Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna mama bardzo

Boję się, że córeczka ma mukowiscydozę

Polecane posty

Gość smutna mama bardzo

Boję się, ma od ponad 3 miesięcy problemy z kaszlem, ciągle kaszle i nie możemy tego zwalczyć :( W osłuchu lekarz nic nie słyszy, mała nie gorączkuje, nie chorowała nigdy na zapalenie płuc ani oskrzeli. W zasadzie nie choruje, ale ciągle kaszle i ma katar :( Boję się, może to alergia a może mukowiscydoza :(

moge ci powiedziec ze nie ma mukowiscydozy zapewne:) teraz w większości szpitali zaraz po urodzeniu robi sie dzieciom badania przesiewowe w kierunku tej choroby. Jak wynik jest niepokojący, wysyłają ci zaraz zawiadomienie i wezwanie na badania, u nas tak było. Mukowiscydozie towarzyszy szereg objawó, nie tylko katar i kaszel.

A co na to lekarz. Mój syn też ciągle kaszlał, najbardziej rano i miał katar. Okazało się, że jest uczulony na pyłki traw więc teraz od maja do lipca dostaje syrop przeciwalergiczny i jest ok.

dzieci z mukowiscydozą nie przybierają na wadze, pierwszym objawem jest to, ze zaraz po urodzeniu nie oddają tzw smółki, czyli tej pierwszej kupki. Często mają tłuszczowe i śmierdzące biegunki, i stale chorują na zapalenie płuc, oskrzeli itp. Poza tym pot takich maluchów jest strasznie slony.

ale jesli cie to niepokoi nadal, popros o skierowanie na badanie chlorków w pocie. badanie trwa ok 5 minut i od razu jest wynik.

Gość smutna mama bardzo
To badanie w szpitalu miała tylko na fenyloketonurię, nic mi nie wiadomo na temat mukowiscydozy. Doczytałam w necie, że średnio diagnozuje się dziecko pomiędzu 3 a 5 rokiem życia :( Lekarz mojej córci to dupek, muszę wszystko wyciągać i ciężko z nim gadać, bo dla niego wszelkie choroby można zwalczyć witaminą C. Teraz będę na bilansie 2-latka, to choćbym miała mu siłę wydrzeć to skierowanie na badanie chlorków, to to zrobię :( Wiem, że prawdopodobnie jest alergiczką, bo ma skazę białkową i uczulenie na brzozę i lipę (w okresie pylenia miała masakryczny katar). Prawdopodobnie na grzyby i pleśnie, bo jesienią w lesie aż się zanosiła kaszlem. Alergie ma prawdopodobnie po mnie, bo ja mam na pyłki. A czy podawanie mleka krowiego przy skazie białkowej (po jogurtach, serkach itp. przetworach nic jej nie jest) może być przyczyną, że organizm produkuje ten śluz? Bo mała chodzi do żłobka i tam tak gotują. Objawem skazy u niej jest mega sucha skóra na rączkach, buzi, brzuszku, nóżkach. Czy podawanie mimo to mleka może jej bardzo zaszkodzić?

najlepej jeśli zmienisz lekarza- poszukaj dobrego alergologa- zrób testy alergiczne i dopiero będzie wiadomo. Najgorzej to się martwic na zapas. Spytaj na forum o lekarza-daj znać z jakiej jestego miasta jesteś to z pewnością ktoś Ci pomoże

córka mojego brata jest chora na mukowiscydoze :( i co .... lekarze w polsce sie nie poznali co jej jest , dopiero jak wyjechali do anglii ( tam mieszkają , a tu byli z ochrzcic dziecko }to tam wykryto tą chorobą, tu byłi 2 miesiace i praktycznie w szpitalu i zaden cymbał nie poznał sie , tylko wiruda jej wmawiali :o:o:o

no ale badanie na mukowiscydoze jesd dosc proste. Tu nie trzeba niewiadomo jakiej diagnostyki, w zasadzie jedno badanie chorków wystarczy. I nie diagnozuje sie miedzy 2 a 3 rokiem zycia, tylko jak najwczesniej, moja córka miala 3 tygodnie, czy 4 jak miala to badanie. Wyslali tez krew do ponownego badania w CZD.

a z jakiego jestes województwa??? na podstawie kataru i kaszlu naprawde prędzej można chyba stwierdzic alergie niz mukowiscydoze. Ja nie jestem lekarzem, moja wiedza to tylko ta zdobyta przy okazji diagnozowania córki. Ona wtedy lezala w szpitalu dzieciecym w lublinie, gdy robiono jej badanie chlorków. Tutaj na forum pisze czasami lekarka, lek med 1 moze jej dopytaj.

