Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajjjaaa

w którym tygodniu ciąży pierwsze badanie ginekologiczne

Polecane posty

są różne szkoły. ja jestm po stracie Aniołka. Jeden lekarz mówił żeby oddczekać 6 msy, drugi że 3 a ostatni , że jak będę gotowa psychicznie to nie ma co... gruszke w popiele zasypywać hehe

Mój lekarz (przyjmuje na NFZ) robi badanie USG od razu - twierdzi, że do 12tc nie wolno czekać, bo wtedy już mogą być poważne problemy przy ciąży pozamacicznej - sam ledwo odratował jedną kobietę, która się przy pierwszej wizycie na USG nie zgodziła (bo baba z przykościelnej poradni małżeńskiej wszystkich straszy, że to niebezpieczne) i pękł jej jajowód... Nic więc dziwnego, że jest przewrażliwiony. Owszem, w 4-5tc nie zawsze widać dzidziusia, ale widać pęcherzyk, a to już wystarczająco, żeby ciążę pozamaciczną wyeliminować. Lekarz wówczas zapisuje na kolejne USG po 2 tyg. PS Kartę ciąży też miałam zakładaną późno - ok 10tc - lekarz chciał widzieć wcześniej wszystkie wyniki badań

No ja jestem za zrobieniem USG koło 9-10 tyg . Mówię z własnego doświadczenia. Ale oczywiście to sprawa indywidualna. NAtomiast niezbędne badania robiłam zaraz po wykryciu, że fasolka jest na miejscu :)

no tu chyba najbardziej chodzi o te infekcje. Ja nie bede tutaj swoich przypadków opisywac bo autorka bardzo zestrachana jak widze:) ale wyleczenie ich a przede wszystkim wczesne wykrycie jest ważne!!!!!

A co do szkodliwości USG - USG nie szkodzi maluszkowi i można je wykonywać nawet we wczesnej ciąży. Żeby zaszkodziło, musiałoby być przeprowadzone ponad godzinę, a przecież całe badanie trwa kilka minut.

Gość głuuuuuuuuuuupio
nie wiecie co piszecie nie ma co za wcześnie robić bo może gin coś naruszyć

Gość kikimoreenoo
zesrac sie może.

Gość głuuuuuuuuuuupio
ale nie usg tylko badanie ginekologiczne

głuuuuuuuuuuupio --> hehe ciekawe gin może ciążę naruszyć? To może z sexem też sobie dać spokój?

az do momentu kiedy chce sie nastepne czyli za 6 lat:) do tego czasu tylko modlitwa:)

Pozycja na wilka - jedyna zalecana przez kościół: Kobieta jak na pieska Mężczyzna klęczy z tyłu i wyje do dziury jak wilk do księżyca :D

no i zszedł nam temat na... wilki heheheh :) ja mam nadzieję że wypowiedzi głuuuuuuuuupio to taka mała prowokacja bo jakoś mi się nie chce wierzyć w takie zacofanie

O prosze kogo tu znowu znalazlam:D:D:D Witaj Madonna,szukalam cie kochana,mam pytanie:) moze mi pomozesz.od ost @ minelo 5 tygodni.na poczatku lutego jade do Polski do lekarza.moge zaczekac czy powinnam isc juz tutaj?????bede w 9 tygodniu jak pojde w polsce na badania.to za pozno co?

Niestety znam z autopsji takie zachowanie - dziewczynie okres się spóźniał i to olała, bo była na diecie i myślała, że to jest przyczyną. Urodziła na lekcji WF-u, skacząc przez kozła dostała skurcze. Dziwne tylko, że nie zauważyła zmian w ciele i ruchów maluszka... Aha, no i fakt faktem miała 16 lat...

kochana ja bym poszła juz teraz. Naprawde. Chyba ze przed zajsciem bylas jakos niedawno na kontroli i wszystko gites. Kurcze ja sie boje teraz tak tych infekcji... Bo jesli byłaś i bylo ok, teraz brzuch cie nie boli, nie ma plamien, to śmiało możesz poczekać.

i angioleto ja mówie o bólu brzucha takim ze masz ochote komus przykopać:) a nie lekkim pobolewaniu, bo takie to normalne:) a z zygankiem nie masz problemów?

chociaz kuźwa ja bym jednak mimo wszystko poszła teraz chyba....ale słyszalam ze za tzw zagramanicą to lekkie olewki stosują na pacjentach:)

mam uplawy od kilku dni,niestety takie zolte,brzuch lekko boli jak na okres,a czasami mocniej zakluje,cycochy napierniczaja ile wlezie i od wczoraj cholernie kreci mi sie w glowie,poza tym wszsytko git:D

no wlasnie o to chodzi,ze nawt jak teraz pojdee to wiesz co sie dowiem?????ze w ciazy jestem:D:D:Di to wszystko niestety.zadnych badan do 12 tygodnia

Gość pytajjjaaa
już jestem hm dzięki za wpisy chyba nikt więcej nie będzie pisal że nie można to pewnie idę wcześniej a czemu za granicą robią tak poźno badania

Bo taką mają opiekę lekarską - często gorszą niż u nas. Bo nikt tam nie chce zostać lekarzem i zarabiać na budżetówce (a studia drooooogie) - dlatego ściągają polskich lekarzy. Zresztą nie pierwszy raz słyszę o Polce, która z wysp na okres ciąży chce być pod kontrolą ginekologa w Polsce.

angiolleto, wydzielina w ciąży może byc zmieniona lekko. Ale ciezko gdybac. Kurcze w takim wypadku bym polazła. Bo ze brzuch lekko boli czy tam w głowie sie kreci to norma:)

Gość kikimoreenoo
dobra autorko, ja widze potrzebujesz konkretnego bodźca. W pierwszej ciąży trafilam do lekarza bo mialam plamienia, juz kolo 5 tyg, mialam usg i zapisany duphaston. W drugiej poszłam w 9 tygodniu bo dopiero wtedy sie dowiedzialam ze jestem i okazalo sie ze mam infekcje. Jakies drożdze czy coś. Zapisal mi od razu globulki ale nie zdążyłam ich wybrac bo poroniłam. W obrazie histopatolog. po wyczyszczeniu macicy wyszło ze mialam stan zapalny ktory prawdopodobnie byl przyczyna poronienia. Mam nadzieje ze juz rozwiala twoje wątpliwosci.