Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość borkinka

Kłaść dziecko na brzuszku, czy nie?

Polecane posty

Gość borkinka

mój synek bardzo tego nie lubi, jednak położna powiedziała, że powinnam to robić dwa razy dziennie po 2 min żeby sobie ćwiczył mięśnie, jednak serce mi pęka jak on się wtedy denerwuję i płacze.

klasc bo to bardzo ważne!!!! musisz go czyms zainteresowac, kładz przed nim jakis przedmiot np szeleszczący, świecący. Dzieci lusterka lubią bardzo.

Mój też nie lubił, ale czasem na siłę go kładłam z uwagi na bioderka, płakał i serce mnie bolało, ale wiedziałam, że to dla jego dobra. Trochę popłakał i często później zasypiał w tej pozycji. Teraz ma 17 m-cy i sam się kładzie na brzuch i przesypia w tej pozycji prawie całą noc.

Moja córcia nie lubiła tego, tez się awanturowała, więc dałam jej kilka dni spokoju i na nowo próbowałam. Po którymś razie zaskoczyła i już się pozwalała tak kłaść. Miała już ze 3-4 miesiące. Nic na siłę. Przy najbliższej wizycie w przychodni porozmawiaj o tym z lekarzem.

Gość fiziak150
W przypadku mojego synka było dokładnie tak samo jak u 18-08-2007:) Długo, długo nie chciał, protestował, płakał, a po jakimś czasie polubił jednak nie mogę powiedzieć, że to uwielbia, bo i nawet teraz (skończył już 5 miesięcy) czasem protestuje i chyba jest to normalne, bo nie zawsze musimy mieć na coś ochotę;) Ale warto kłaść dziecko na brzuszku i to jak najczęściej, bo z tego co wiem takie dzieci lepiej i szybciej rozwijają się.

Moje dziecię nienawidzi leżeć na brzuchu. Czasami poleży, 5 minut to już jest sukces. Od początku nie lubił im bardziej chciałam go kłaść tym on się bardziej denerwował. Kazano mi odpuścić, raz na jakiś czas próbować, ale np kłaść go sobie na brzuchu i mówić do niego, wtedy się wyciągał i szukał głosu. I tak ćwiczył mięśnie. MImo tego, że mało leżał często na brzuchu nie ma jak na razie problemów z niczym.

Gość fiziak150
Hehe no mój też dłużej jak 5 minut nie poleży, ale ja to i tak uważam za sukces;)

hej,moj ma 6 miesiecy skonczone ,tez nigdy nie lubile tej pozycji na poczatku kladlam go malo tylko 1 dziennie ale od 2 miesiecy klade go na sile ,zabawiam a teraz sam probuje sie przekrecac bo to juz najwyzszy czas na niego,przychodzi mu to kiepsko bo wiem ze nie lubi tej pozycji za to ladnie juz siedzi.teraz potrafi wytrymac 1520minut w tej pozycji a nawet czasami 30-40minut.Kladz jak najczesciej na brzuchu,stopniowo coraz dluzej to bardzo wazne dla rozwoju dziecka

Gość fiziak150
No właśnie, czy któraś z Was też słyszała, że w pozycji na brzuszku dziecko nie powinno leżeć dłużej jak 15 minut?

niestety nie,a niby dlaczego????????Niektore dzieci spia w tej pozycji.Lekarze zachwalaja te pozycje i nie mowia o przeciwskazaniach,raczej nie lezenie przynosi uboczne skutki.

Gość fiziak150
Z tego co wiem odradza się teraz spanie w tej pozycji, no chyba, że w dzień pod okiem rodzica.

i z tym sie zgadzam spac dziecku na brzuchu bym nie pozwolila i lekarz tez mi to odradzal ze wzgledu na smierc lozeczkowa,balabym sie,moje nie spi bo nie uwielbia tej pozycji ,nawet w dzien nie spi na brzuchu ale zawsze zmuszam go kilka razy dziennie do lezenia na brzuszku i tez pod kontrola bo z dziecmi to wiadomo roznie bywa.

Gość tak tak to bardzo waznek

Gość oczywiscie ze tak
trzeba kłasc dziecko na brzuszku bo wtedy wyrabia sobie miesnie jak nie bedziesz tego robic to bedzie mialo problem np. z podniesniem głowki. jak dziecko tego nie lubi to kladz go krocej a za to czesciej np. kilka razy dziennie po 30 sek albo i krocej to tez jeszcze czesciej . z pocztku dziecko jest niezdowolone bo glowka jest ciezka ale z czasem jak sobie wyrobi miesnie to z checia bedzie chcial lezec na brzuszku .