Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda..

świadkowie..

Polecane posty

Gość młoda..

Czy wiadomo Wam coś na temat, że panna młoda musi wybrać świadkową, a pan młody świadka? Czy można zrobić odwrotnie? Bo doszły mnie słuchy, że nie.. No i czy znacie ten przesąd, że świadkowa powinna być panna? Pytania może glupie, ale koleżanki zasiały we mnie te wątpliwości i nie wiem co o tym myśleć..

nigdzie nie jest ustalone kto wybiera kogo na świadka - skoro chcecie wybrać tak jak opisałaś to nie ma żadnych przeciwskazań - ważne abyście obydwoje z przyszłym mężem taki układ akceptowali. a panna na świadkową - to raczej taki przesąd a nie zasada - jeżeli twoja świadkowa będzie juz mężatka to chyba nic nikomu się nie stanie ;)

Gość wybierzcie jak chcecie
ja np na świadka wziełam swojego szwagra a mój mąż swoją siostrę. Chcieliśmy aby z obu stron ktos był, a że siostra panna, a brata mąż nie ma więc wybraliśmy własnie na krzyż ale decyzja była wspólna

Gość rosita
u nas świadkiem była moja siostra i mój kuzyn. Przyszły małżonek nie miał nic przeciwko temu, najważniejsze, żeby świadkowie młodym pasowali i się lubili.

Gość llukie
eee tam jakies przesady, mysmy mieli za swiadkow dwoch panow i nie przejmowalismy sie opiniami innych

Kiedyś była taka tradycja, ze świadka wybierał Młody, świadkową Młoda i powinni to być kawaler i panna, ale dziś nikt na to nie zwraca uwagi. Ja byłam na weselu, gdzie były dwie świadkowe na przykład... A kto kogo wybierze, to myślę, że to już Wasza sprawa. Mój Mąż (no Mąż bo my już po cywilnym) zrezygnował z wyboru świadka, bo żaden z Jego bliższych kolegów się nie nadawał (mniejsza o powód), a ja mam dwie bliskie Przyjaciółki (od lat już) i obydwie są mężatkami, więc... mamy dwie pary świadków :)

Gość a co za róznica kto kogo
weźmie. My bierzemy na świadków brata narzeczonego i jego dziewczynę. A jeżeli chodzi o świadków tej samej płci- ksiądz zaznaczył nam byśmy tak nie robili i wzięli świadka i świadkową.

Ja też będę świadkową dla mojej siostry :) Już w kwietniu! I zastanawiam się co należy do moich obowiązków przed, w czasie slubu i wesela ...? Jeżlei wiecie to napiszcie!