Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebujaca_pomocyyyyy

do osób stosujacych ISOTREX

Polecane posty

kochani otoz dzisiaj pani dermatolog przepisala mi isotrex , mialam posmarowac sie na noc, i tak tez zrobilam, natomiast na to kazala mi połozyć krem nawilżajacy, równiez tak zrobilam....ale jak posmarowalam kremem , to mi sie ajkas mazia na buzi zrobila, jakbym guma sie oblepila, o co chodzi,pomożcie .

Gość Bydle XLL
Witaj, nie jestem co prawda lekarzem (jeszcze) ale musze niestety powiedziec ze trafilas na złą panią dermatolog. Niestety podręczniki i wykladowcy uczą starych metod ktore nijak sie mają do skutecznej terapi przeciwtradzikowej. Nie mam kompetencji co prawda oceniac dyplomowanego lekarza bo w koncu ona nim jest a ja nie, ale nakladanie czego kolwiek na takie srodki jak isotrex ktory po zastygnięciu tworzy skorupke to pomyłka. Na Isotrex nie naklada SIE NIC. Naklada sie go na noc, rano twarz myje delikatnym srodkiem do mycia twarzy (mydlo Acne-Aid okoo 20zl) i dopiero potem na dzien, nakladasz krem nawilżający. Bron Boze nie na isotrex (zgroza). Jeszcze jedna skromna a bardzo wazna rada, po myciu twarzy NIE WYCIERAJ jej trąc ręcznikiem. Przytykaj, dociskaj delikatnie recznik az twarz wyschnie, bron Boze nie trzec. Tarcie roznosi bakterie i sciera naturalny płaszcz lipidowy ktory sprawi ze twoja cera będzie jak pizza.

dziekuje ci bardzo za odpowiedz, lece zmywac ta mazie i posmaruje sie samym isitrexem :-) a powiedz mi czy jak juz bedzie łuszczyła mi sie skóra moge zrobic delikatny peeling, wiesz ja uzywam podkładu i na tak przesuszonej skórze to okropnie wyglada, a bez podkladu ani rusz z domu :)

Gość Bydle XLL
Niestety nie jestem dziewczyną i nie mam pojęcia nawet co to jest podkład :D, domyślam sie ze to coś pudropodobnego. Isotrex wysusza skóre i stosowanie agresywnego peelengu przyniesie przykry efekt. Proponuje peeling enzymatyczny ktory tak nie ingeruje mechanicznie w naskórek. Ewentualnie mozesz zrobic peeling kupujac taki ktory ma maxymalnie drobne ziarenka scierające. Przy walce z trądzikiem swietnym wspomaganiem jest cynk organiczny (zincas forte, na recepte niestety) i capivit A+E oraz wyciąg ze skrzypu. To doskonale połączenie wspomagające srodki do nakładania miejscowego.

tak to cos pudropodobnego :-) nieastety jestem do niego zmuszona poniewaz po 2 letniej kuracji zinerytem i brevoxylem , mój naturalny kolor cery ( oliwkowy ) zanikl!!! Na twarzy jestem przezroczysta ,wiec musze jakos wyrównac koloryt zeby nie wygladac śmiesznie :-) co do peelingu, to moze waciki z peelingiem, sa bardzo delikatne ? a jeszcze jedno pytanie dotyczacego równiez zelu DUAC czy na niego tez nie moge nałozyc kremu nawilżajacego??

