Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość struff

przedszkole UK

Polecane posty

Gość struff

Już niedługo moja firma wysyła mnie do pracy do swojej filii w UK.Problem w tym ze jestem samotną matka 4 latka.Mam pytanie jak wygląda angielski system przedszkoli, czy są problemy z zapisaniem dziecka do przedszkola , w jakich godzinach działają przedszkola, no i czy jest w stanie osoba samotnie wychowująca pracować na pełny etat, godząc to z opieka nad dzieckiem?bardzo prosze o opinie osoby samotnie wychowujące by podzieliły się swoimi doświadczeniami.

W Anglii tzw.full-time nursery sa przewaznie prywatne, full-time czyli otwarte od 7 rano do 19, praktycznie caly,okragly rok. Bylam kiedys zatepca managera takiego przedszkola, przyjmowalismy dzieci od 3 m-cy do 4 lat. Wszystko zalezy od Twoich zarobkow,bo takie przedszkole kosztuje okolo 800- 1000 funtow/ m-c, co nie jest mala kwota... Nie potrwa to jednak dlugo,bo w wieku 5 lat Twoje dziecko pojdzie do szkoly. Moj syn mial pecha,bo urodzil sie 29-go sierpnia i poszedl do zerowki, majac 4,5 roku. Szkola zaczyna sie o 9 konczy o 15.30, wiec musialam wynajac child-minder,zeby mogla go odbierac ze szkoly. Sa tez after- school clubs, ale rowniez odplatne. Lekko nie jest jesli pracuje sie od 9 do 17(lub dluzej), ale kto mowil,ze bedzie lekko? Zycze powodzenia!

Gość ramanaaa
przedszkole w Anglii to potezny koszt, zgadza sie, jest to w granicach 800 nawet do 1000 funtow. Zatem kobiety ktore mjaa dziecko i powiedzmy partnera z jakas tam pensja, siedza w domu z tym dzieckiem, bo za przecietna prace na pelnym etacie w Anglii zarabia sie przeiez 1000 funtow, wiec kobietom nie oplaca sie isc do pracy jesli musza dac dziecko do przedszkola. nie licz na to ze ci za darmo dadza przedszkole- opowiesci o darmowych zlobkach, przedszkolach i pieniadzach z nieba na wszytsko co dziecko potrzebuje mozna miedzy bajki wlozyc

Przedszkole tzw.państwowe-każde dziecko ma zapewnione darmowe 15 godzin w tygodniu.Więc tak jak moje dziecko i przeważnie większość dzieci chodzi na 3 godziny dziennie.Można do tego wykupić płatne godziny ale kosztu to nie pamiętam. Prywatne przedszkola są bardzo drogie-i tu sie zgadzam w okolicy 800-1000f.

O tych 15-tu godz. nawet nie wspominalam, bo dla pracujacych na pelny etat, do tego samotnych mam, mala to pomoc. To przewaznie przedszkola przy szkolach, wybierasz sesje, albo od 9 do 12 albo od 12.30 do 15.30. Tak jest w szkole mojego syna. Rodzice wysylaja tam dzieci glownie po to,zeby mialy kontakt z dziecmi albo przyzwyczajaly sie do srodowiska szkolnego.

Gość dddddooooooooooraaaaaa
Zalezy gdzie bedziesz mieszkac, jak w londynie to wiadomo ze ceny sa wysokie, jak poza to mniejsze. Ja ostatnio szukalam opiekunki dla dziecka tak zeby sie zorientowac i wychodziloby 100 funtow tygodniowo, do tego jak opiekunka jest zarejestrowana to mozesz dostac dofinansowanie, moga ci zwrocic nawet 80% kosztow poniesionych na opieke. Wejdz na strone www.direct.co.uk i szukaj childminders.

Gość struff
Dziękuje wam bardzo za informacje, mam jeszcze do was jedno pytanie.Moje dziecko urodziło sie w grudniu 2004 roku .Czy ono zgodnie z angielskim systemem nauki w przyszłym roku musiałoby iść do szkoły?

Gość dddddooooooooooraaaaaa
Pojdzie od wrzesnia tego roku jesli sie nie myle, rozpocznie receptions czyli taki odpowiednik polskiej zerowki.