Gość marta33s
Trudno było coś znaleźć do 150 zł ale udało się kupić Alergia Stop i jest w porządku. Profesjonalny inhalator, z szybkim trybem produkcji aerozolu i cichą pracą kompresora. W zestawie są filtry, maski dla dorosłego i dziecka, więc cała rodzina może tutaj z inhalacji skorzystać. Ja najczęściej to zapobiegawczo się inhaluję, żeby się infekcja nie rozwinęła i to zdaje egzamin.

Gość gość
U mnie u córki katar od września, idz ty do laryngologa bo katar przewlekły to najcześćiej migdał może plus zatoki. Często plus bakteria w wymazie:) i plus alergia . Robiłaś wymaz z nosogardła? U mnie wyszły s.pneumonie i h.infuazae -mimo że nie miała ani razu w zyciu antybiotyku i zapalenia oskrzeli czy gardła czy ucha czy innych chorób wymagających podania antybiotyku. Laryngolog az oczy zrobiła jak usłyszała ze trzylatka ponad po kilku msc przedszkola jeszcze nigdy antybiotyku nie brała. Po wymazie zdecydowałam podać antybiotyk-ale na wymazie było pokazane jaki zadziała na obie bakterie. Przeleczyłam 10 dni. Katary kolorowe znikneły. Został przezroczysty. Ale został migdał-powiekszony tak że jest niedosłuch, leczyłam imunotrofiną kropelkami imupretem N z niemiec. Nic. Ciągle była przeziebiona wiec migdał nie miał szans sie obkurczyc. Teraz podaje jej tran mollers baby i witamine c-dokładnie acerole sanbios rozpuszczam i podajnikiem do lekarstw-3 tabletki dziennie. Wiecie ze to najbardziej pomaga? Witamina C jest super i lekarz dobrze ci mowi ze nia leczy sie wszystko, sama biore 3-6 tabletek dziennie i przestałam chorowac.A jak złapie cos to 1-2 dni i przechodzi a nie tydzien jak wczesniej. 17 lutego mam wizyte u laryngologa. Zobacze jak migdał bo od 10 stycznia miała tylko raz przez tydzien katar. Chociaż nie wierze ze sie zmniejszył-ale to daje tylko badanie słuchu. Ostatnio był u nas niedosłuch o 30 decybeli w kazdym uchu i płyn w uszach(to było 5 stycznia). Jesli do wiosny(maj ) nie przejdzie jedziemy wyciąć i w 90% wiem ze tak sie skonczy, skończą sie wtedy katary wiecznie zatkany nos i biegania po lekarzach. Ale moja lekarka ma złudne nadzieje na oburczenie. 2 marca mamy jeszcze alergologa-zobacze z tej strony. Testy zrobimy i juz w 100 procentach zobacze na czym stoje. Aha. po przeleczeniu jej antybiotykiem z bakterii o których wyzej pisałam dostala szczepionke donosową POLYVACCYNUM MITE.-rewelacja jak dla mnie bo zielone gile nie wróciły.

Gość gość
11.53. Dawałam jej zyrtec odkad katar był, teraz zmieniłam na hitaxa w syropie i moze nawetj jakby lepiej bo ten nosek jakby mniej spuchniety w srodku. Na hitaxe poprosiłam recepte u pediatry bo jak pisałam alergolog dopiero 2 marca.

Gość Jagnakot
Poważnie się zastanawiam nad inhalatorem Pro Sanity. Widziałem w sieci w kilku sklepach mniej więcej w tej samej cenie. Podoba mi się tutaj że gwarancję wydłużają aż do pięciu lat. Poza tym z tego co wyczytałem to można go stosować przy dowolnej terapii, przy dowolnych lekach, więc potem nie powinno być niespodzianek, że jednak czegoś nie można wlać itp.

Gość gość
Skonczycie wreszcie z tymi reklamami????? Nie macie litości. Kobieta ma problem a wy za wszelka cenę po trupach chcecie wcisnąć to swoj***adziewie. Myślicie ze ukryjecie produkt w forumowym wpisie ktory tak na marginesie nijak pasuje do tematu to nikt sie nie zorientuje? Macie ludzi za idiotów?