Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak zinterpretować...

Interpretacja wyników badań hormonalnych... pomóżcie...

Polecane posty

Mam bardzo nieregularne miesiączki, ostatnio nie miałam przez 4 m-ce po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, brałam je prawie 4 lata. Moje wyniki to: FSH (badane w 8-11 dc) - 6,62 mlU/ml ESTRADIOL (badane w 8-11 dc) - 47,81 pg/ml PROGESTERON (badane w 18-21 dc) - 0,72 ng/ml LH (badane w 18-21 dc) - 14,14 mlU/ml Wizyta u lekarza dopiero za tydzień, strasznie się denerwuję :( Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

dodam, że okres był wywoływany luteiną, aby móc wykonać badania hormonalne :(

Gość Grasza
mam 20 lat i ostatnio zauwazyłam na szyji, okolicach brody i na piersiach włoski...są one nieliczne, ale gdy byłam ostatnio na wizycie u kosmetyczki kazała mi się ona skierowac na badania.. Tylko gdzie? do jakiego lekarza? występowanie tych wloskow to pewnie skutek jakiejs choroby hormonalnej... i czy moze to miec wpływ na to, ze mam małe piersi i ostatnio wogole nie rosną? czekam na odpowiedzi.

Gość Grasza
mam 20 lat i ostatnio zauwazyłam na szyji, okolicach brody i na piersiach włoski...są one nieliczne, ale gdy byłam ostatnio na wizycie u kosmetyczki kazała mi się ona skierowac na badania.. Tylko gdzie? do jakiego lekarza? występowanie tych wloskow to pewnie skutek jakiejs choroby hormonalnej... i czy moze to miec wpływ na to, ze mam małe piersi i ostatnio wogole nie rosną? czekam na odpowiedzi.

jak zinterpretować... ale fsh, lh i estradiol robi się w 2-3 dniu cyklu.... lepiej poczekać do następnego okresu, jeśli pojawi się naturalnie i powtóryć badania, progesteron robi się 9 dni przed miesiączką. Po tabletkach antykoncepcyjnych dzieją się takie cyrki czasem. Potrzeba paru miesięcy na unormowanie, a jeśli chcesz mieć dzieki poszukaj dobrego endokrynologa, żeby sprawdził, czy wszystko w porządku. Nie umiem nic powiedzieć o tych wynikach, dziwi mnie zrobienie fsh, lh i e2 w tych dniaach. Poziom progesteronu świadczy, że nie było owulacji.

lattina dzieki... pierwszy raz badałam hormony, nie wiem czemu lekarz zalecił mi zbadanie ich poziomu właśnie w tych dniach :/

Wiesz, nie martw się, wiele dziewczyn ma problemy po odstawieniu, które mijają potem. Wydaje mi się, że badania na tym wywołanym cyklu nie są miarodajne, a że owulacji nie było to norma. Ja jeszcze radziłabym zrobić prolaktynę za 2 miesiące, w dowolnym dniu cyklu. Badania tych hormonów przysadki (w 2-3 dniu) i progesteronu pomagają określić tzw. rezerwę jajnikową i poprawność przebiegu owulacji. Pozdrawiam.

Gość jak zainterpretować...
problem polega na tym, że moje miesiączki nigdy nie były regularne, występowały średnio co 6-7 m-cy, a jak nie było to były wywoływane luteiną, rekord to chyba 9 m-cy, a mimo to lekarz przepisał mi tabletki, można powiedzieć, że właśnie dzięki nim miałam okres regularny co do minuty...