj tylko połknij w całości.

Gość może nie zadziałać
każdy środek leczniczy musi być zażywany tak jak informuje ulotka, jesli w ulotce nie ma napisane że lek można rozpuszczac lub przełamywac to nie nalezy tego robić. Forma w jakiej jest podawany lek jest dostosowana do tego gdzie ma byc wchlaniany, jeśli rozpuścisz tabletke, to ta nie wchlonie się tam gdzie trzeba. Dotyczy to każdego leku

Gość tak jak piszą wyzej
amoksycylina wchlania sie z przewodu pokarmowego wiec powinna zadzialac ale amoksiclav ma spore czeste dzialania niepożądane np biegunki więc nie zaryzykowałabym rozpuszczania, niech się rozpuści w miejscu przeznaczonym.

Gość abbacerd
DzieńDobry jestem lekarką. Podać Ci? czy nie potrzebujesz już?

możesz przełamać i połknąć ja tak robie , nie ma innej metody podania w warunkach domowych . nie dasz rady polknąć całej ,

Gość stgfdsgds
Dzieki za odpowiedzi. Rozpuszczal nie bede. A co do przelamywania, to moge przelamac na dwie czesci? Na srodku tej tabletki jest kreska. Slyszalem kiedys ze jak sa te kreski do przelamywania to niby mozna przelamywac...

Gość lulinka
TEN ANTYBIOTYK NALEŻY ROZPUSZCZAĆ BĄDŹ SSAĆ,BEZWZGLĘDNIE !!!!

Gość izabelcia1979
ja kiedyś przyjmowałam amoksiklav i mi lekarz powiedział że mogę przełamąć bo teżz mam prroblemy z połknięcięm czegoś tak wielkiego,rozpuszczać możzna polopirynę ,aspirynę żeby lepiej się wchłonęły antybiotyku nie można a o ssaniu też nigdy nie słyszałam przecież to jest strasznie gożkie

Gość chochliczek11
łe jak ja nie lubiłam jak mi mama aspirynę rozpuszczała i kazała taką pić ja byłam chora (znaczy rozpuszczała na łyżeczce). Zdecydowanie wolę łykać, a teraz np etopiryna ma ten fajny kształt że się latwo połyka