Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajjjaaa

w którym tygodniu ciąży pierwsze badanie ginekologiczne

Polecane posty

Gość pytajjjaaa

j w slyszałam ze przed 8/9 nie powinno się robić badan tylko z krwi co wy na to

nie no co ty. Ginekologiczne jest ważne. Stwierdza czy np nie ma ciąży pozamacicznej, czy szyjka zamknieta. Cytologie sie wykonuje jak nie była przed robiona. Lekarz sprawdza czy macica sie powieksza.

Gość ja bylam u gina
w 9 tc

Gość pipimoreenoo
ja byłam w 5 i dobrze bo dostalam od razu duphaston na podtrzymanie

Jak pójdziesz teraz do lekarza prawdopodobnie ale niekoniecznie znbada Cię ginekologicznie (o ciąży będą świadczyły rozpulchnione ścianki pochwy). Skeruje Cię na badania - mocz i krew min. toxo, kiła itp. PRawdopodobnie da Ci też skerowanie na pierwsze USG. Proponuję zrobić je koło 10-11 tygodnia wtedy będzie już wiadomo na 100% czy wszystko się dobrze rozwija. Wcześniejsze badania USG mogą dać sfałszowane wyniki (np. brak echa zarodka bo do zapłodnienia doszło później niż wyliczyłaś) i narazi Cię to na niepotrzebny stres a badanie trzeba będzie powtórzyć za tydzień. Oczywiście musisz pamiętać o foliku !!! NA skurcze macicy, któryxh pewnie doświadczasz proponuję NOSPE. A przeciwbólowo wyjątkowo PARACETAMOL ale ja na bóle głowy stosowałam AMOL. pozdrawiam

Gość pytajjjaaa
boje się bo różnie mowią a co ci było ze dostałaś na podczymanie

Gość PODTRZYMANIE

Gość pytajjjaaa
skurcze mam ale czy musze brać nospe skoro nie są silne i moge wytrzymać ????

Gość pipimoreenoo
ale po co chcesz wiedziec i sie denerwowac co mi było:) nic co tobie mogłoby sie stac:) poprostu idz to ci napewno nie zaszkodzi.

Skurcze masz ponieważ powiększa się macica. Jeśli są do wytrzymania to nie musisz. Ja brałam jak były mocniejsze.

Gość pytajjjaaa
pytam bo słyszałam i czytałam kilka wypowiedzi że wczesne badania działaja poronnie TYLKO MNIE TERAZ nie za kraczcie pytam bo niewiem

Gość pipimoreenoo
a co dziwnego w podtrzymanie?

nie działają. Spokojnie. Mogą tylko cos dobrego przyniesc. Lekarz sprawdzi czy np. nie masz jakiegos stanu zapalnego, który nie leczony moze byc groźny.

Gość pytajjjaaa
chce wiedzieć czy miałaś jakieś obiawy

Spokojnie. Nie są poronne... to jakieś wyssane z palaca przesądy. Wybierz sobie jakiegoś sprawdzonego lekarza. Poszukaj na forum lub na stronie www.znanylekarz.pl. Znajdziesz tam sporo opinii.

Trzeba iść jak najszybciej - przede wszystkim dlatego, że dokładny lekarz od razu zrobi USG po to, żeby wyeliminować ciążę pozamaciczną. Zalążek ciąży widać już w 4-5tc.

Gość pipimoreenoo
mialam ale takie jakich ty napewno nie masz:) nie nakręcaj sie.:)idz do lekarza bo taka jest procedura ze tak powiem:)

Smarkula tu się niestey nie zgodzę. Wiele moich znajomych przy 1 ciązy były tak wcześnie i miały traumę bo albo nie było puste jajo albo nie było echa. I musiały znów przyjśc po 2 tyg. A te 2 tyg to trauma była. Ja się niestety nie dołączam bo sama byłam wcześnie - oczywiście brak echa - tydzień horroru potem ale niestety moje drugie USG, potem trzecie potwierdziły pierwsze :(

Gość pytajjjaaa
ah ok bo dzwoniłam do gin i pytał się który tydzień to powwiedział że spokojnie za 2 tygodnie moge przyjść boje się że nie za poźno troche a pisała tu też jakaś laska że dopiero w 12 tygodniu miała karte ciąży zakladaną

są pewne dolegliwosci których ty nie odczuwasz a mogą byc niebezpieczne. Lekarz oceni Ph pochwy, poogląda i jak trzeba bedzie zapisze jakies bezpieczne globulki. Ale najpewniej stwierdzi ze wszystko jest ok:)

ja na pierwszym USG byłam w 2 tygodniu po zapłodnieniu-wtedy lekarz potwierdził wynik testu. Następne USG miałam w 6 tygodniu (aby można było coś więcej stweirdzić). Teraz w 12 tygodniu byłam na USG genetycznym.

o tej lasce co miala w 12 tygodniu karte nie rozmawiajmy bo mi cisnienie wskoczy znowu:)

Ogólnie USG mozna robii co tydzień ale jak ma się na to fundusze. Bo lakarze raczej nie zalecają go aż tak często we wczesnej ciąży.

w 12 tygodniu juz widac maluszka a nie tylko fasole i wtedy sie bada czy nie ma wad rozwojowych .

Gość głuuuuuuuuuuupio
piszecie tak jest mi ginka też mówiła żeby zawcześnie nie robić i tyle

iluminanti ale widzisz przez takie laski rodzą sie takie wątpliwości jak na tym temacie:)

Gość pipimoreenoo
to mialas złą ginke:)