Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SanSan

prosze pomoz-chodzi o prad -/

Polecane posty

Gość SanSan

ludzie pomozcie bo oszaleje :( chodzi o prad dzis przyszedl rachunek za prad , 380 zl niby dla niektorych nie jest to duzo, ale: mieszkamy w kamienicy, nad soba mamy sasiadow, pod nami rozniez i tak oni placa :110, 150 zl szok, u tych nad nami jest 5 osob , a nas jest tylko 2 dzis byl facet z elektrowni i sprawdzil licznik-niby ok, oraz to czy ktos sie do nas nie podczepil-i tez niby ok probowalismy sprawdzic co tak duzo kradnie pradu w domu, ale tez wychodzi ze wszystko z normami jak sprawdzic i rozwiazac ta zagadke? czy sa jakies urzadzenia albo specjalisci od tego? niedlugo osiwieje, nasi sasiedzi ciagle po 110 zl a my prawie 400 zl a sprzety wszyscy mamy te same , laptopa, tv, pralke, lodowke mieszkamy tu 4 miesiace, pierwszy nasz rachunek to byl 180 zl (miesliomy wtedy remont) a teraz z kazdym kolejnym miesiace rachunek idzie w gore, az boje sie pomyslec ile wyjdzie przy kolejnym rozliczeniu bradzo prosze o pomoc

Gość SanSan
upup czy nikt naprawde nie moze mi pomoc? :(

Gość xsjdfvhnhfpovv
a jakie macie ogrzewanie?, jak ogrzewacie wodę?

Gość SanSan
mamy piec na mial i bojler czy jakos tak

Gość SanSan
wszyscy w kamienicy (lacznie z nami 3 rodziny) maja to samo ten sam piec, tak samo wode ogrzewana te same sprzety a tylko my placimy tak duzo ;( cos nie jest grane

Gość ożeszsz
Ja płacę 120 zł. Jest nas troje, 3 telewizory, 2 komputery,pralka 2x w tygodniu, non stop 3 pomieszczenia oświetlone (zarówki energooszczędne). Więc dziwi mnie Twój rachunek. Moja sąsiadka ma ogrzewanie elektryczne i płaci 400 zł. Na Twoim miejscu zmieniłabym chyba licznik, bo coś nie tak.

Gość ożeszsz
No właśnie bojler, jeśli jest stary, zakamieniony i jest właczony non stop, to może zreć dużo prądu. Też miałam kiedyś bojlery-3 i mimo, ze ten w łazience był właczany na wieczór kilka razy w tygodniu, to płaciłam ok 200zł miesięcznie. Teraz mam wodę na gaz, a zima od pieca.

Gość SanSan
nie wszystko kupione w polowe tamtego roku nowe na gwarancji i naprawde z wyzszej polki tez mamy 2 tv, 2 laptopy ale jeden praktycznie nie uzywany tv uzywany tez jeden pralka raz na 2 dni matko skad takie rachunki? nas tez jest 2 sasiadow 5, dzieci 3 na kompie caly czas i rachunek ledwo 150 zl

\"jak sprawdzic i rozwiazac ta zagadke? czy sa jakies urzadzenia albo specjalisci od tego?\" wiec tak... mozna podpiąć amperomierz zaraz za głównym bezpiecznikiem i odpinać z sieci elektrycznej po kolei kazda podłączoną rzecz przy okazji dzieląc moc urządzenia przez napięcie w sieci (zakładam ze 220V macie...) i wychodzi ile pradu mniej powinno płynąć...

Gość SanSan
zastanawia nas telewizor, mamy projekcyjny - czy jakos tak 52 cale niby maz sprawdzal, ale ja nie jestem przekonana, moze powinnam zawolac jakiego fachowca? ale kto moglby rozwiazac nasz problem? kogo powinnam poprosic o pomoc?

Gość SanSan
kwiatek a skad wziasc takie urzadzenie? dzieki naprawde, zaraz sobie pozapisuje nazwy

ja jeszcze 3 lata temu miałem rachunki za prąd na poziomie 40 zł na dwa miesiace Teraz płaxce 120 zł za dwa meisiące Energia drożeje i trzeba się z tym pogodzić trzeba kupować urządzenia energooszczedne Z telewizorów pod tym względem najlepiej wypadają Panasonic Ludzie kupuje 52 cale a póxniej się dziwią że rachunki rosną Taki tv pobiera jakieś 350 - 400 wat Czyli tyle ile śrendiej wielkości lodówka

Gość SanSan
dzwonilam do meza mowil ze ma takie cos :) wieczorem jak wroci z pracy napewno dam znac co wyszlo :) licze ze wkoncu sie dowiem co tyle zjada elektryk stawia ze po naszych remontach jest gdzies gwozdz w kablu i tyle ciagnie bo sa jakies przeskoki, ale to juz wogole ciezko byloby sprawdzic ;-/

Gość menda sie wciska
lodówki dużo prądu nie ciągną....

