Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulina sz

położenie płodu

Polecane posty

Gość paulina sz

Witam!Jestem w 36 tyg. ciąży.Ostatnio miałam robione usg i córka ma położenie podłużne miednicowe.Czy jest to wskazanie do cięcia czy rodzi się naturalnie?Macie jakieś doświadczenia?To moja pierwsza ciąża.

2. Położenie podłużne miednicowe zupełne – występuje, kiedy dziecko ułoży się głową do góry, a pupą i stopami do dołu. Poród taki rozwiązuje się poprzez cesarskie cięcie. Czasami przed porodem stosowane są próby obrócenia dziecka do położenia podłużnego główkowego. Lekarz, monitorując dobrostan dziecka na aparacie USG, próbuje, uciskając delikatnie brzuch matki, „nakłonić” dziecko do zmiany położenia na podłużne główkowe. Część położnych zaleca również specjalne ćwiczenia, które powodują zmianę położenia dziecka.

Do zbadania konsekwencji po porodzie drogami rodnymi i poprzez cięcie cesarskie, gdy płód jest w położeniu podłużnym miednicowym, przeanalizowano 882 przypadki takich porodów z okresu 11 lat. Wszystkie noworodki miały masę urodzeniową powyżej 2500 gramów i nie miały żadnych wad. Rodzące podzielono na dwie grupy: pierwszą stanowiły kobiety, które urodziły drogami rodnymi, drugą grupę stanowiły pacjentki rozwiązane cięciem cesarskim. W żadnej z grup nie zarejestrowano zgonów okołoporodowych, zarówno matczynych jak i płodowych. W grupie rodzących drogami rodnymi była jednak wyższa zachorowalność noworodków. Również w tej grupie zauważono nieco niższą punktację stanu noworodka wg skali Apgar. Różnice te jednak nie osiągnęły znaczenia stastycznego. Badania te dowodzą jednakże faktu, że po dokładnej konsultacji i wykluczeniu czynników ryzyka, w przypadku położenia podłużnego pośladkowego płodu, jest dopuszczalny poród drogami rodnymi.

Opinie są podzielone. Ja słyszałam, że takie położenie u pierworódek jest wskazaniem do cc.

Gość paulina sz
dzięki,właśnie też przeglądam różne strony i są rozbieżne informacje,pewnie decyzję podejmuje lekarz dyżurny.....

a to twoje pierwsze dziecko? bo jesli drugie a pierwsze rodziłas naturalnie to będziesz rodzic pośladkowo. a jesli pierwsze to cesarka

a sorki, nie doczytałam. pierwsza ciaża to cesarke ci zrobią

Gość paulina sz
zobaczymy, mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze...lekarz mi ciągle mówił ze dziecko na pewno się jeszcze obróci ale teraz już chyba za późno .......

Gość gabbbbkoooo
Moja dzidzia wlasnie niedawno sie odwrocila glowka w dol, podobno chodzenie na czworakach pomaga, ja troche chodzilam i nie wiem czy to dlatego ale jeszcze 2 tygodnie temu dzidzia byla ulozona posladkowo a po chodzeniu na 4 jest glowka w dol. Sprobuj napewno ci to nie zaszkodzi.

Gość paulina sz
z ćwiczeniami u mnie jest problem,ponieważ ostatnio miałam zagrożenie przedwczesnego porodu- i teraz głównie leże....jutro mam wizytę kontrolną,może jakimś cudem dziecko zmieniło pozycję:)