Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiazmartwionakasia

PIASEK NA NERKACH BLAGAM POMOCY

Polecane posty

TAK STRASZNIE BOLI :( kto z was to przezywal..? ile to leczyliscie? co jest dobry by ukoic bol :(

niewiem..pojawilo sie dzis w nocy:( ale mysle ze to to jest poniewaz objawy tak na to wskazuja :( po wyniki dopiero w pon jade ..

Gość Bo to
Kup sobie Ginjal Dobry jest na kamienie i piasek w nerkach. Pij dużo wody niegazowanej i to tak do 2 litrów dziennie

tak zaczelam od wody niegazowanej do tego aspiryna nospa pasta i czopek .. mialam ochote sie zabic z tego bolu

Gość Bo to
Niestety bólu nie da się w kolce nerkowej zniwelować na 100% Gdy kamień lub nerka się przesuwa to po prostu się 'umiera' z bólu a wtedy pozostaje tylko wezwać pogotowie.

Gość Bo to
* lub piasek :)

Gość nicolagdansk18
i co oni zrobia znajoma wezwala to lekarze niewiedzieli co jej jest ..i tylko dawali jej zastrzyki ktore wogole nie pomagaly a sama sie wyleczyla pasta

nie strasz mnie nawet ze lekarze nic nie zrobia.. a mniej wiecej po ilu to przechodzi..??

Kasiu, musisz na razie poczekać do wyników badań. Jeśli to jest dość mocny ból to mogą być niestety kamienie. Badania, a najlepiej (jeśli będzie to konieczne) USG nerek wykaże rozmiar i miejsce, w którym znajduje się kamień i zgodnie z tym lekarze zalecą Ci co dalej robić. Teraz, gdy nie masz wyników trudno jest powiedzieć cokolwiek. Na razie na uśmierzenie bólu proponuje w trakcie ataku gorące kąpiele oraz picie piwa i dużo wody. Piwo oczyszcza nerki i jest moczopędne. Pozdrawiam.

Wlasnie nagorsze jest to ze to w nocy sie stalo i do przychodni isc nie moge w sobote a do calodobowe tez nie poniewaz nie mam karty czip narazie mi pomoglo po tych tabletkach mam nadzieje ze ta noc przespie .. a po oebraniu badan gdzie powinnam sie zglosic do swojego lekarza czy lepiej w szpitalu ??

Gość Bo to
Piwo nie zawsze jest wskazane, bo zależy od tego jakie ma się kamienie.

Kasiu, jeśli to kamień to raczej samo nie przejdzie. Musi zostać usunięty kamień. Jest kilka metod na usuwanie kamienia. Pierwsza z nich (gdy kamienie są w nerce, czyli wczesne stadium) najczęściej kamienie są rozbijane laserem, stopniowo. Druga z nich (gdy kamień przesuwa się i jest w przewodzie moczowym, gdzie kieruję się wzdłuż niego) dość drastyczna - wprowadzenie przez otwór moczowy nitki z pętelką, zaczepienie pętelki na kamień i stopniowe wydobywanie. Oraz trzecia po prostu czekanie na tzw urodzenie kamienia. Oczywiście wszystko jest zależne od rozmiaru kamienia i jego stadium.

Gość Bo to
Wszytko zależy od wyników. jeżeli to piasek lub małe kamienie to do szpitala nie będziesz musiała iść, ale przy większych kamieniach konieczny jest laser na ich rozbijanie.,

gdy mam je male to mozna je rozpuscic prawda ?

Dzis rano Ojciec zawiozl mi mocz do zbadania ale na winiki musze czekac do poniedziałku

Więc musisz czekać do poniedziałku :). Jeśli w jakimś momencie ból się nasili proponuję jechać na pogotowie. Mój tata też miał takie bóle, zaczęło się ot tak - któregoś dnia rano. W nocy nie mógł wytrzymać i mama zawiozła go na pogotowie gdzie dostał zastrzyk i mu pomogło do następnego dnia. Niestety, kamień okazał się dość duży i musiał zostać w szpitalu gdzie po kilku dniach obserwacji, (dosłownie) skakaniu po schodach by kamień 'spadał' coraz niżej oraz po wielkiej ilości spożywania wody - tata urodził kamień, który był mniej więcej wielkości pestki wiśni :).

Wzielam terazn aspiryne nospe i urinal mam nadzieje ze przeboleje jakos dom poniedzialku a jesli to jest piasek ? a nie kamien?

Nie chcę Cię martwić ale taki ból może być powodem kamieni. Piasek raczej nie wywołuje tego typu objawów. ALE NIE JESTEM LEKARZEM więc nie bierz tego do siebie :). Piasek przy odpowiednich zaleceniach lekarza i przypisanych lekach ustąpi.

tak też mi sie wydaje.. bo gdyby to byl piasek to raczej bym czula tylko ból przy oddawaniu moczu a go nie czuje fakt ze dzien przed sylwstrem i w dniu bolalo potem pryszlo wszystko ok i wczoraj to

wstalam normlanie wylam w bolu walilam w podloge zadzwonilam na pogotowie powiedziala ze mam wziasc nospe wzielam i przeszlo

Aha, rozumiem. No cóż. Narazie musisz poczekać na wyniki badań. Jeśli ból jutro lub dzisiaj w nocy zaatakuje proponuję pojechać na pogotowie. A teraz uciekam :). Trzymaj się!

Dziekuje jak mozesz zajrzyj w poniedzialek. Dam znac co i jak z tymi wynikami.

Gość maciej96
Mama mi umiera.. na kamicę nerkową (kamień w nerkach). Dowiedziała się na USG i pobraniu krwi, że ma rozszerzone kanaliki, zwiększoną kreatyninę i do tego może dojść do zapalenia.. Mam 15 lat i nie wiem co zrobię jeśli umrze ;(

Gość zpodlasia
Jeśli ktoś czuje te ogromne bóle to niech do mnie napisze p k o s 4 4 @ o2.pl (tyle że bez odstępów), u mnie w rodzinie to było i przez to, że ten system działa jak działa córka niepotrzebnie męczyła się tydzień (ponad tydzień) zażywając leki na rozpuszczenie kamyka, KTÓRE W OGÓLE ALBO LEDWO CO POMAGAJĄ! Zażywanie tych leków to droga przez mękę. Wiem, co piszę. Trzeba to operacyjnie (bez cięć żadnych), po prostu muszą wyjąć ten kamyk, by ukoić ból, co szpitale RZADKO ROBIĄ, lub prywatnie lekarz skieruje. Tak było u nas, dali leki na rozpuszczenie i żeby dużo pić, często siusiać, pasty moczopędne, to wszystko to jest SZAJS. Wiemy jaki to jest ból, więc piszcie do mnie, jeśli u was w rodzinie to kogoś spotkało. Jesteśmy z Wami.