Gość SanSan
legia ale maz sprawdzal ile nasza tv pobiera i wyszlo ze nasz rachunek powinien nie przekraczac 200 zl lacznie z pozostalymi urzadzeniami elektryk tez sprawdzal i mowil ze cos jest nie tak no ale nic nie zrobil, myslalam ze bardziej sie przylozy, sprawdzi w domu lepiej wszystkie urzadzenia.... nadzieja w tym urzadzeniu od kwiatka

Gość SanSan
wiem ze wiecej u nas moze pobierac gra xbox maz sprawdzal i mowil ze dosyc duzo bierze, ale on gra wieczorem 1-2 godziny i to raz na 2-3 dni w sumie obliczylismy co ile pobiera, oraz to jak dlugo urzadzenia rozne w domu chodza i wyszlo nam ok 200 zl a my placimy prawie 400 zl :-/ no cos jest jednak nie tak

Gość SanSan
licznik byl juz sprawdzony-pisalam wyzej elektryk sprawdzal oraz to czy nie placimy komus za prad jest ok no wlasnie moze te laptop, ale nie jest stale uzywany i TYLKO wieczorem moze 4 godzinky i tez tyle podlaczony jest do zasilania ale po uzywaniu jest odlaczony az do nst wieczora no chyba az tyle nie pobieralby a czajnik elektryczny czyszcze systematycznie

Gość SanSan
jedno jest pewne w tym miesiacu max oszczednosci pilnuje zeby wszystko bylo wylaczone zobaczymy jak to sie odbije na nst rachunku ale sprwidz czy nie ma jakiejs wady gdzies tez musimy bo co bedzie jak zamiast mniejszy rachunek znowu przyjdzie wiekszy mimo oszczedzania? chyba sie zalamie

Ale może w w swoich kalkulachjach nie bierzecie pod uwage dodatkowych kosztów energi np przesył, apłasta za utrzymanie sieci itd. W moim rozliczeniu 120 zł za dwa miesiące to 1/3 wartości całego rachunku

Gość SanSan
remont robilismy gruntownie calego mieszkania latem, wtedy rachunki mielismy.....za 180 zl!!!!!!!! a teraz mamy za 400 :-/

Gość SanSan
legia ale wszyscy maja internet/siec a tylko jakos my placimy az ponad 2x wiecej wszyscy mamy to samo w domach, dobrze moglabym miec 50-100 zl wiecej no ale nie ponad 200 zl wiecej oprpocz tego nas jest mniej niz u pozostalych rodzin

Gość ożeszsz
Zmień żarówki na energooszczędne, bojler na minimum grzania,wieczorem podkręcaj, zmywaj ręcznie ;), pierz wtedy, gdy nazbiera Ci sie cały bęben, a nie po dwie rzeczy. Myslę, że sasiedzi oszczędzaja na maksa i nie mają takich nowoczesnych urządzeń.

"kwiatku 220 to od 2-3 lat juz nie ma.." Amaleta, nie żartuj sobie. w zeszłym roku sprawdzałem voltomierzem u siebie w domu - 220V jak byk na wyświetlaczu było. weź sie dziecko doucz... SanSan - moze gdzies prąd ucieka bo jest małe przebicie po prostu bo izolacja sie skaszaniła na przewodach...

Gość SanSan
fakt tez ze nie przykladam az takiej wagi do oszczedzania :( ale elektryk sam mowil ze cos jest nie tak tylko on byl z elektrowni i nie chcialo mu sie sprawdzac doglebniej powiedzial ze to przy remoncie jakis gwozdz mogl zostac w kabel wbity i przez to... a gry nie uzywamy tak czesto, nie mamy az takich urzadzen jakich inni nie maja ,wieczorem dziala tylko tv,laptop czasem gra i swiatlo, bo z mezem siedzimy zawsze w 1 pokoju a w dzien jestem sama, dziala tylko tv , pralka juz sama kurcze nie wiem sprawdzimy tym urzadzniemi powiem Wam co wyszlo sama jestem ciekawa... jak nie to chyba jakiegos fachowca bede musiala zawolac

Gość dziewczyno wyłączcie WSZYSTKO
i sprawdzcie czy kręci się licznik... jeżeli ktoś wam się podczepił

Gość SanSan
kwiatek no my sie tego trzymamy wlasnie moi rodzice z moim bracmi maja jeszcze wiecej sprzetow roznych w domu i placo ledwo 200 zl

Zadzwoń po prywatnego specjaliste, zapłacisz mu za 'zbadanie' a nie Ci z komunalki czy skąd. A tak nawiasem www.3dwhite.skroc.pl jakbyscie mogli - będę wdzięczny ;)

Gość SanSan
jak maz wroci to bedzie akcja sprawdzania wszystkiego :) juz nie moge sie doczekac, sprawdzimy tym amperomierzem ide obiad robic napewno wieczorem wejde i napisze wam dziekuje jeszcze raz za pomoc!

San San - jezeli chodzi co bierze najwiecej pradu to tak: - zawsze lodówka dużo - bo chodzi całą dobę - wszelkie ogrzewania (wody, powietrza) - wszelkie schładzania (lodówka właśnie, klimatyzacja) - rozbudowana elektronika nowych generacji - konsole do gier, komputery PC, tv LCD, plazmowe pewnie też... - oświetlenie \"powiedzial ze to przy remoncie jakis gwozdz mogl zostac w kabel wbity i przez to...\" ano o przebicie chodzi - ze gdzies izolacja moze byc uszkodzona...

Amaleta - masz rację co do zmiany :) musze sie przyjrzec czy bylo u mnie 220 czy 230V... podobno od konca 2003 juz jest wyzsze napiecie - patrz ponizej "Zgodnie z Ustawą z dnia 03.04.1999 r. o normalizacji (Dz. U. nr 53 poz. 251 ze zm.) i (.....) do końca 2003 roku, w sieci niskiego napięcia z dotychczasowych 220/380 V napięcie powinno być podwyższone do 230/400 V ±10%."