Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gdssdsds

nie czuje sie polakiem

Polecane posty

Gość gdssdsds

Ostatnio w jakiejs gazecie czytałam o powstaniu Pana Tadeusza, o tesknocie Mickiewicza do ojczyzny - i zmusiło mnie to do myślenia - czy ja tęskniłabym za swoim krajem? Nie sądze. Mieszkam w Polsce, bo mam tutaj dom, chłopaka,rodzinę, zresztą nie znam perfekt zadnego jezyka tylko podstawy ang i niemieckiego. Nie mam tutaj zadnych cudownych wspomnien, nie mam swoich lasów i pól:D do których mogłabym wracac w wspomnieniach...moze jestem na to zbyt młoda, ale nie sądzę, ze teskniłabym za polskością strasznie źle sie z tym czuje. gdy ktos cos powie na Polaków, bronie ich bardziej z własnej dumy niz poczucia patriotyzmu:O

Gość re re re re
Kant dupy -> DOBRE :D

Gość gdssdsds
zamierzam zmienić płec i wtedy się nie bede czuła polakiem.

Gość ziimmma
a mieszkałaś chociaż parę miesięcy poza Polską? bez znajomych, rodziny? wtedy dopiero bys się przekonała, czy rzeczywiście nie zatęskniłabyś? jak już tak Panem Tadeuszem zalatujesz to: Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie. Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, kto cię stracił. rozumiesz teraz?

Gość to wyjedz

Gość dsads
to się naprawdę odczuwa jak wyjeżdżasz na dłużej...przede wszystkim gdy pewnego dnia okazuje się, że jesteś sama, dookoła nikogo z kim mogłabyś pogadać itd... w polsce się tego nie czuje... sama to przerabiałam ;)

Gość gdssdsds
tu jest nietolerancja dla takich jak ja

Gość gienowefa
czlowiek wtedy teskni za rodzina a nie Polską jako krajem gdzie jest dobrobyt i w gole. Polsa jest zdaremna, poniza czlowieka jak moze i za czym czlowiek ma tesknic??

Gość ziimmma
a Ty gienowefo miszkałaś kiedyś zagranicą? bo wydaje mi się, że nie... myślisz, ze gdzie indziej jest tak cukrowo? wszędzie są pewne plusy i minusy.. ale Polacy to naród, który wyznaje zasadę- dobrze tam, gdzie mnie nie ma.

Gość holii
ja, też nie, ale nie czuje sie z tym zle jedyne za czy tu mozna tesknic sa bliscy ludzie, bo zycie tu wcale nie wygląda ciekawie: zero tolerancji, otwartosci, Polacy wszystko krytykują, powszechny pesymizm, klimat tez nie sprzyja, a o rzadzie to sie nie bede wypowiadac, ogolnie bieda z nedza..;/

Gość ziimmma
nie wiecie, o czy mówicie...

Gość holii
punkt widzenia, zalezy od punktu patrzenia;) do ziimnej

Gość ziimmma
Wam wiecznym malkontentom na południu będzie przeszkadzała np. beztroska i niesłowność, przedmiotowe traktowanie kobiet, że umawaiając się na 16, mozesz czekac i 2h na resztę i to bez slowa przepraszam itp., a na północy pewnie milczenie, zamknięcie w sobie, itd. itd.

Gość holii
znaczy się do ziimmmy;p

Gość ziimmma
ale jak może mówić, że nie tęskniłoby się, jak się nie było w takiej sytuacji. pomieszkaj trochę zagranicą, to porozmawiamy ;)

Gość holii
mieszkałam;) tak przy okazji jestem z południa i beztroski tu nie widze, tego sie tak nie grupuje, wszystko zalezy od osoby

Gość ziimmma
ja akurat tez mieszkałam an południu uropy (Portugalia) i wierz mi, że tendencja jest wyrażna. to nie znaczy, ze wszyscy są tam niesłowni, a w Pl wszyscy słowni. ale mówię o wyraźnej większosći. a w jakim kraju miszkałaś i co było takiego super, porownujac do PL?

Gość ziimmma
*Europy

Gość First come first served
Ja jakos nie potrafie tesknic...czasem tylko chcialabym bym byc np w moim letnim domku w lesie. ale za blokami v miescie nigdy. 3 lata na Wyspach.

Gość jussaa
mieszkam za granicą 3.5 roku i nie tęsknię i nigdy nie tęskniłam za Polską,tylko za rodziną. Wręcz przeciwnie,każda wizyta w Pl utwierdza mnie w przekonaniu że już tu nie wracam.. To samo czują moi znajomi. Casy patriotyzmu mijają.Polska nic ludziom nie daje,nie jest łatwym krajem do życia dla wielu.

Gość jussaa
a woldynie nigdy w życiu nie chciałabym zamieszkać...chyba że ktoś lubi czuć sie jak mrówka w mrowisku:) dobre miejsce na imprezowy wyskok ale nic więcej,przynajmniej dla mnie.

Gość jussaa
* w Londynie