Gość Bydle XLL
Duac zawiera antybiotyk, klindamycyne. ty juz stosujesz isotrex ktory jest antybiotykiem (izotretynoina). Mixowanie dwoch antybiotyków to sredni pomysł. Dodatkowo Duac zawiera jeszcze nadtlenek benzoilu czyli to samo co brevoxyl ktory stosowalas wczesniej i zmienil ci odcien skóry(jest silnym utleniaczem). Duac bym odpuscił, albo jedno albo drugie. Po za tym oba te srodki są do stosowania raczej na noc, wlasnie z racji tego ze widać ze są na twarzy i za dnia raczej z tym nie wyjdziesz z domu, tymbardziej ze uzywasz tego podkladu, nie ma szans nalozyc podklad na te leki bo bedzie tragedia. To samo tyczy sie kremu nawilżającego, stosuj go tylko wtedy gdy na twarzy nie ma istroxu lub duac'u. Isotrex wiadomo zostawia skorupe, a Duac zawiera bardzo reaktywne srodki ktore w połączeniu z kremem nawilżającym moze dać nieprzewidywalny efekt i raczej wątpie zeby był pozytywny. Wspołczuje ci troche, bo domyslam sie jak kosmetyki są wazne dla kobiet, ale podkłady, pudry itp bardzo zatykają pory w skórze, w nocy leczysz twarz antybiotykiem, w dzien znowu cerze sie dostaje od kosmetyków i tak w koło macieju...Niestety inaczej widocznie sie nie da w dzisiejszych czasach. Na szczescie tradzik przestaje byc nieulaczalny.

pani dermatolog zastosowala mi kuracje przemienną tzn 8 dni isotrenix , potem 2 dni DUAC , oczywiscie na noc niestety juz teraz podkladu musze używac, musze zbadac hormony bo najprawdopodobniej w tym tkwi problem mam bolace gule na twarzy i zaczeły sypac mi sie włosy :-( niesttey doustnego antybiotyku wziasc nie moge, bo moja wątroba tego nie znosi :-( zostaje mi jak narazie stosowanie maści, mam nadzieje ze pomoga i zbytnio mi skóry nie wysuszą, bo bede wygladala jak skorupa :-D a moze polecisz jakis dobry krem nawilżajacy , który odbuduje mój naskórek?? Wielka buźka za pomoc!!!

Gość Bydle XLL
Na kosmetykach sie znam jak na budowaniu statków kosmicznych ale z tego co widze po produktach dostepnych w sklepach bardzo dobre opinie zbiera Krem Nawilżający Garnier Czysta Skóra z Cynkiem i Zieloną Gilinką. Nie przetłuszcza cery, doskonale nawilża, poprawia koloryt skóry(jest jakby opalona) i działa kojąco. Dodatkowo cynk pobudza procesy podziału komórek czyli tworzenia nowych i zastępowanie przez nie starych co przy zmęczonej tyloma lekami skóry jest jak wybawienie. Rownież Garnier robi bardzo dobry ŻEL na noc Czysta Skóra "A" z kwasem salicylownym i rowniez cynkiem. Do stosowania głównie na noc więc mozesz go wypróbowac gdy juz skonczysz terapie z antybiotykami. A co do tych antybiotykow, jesli kazała pani doktor mixować oba, to tak rób, jednak skoro zrobila specjalizacje to coś musi wiedziec. Powodzenia. Adios

Jeszcze raz wielkie dzieki!!! pozdrawiam

Gość IsoUser
Mnie dermatolog całkowicie zakazała stosowania jakichkolwiek preparatów (w tym mydeł) zawierających kwas salicylowy, gdyż w połączeniu z Izotrexem stanowi mieszankę o piorunujących efektach negatywnych.

Gość KOSMIC
Witam W moim przypadku ISOTREX się wogóle nie sprawdził. Dwa razy podchodziłam do tego leku i zawsze skutek był mierny. Preparat ma działanie mocno złuszczające - jednak nie doprowadził do załagodzenia zmian trądzikowych. Przy kuracji nastapił wysyp nowych krostek. Lek bardzo podraznia skórę, szczególnie stosowany na twarzy. Mimo szybkiego odstawienia leku(3 tygodnie temu)-do dziś mam czerwone slady na policzkach. Po wielu wizytach dermatologicznych, które zazwyczaj nic nie pomagały, zaczęłam przemywać zmiany skórne płynem LISTERINE-do płukania jamy ustnej oraz wodę utlenioną. Te dwa preparaty okazały się najlepsze i zarazem najtańsze w mojej kuracji.