Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DzzzStyNQ

Kolczyk w pępku

Polecane posty

Gość DzzzStyNQ

Hej.Mam kolczyk w pępku od 2 tygodni, pod gorną kulką mam czerwone i troche spuchniete. Czy nic sie nie dzieje ? Moge liczyc na odp kogoś doswiadczonego ?

Gość DzzzStyNQ
Dzieki za odp. A czy wie moze ktoś coś więcej o migrowaniu kolczyka ?

migracja jest to odrzucenie kolczyka przez cialo, skora zaczyna sie robic coraz ciensza i powoli kolczyk zaczyna wychodzic z ciala. po pierwsze z czego masz kolczyk? do gojenia tylko i wylacznie tytan lub bioplast. jezeli masz stal chirurgiczna moze to sie rowniez przyczynic do odrzucenia kolczyka, do tego stal zawiera nikiel, ktory uczula. masz kolczyk 2 tygodnie, zaczerwienie moze jeszcze wystepowac, kolczyk w pepku goi sie dlugo. nie wiem jak pielegnujesz przeklucie - ja proponowalabym zakupic sol fizjologiczna oraz Octenisept. 2 razy dziennie przeklucie oczyszczasz sola fizjologiczna z ewentualnych wydzielin, strupkow, a potem pielegnujesz Octeniseptem. jezeli masz jakies watpliwosci - pytaj, jezeli dzieje sie cos co cie niepokoi najlepiej zalacz zdjecie jak to wyglada :)

Gość DzzzStyNQ
Kolczyk mam niestety ze stali. Przemywam solą fiz. I czasem wodą utleniona smaruje tez trybiotikiem . Jesli tak mowisz kupie sobie Octenisept. ;]

ja osobiscie uzywam produktow EASY Piercing, ale sa raczej trudno dostepne. octenisept jest jednym z najlepszych produktow uzywanych do pielegnacji przekluc. nie chroni przed migracja - bo jezeli Twoje cialo odrzuca kolczyk to raczej nic tego nie powstrzyma, mozna jedynie zapobiegac. przede wszystkim na stali nie goimy przekluc - zakladamy jak juz to dopiero na wygojone przeklucia. mi kolczyk w pepku zaczal migrowac, ale jakims cudem zatrzymal sie, ale musze nosic kolczyk najkrotszy jaki jest dostepny - 8mm. duze znaczenie ma tez poprawne przeklucie - zdarza sie, ze pepek przekluty jest za plytko, za wysoko, co sprzyja migracji. przy przekluciach powierzchniowych ryzyko migracji jest bardzo duze, a niektore kolczyki sa prawie ze nie do utrzymania, np. w dloni, nadgarstku itp.

sorki kolczyk mam 6mm, a nie 8 :) a i tribioticu uzywamy tylko wtedy gdy jest taka potrzeba - gdy pojawia sie jakis stan zapalny np., bo jest to antybiotyk, nie powinno sie go stosowac dluzej niz 7 dni, bo organizm sie na niego uodparnia, a wtedy gdy bedzie na prawde potrzebny - nie pomoze.

Gość DzzzStyNQ
Pomocyy ! Przy górnej kulce zrobilo sie czerwone i z 2 małe bąbelki jak by z ropa :( na dodatek przy dolnej kulce mam pare czerwonych krostek ;/ Cczy to uczulenie ?!? :( Dodam ze mnie swedzi koło pepka .

Gość na forum sa sami lekarze
do lekarza idz...bedziesz czekac az dostaniesz gangreny? :O

masz uczulenie na nikiel? jezeli nie, idz do piercera, ktory wykonywal przeklucie. on Ci powie co sie dzieje, bo tak z samego opisu trudno cos pomoc. samo swedzenie moze byc oznaka gojenia, zaczerwienie tez, natomiast gdy leci ropa jest to juz oznaka jakiegos stanu zapalnego. mozesz isc tez oczywiscie do lekarza.

Gość DzzzStyNQ
gangreny ?! Boze nie straszcie mie >:(Mam czerwone krosteczki kolo dolnej dziurki. robila mi taka dziewczyna :/

robila Ci \"taka dziewczyna\" ??? jezeli kolczyk byl robiony nieprofesjonalnie, bez zachowania sterylnosci, bez rekawiczek, sterylnego kolczyka itp. to ja juz nie pomoge. radze pojsc do lekarza, kto wie co za syfa tam teraz masz :o

moze nie od razu gangrena, ale gronkowiec moze byc jak najbardziej, nie mowiac o WZW a nawet HIV - bo i takimi niespodziankami mozna sie zarazic klujac sie byle gdzie, zamiast pojsc do profesjonalisty czyli PIERCERA.

Gość DzzzStyNQ
igłe miałam nową ... kolczyk tez mam tylko czerwone krosteczki jak by uczulenie na stal ;/

Gość DzzzStyNQ
juz wszystko dobrze . mialam uczulenie na nikiel!! i dzieki za napędzenie strachu ;/ ;/ !!

haha nie no rzeczywiscie przeciez to tylko uczulenie na nikiel, nic takiego :o tylko trzeba bylo o tym pomyslec wczesniej i zalozyc kolczyk z tytanu to by nie bylo uczulenia. a czy nie masz nic z tego co wymienilam to sie okaze jak zrobisz badania :)

Gość DzzzStyNQ
Tak .;/ ale wczesniej robilam testy na nikiel i nie mialam uczulenia .a teraz dostalam uczulenia bo nosze ciagle paski . ;/ i wiesz nie sadze zebym miala cos w styli HIV przy czystej igle i kolczyku ! ;/ a ty za taką mądrą siie nie podawaj bo mozesz sie przechwalić ;] To tylko kolczyk a swiat toczy sie dalej i mysle ze nie mam zadnej choroby i dziekuje bogu za to co mi podarował. moj swiat ;] i jesli bedzie chial mi go odebrac to mysle ze to zrobie . Pozdrawiam;*

Gość Disel
Witam, trzy miesiące temu przekułam sobie pępek, jednak mogę założyć jedynie bioplast. Jak zakładam stal lub tytan zaczyna pojawiać się ropa od środka, gdy spowrotem zakładam bioplast wszystko jest w porządku, goi się. Nawet jak próbuję założyć(wkręcić) same kulki tytanowe do pręcika z bioplastu to zaczyna mi puchnąć skóra która się styka z kulką i w tym miejscu ropieje. Nie wiem co mam zrobić bo cały czas w bioplascie nie chcę chodzić, może złoto, albo srebro?

Gość paulaaaaaaaaa . - *
nie martw sie , nic sie nie dzieje . ja mam od 2 tygodni kolczyk w pepku i to jest normalne , mi kosmetyczka powisdziala zebym niczym nie przemywala bo to suszy skóre . ; / ale tak raz na 2 tygodnie czyszcze rivanolem . :- )

Gość dominika..
Dziewczyny ! zrobilam kolczyk w profesjonalnym studiu tatuazy .. baba robi to juz 7 lat ! to normalne ze sie zaczerwieni i bedzie sie goic a wystarczy tylko przemywac mydlem antybakteryjnym tak jak : Protex Ultra.. i nic wiecej ! wszystko sie normlanie wygoi nie ma co stosowac jakis soli ani nic ! to wszystko i tak nie pomoze :)