Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytalska1111111111111111111

Pielegnacja niemowlaka

Polecane posty

Gość Pytalska1111111111111111111

Witam Jestem w ciazy i poszukuje wiadomosci, chce sie przygotowac do wlasciwej opieki malucha, a tak nie wiele wiem, mimo, ze czytam i czukam informacji. Powiedzcie mi prosze... bo to pamietam z dziecinstwa... ze niemowlaka to powinno sie zawijac? Prawda? Wiem, ze jest lub byl w tym cel, mam namysli bylo dobre dla wlasciwego rozowju stawow. Mam pytanie? jak sie zawija prawidlowo dziecko? Kiedy sie zawija? jak dlugo? czy wogole jeszcze stosuje sie jakiekolwiek zawijanie? Przepraszam jesli uzylam nieprawidlowego slowa 'zawijanie' ;(

zawijac?? hmm naprawde nie wiem o co chodzi? o zawijanie w rozek? o zawijanie pieluchy pomierzy pampersa? napisz dokladniej o co chodzi :)

Gość gabbbbkoooo
Kiedys dzieci zawijało sie w tzw powijaki, czyli raczki przy ciele i zawijalo sie tak ze dzieciatko nie moglo sie ruszyc, chyba o to autorce chodzi. Tylko ze nikt juz tak nie robi. Kiedys kobiety tak zawijaly niemowlaki bo nie mialy tyle czasu co teraz i dziecko sie nie odkrywalo nie wierzgalo, nie drapalo po buzi, a matka mogla w tym czasie zrobic np pranie w balii albo wydoic krowy. Sadze ze nam w tych czasach wystarczy rozek i rekawiczki niedrapki.

Zawijanie ciasno w pieluszki stosowane jest w niektórych szpitalach. Chodzi o uspokojenie noworodków, żeby miały "ciasno" jak u mamy w brzuszku. Natomiast nie masz się czym przejmować, w Internecie znajdziesz wiele informacji... jest jeszcze szkoła rodzenia- POLECAM:)