Gość Nadlkaa Napisano Styczeń 12, 2009 Reklamowałam towar na Allegro ,sprzedający zwrócił mi pieniążki. Jednak to ja pokrywałam koszty przesyłki w jedną jak i drugą stronę. Czy mam prawo wymagać od sprzedawcy ,aby zwrócił mi za chociaż jedną z wysyłek? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Okrąglinek Napisano Styczeń 12, 2009 Niestety nie ma takiej opcji.To Ty reklamowałaś towar więc to w Twoim interesie było,żeby odesłac towar. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
abijoux 0 Napisano Styczeń 12, 2009 Czy to była reklamacja czy zwrot? Robi to dużą różnicę. Odesłałaś towar ze względu na wadę/usterkę, towar był niezgodny z opisem na aukcji? Wtedy jest to reklamacja i jeżeli sprzedawca ją uwzględnił i oddał pieniądze za towar, powinien zwrócić wszelkie koszta przesyłki, jakie poniosłaś. Jeżeli oddałaś towar bo Ci się nie spodobał, rozmyśliłaś się, nie spełnił oczekiwań - należy Ci się jedynie wartość towar, bez kosztów przesyłki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
abijoux 0 Napisano Styczeń 12, 2009 A co do wypowiedzi Okrąglinek - jesteś w dużym błędzie, no chyba, że pomyliłeś pojęcia. To nie jest tak, że reklamacja jest w moim interesie. Jeżeli towar, który mi dostarczono jest wadliwy to sprzedawca ma problem, nie ja. To on się nie wywiązał z umowy (tzw. odpowiedzialność kontraktowa ujęta w KC). Co innego zwykły zwrot ale to inna bajka, opisana wyżej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach