Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 6 sierpien juz niebawem

dziewczyny powiedzcie ile kosztuje fotograf

Polecane posty

Gość 6 sierpien juz niebawem

tak mniej wiecej? zdjecia w plenerze na sali i w kosciele?

my za plener plus fotoreportaz od blogoslawienstwa do 2 w nocy placilismy 2500

Gość my za przygotowania
slub wesele do oczepin i plener w innym dniu placimy 1500

Gość jussaa
ja płacę 2500

Gość edelaaa
Za pełen reportaż ok. 1300 - 1500 w zalezności czy z fotoksiązką czy z albumem www.rtfoto.pl

U nas było tak Reportaz (od ubierania sie po oczepiny) - 1000zł Plener - za sesje ( ok 40 fot) 350-400zł Studio - poza/59zł U innego reportaz tak samo, a plener 30zł od pozycji, studio 45zł/pozycja My fotografa wzielismy tylko od ubierania po zyczenia w kosciele, na sali go nie bedzie, no i fotki wyjdzie nas to ok 1200-1300zł

Gość foto-oko
princessaa- fajnie że podałaś tą stronę ale żaden szanujący się fotograf nie poda ceny na stronach internetu. Tak samo szanujący się fotograf nie napiszę, jakie ma propozycje miejsc plenerowych itp. Jeśli komuś zdjęcia na stronie fotografa wpadną w oko to od spraw związanych z ceną itp. jest telefon i czasami zapytanie na skrzynkę pocztową. Następna sprawa, że większość fotografów po prostu nie jest zarejestrowana i nie płaci podatków dając niskie ceny. Cena opłacalna dla fotografa przy płaconych podatkach, materiałach, paliwie i amortyzacji sprzętu to minimum 1700 zł. Niskie ceny na foto usługi mają też ci fotografowie, którzy wciskają niesamowite ilości zdjęć w postaci plików cyfrowych. Radzę przed kupnem takich zdjęć sprawdzić zawartość płyty i zobaczyć ile zdjęć się powtarza lub ma defekty ostrości i naświetlenia. Warto też podczas spisywania umowy poprosić fotografa o duplikaty plików JPG w plikach RAW. Jeśli fotograf odmówi nie warto dalej z nim rozmawiać.

Gość myszikiszka
a po co te duplikety raw? u mnie cena 1800zł

Gość foto-oko
Droga myszikiszko- po pierwsze każdy fotograf profesjonalny zapisuje zdjęcia w plikach RAW dających najładniejsze i najlepsze pod względem technicznym zdjęcia. Większość fotografów unika RAW jak ognia, bo trzeba umieć je naświetlać i potem spędzi sporo czasu na wywołanie tych plików. Z plików RAW można zrobić dosłownie wszystko. Ja z plików RAW robię dla młodych par obrazy na płótnie. Jeśli fotograf oferuje na płycie 1000 zdjęć to znaczy, że strzela aparatem jak karabinem maszynowym i wszystko zapisuje w skompresowanych plikach JPG. Z tej ogromnej ilości,,nastrzelanych” zdjęć wybiera te zdjęcia, które się mu udały i przenosi je na papier. Resztę zdjęć daje jako pełnowartościowe pliki, choć prawie nigdy tak nie jest.

my dostalismy plyte ze zdjeciami w formacie raw normalnie daje tylko taka plyte...ale ze my 300 km od niego i zdjecia trzeba bylo wybrac ktore chccemy do albumów to musial wyslac nam plyta rowniez ze zdjeciami jpg zebysmy je wybrali...no a potem juz z albumami bo jeden ze zdjeciami z wesela drugi z plenerem dostalismy plyte ze zdjeciami w formacie raw czyli normalnie dostalibysmy tylko 150 z wesela bo tyle wybralismy i 50 z pleneru...ale fakt niema porownania w jakosci ..zdjecia formatu raw sa o wiele lepsze od tych jpg

Gość myszikiszka
dzieki za odpowiedż juz wiem o co mam pytac bo juz sobie upatrzyłam mniej wiecej fotografów ale o to nie pytałam :)

Gość ciekawee
Ciekawe w jakim programie sobie te rawy obejrzycie....znawczynie

Gość www.tenfotograf.pl

Gość daria12
witam, chciałabym odsprzedać termin 25.07.09 na usługę filowania, zdjęć z przygotowań do ślubu oraz z wesela ( do 2 am) wraz z plenerem i albumen z drukowanymi na stronie zdjęciami. Koszt samych zdjęć w dniu uroczyśtości i filowania to 1500 zł. Dodatkowo płatny jest album oraz plener, natomiast nie jest to konieczność. Ze względu na zmianę miasta uroczystości, muszę zrezygnować z tej usługi. Jest to profesjonalny kamerzysta, który z wesela oraz reportarzu potrafi zrobić cudo, fakty przeplatają się, a z podkładem muzycznym tworzą teledysk. Byłam już na 4 weselach tej osoby i wiem co mówię. W przypadku poznania więcej szczegółów proszę o kontakt 517579283,

Gość moze podpowiem
Ciekawee RAW można zobaczy w Ligtroomie i nawet w IrfaView z odpowiednio do niego wgraną wtyczką. Foto-oko ma rację, że zdjęcia robione w rawach powalają na kolana. Szukając fotografa wszystkim zadawałam pytanie, w jakim systemie są robione zdjęcia. Na kilkunastu fotografów, do których wysłałam zapytanie ofertowe tylko jeden napisał, że może podjąć się robić zdjęcia w rawach, choć nie widzi takiego sensu. Z tymi zdjęciami na płytach też się zgadzam i jest to mądra podpowiedź.

Gość mojezdanie
Fotograf przeważnie robi zjd. w RAW po to aby móc je później odpowiednio skorygować na kompie. Oczywiście można "obrabiać" fotki w formacie jpg, ale dla RAW jest więcej możliwości, są to tzw. surowe zdjęcia.

Gość bfbfbfbfbfb
Ja na 2010 r. płacę za całość 1900 zł (przygotowania, ceremonia, wesele do oczepin+plener w inny dzień).

Gość Mallaa
Odważny fotograf, że podał cenę na 2010 rok. Ja nie wiem, co będzie za parę miesięcy. Słyszałam ze fotografowie nie chcą rozmawiać o cenach na wrzesień a co dopiero na przyszły rok.

Gość soksabajde
www.fotoania.pl - zapraszam na moją stronę, fotografia slubna we wroclawiu.. pozdrawiam forumowiczki!

Gość aniolek27
Ja mam fotografa za 1400 zł ,świetnie zrobił zdjecia znajomym w Plenerze.