Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie aniaKK

Jak zrobić PIECZEŃ /ROLADĘ/?? Z czego najlepiej i jak przyprawić??

Polecane posty

Gość taka sobie aniaKK

No dobra teraz zasypie pytaniami: Chodzi mi o taką najlepiej faszerowaną, jakie mięso wybrać /karkowka, schab...?/ czy i jak marynować mięso i czym? No najlepiej wogóle jakieś rady odnośnie takiego mięska poprosze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agatona
Ja lubię roladki schabowe,karkówka jest fajniejsza z grilla.Schab marynyję dzień wcześniej.Obficie solę i pieprzę,wyciskam dużo czosnku,można posypać też gotową przyprawą do schabu i rozmarynem i zalewam oliwą/olejem(co mam).Następnego dnia kroję mięso w plastry i rozbijam.Na plaster kładę kawałek sera i szynki(mogą też być pieczarki).Zawijam,spinam wykałaczką i układam w naczyniu żaroodpornym.Do tego robię sos śmietanowy,lub kupuję gotowy sos(jak mi się nie chce robić;),np.biały Winiar albo pomysł na roladki.Zalewam sosem roladki,posypuję startym parmezanem i wstawiam do piekarnika.Czas pieczenia-to zależy,powinno być tyle,ile waży schab,można od czasu do czasu zerknąć i dziubnąć widelcem,czy już.Są stosunkowo proste do zrobienia,choć trochę czsochłonne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agatona
Co do karkówki,to świetnie jeśli masz patelnie grillową.Tego mięska nie trzeba koniecznie marynować(choć można,w taki sam sposób jak schab).Kroisz w plastry,rozbijasz,solisz i pieprzysz,obtaczasz w mące żeby się nie kleiło i kładziesz na patenię grillową.Ja na każde mięsko podczas smażenia pod koniec kładę mały kawałek masełka,kiedy się rozpuści,karkówka robi się mięciutka w środku.Do tego podaję frytki i sałatę vinegret(kroję sałatę i pomidory,wrzucam do miski.W szklance robię sos:ok 1/4 szklanki wypełniam olejem,wyciskam pół cytryny,dodaję łyżkę musztardy i wyciskam ząbek czosku.Odrobina wody,pieprz,może być trochę ziół prowansalskich w proszku,polewam sałatę i gotowe).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fajne pomysly, ale dziewczynie chodzi o jedna duza pieczen na impreze ;) ja bym polecala pieczen ze schabu. bierzesz kawal schabu, powiedzmy 30-40 cm na dlugosc. przez srodek robisz dlugim ostrym nozem dziure na cala dlugosc. w dziure wkladasz np. suszone sliwki lub zabki czosnku (rzedem). mozna ta dziure zrobic troche szersza i napchac tam farszu z np. grzybow ... ale takiego czegos nigdy nie robilam, lecz chyba nie jest to trudne i na pewno jest efektowne. ale w kwestii schabu, ktory sam w sobie jest troche jalowy w smaku, najwazniejsze jest by go fajnie przyprawic lub zamarynowac, nie zalujac soli. ja z reguly na noc nacieram go obficie sola, pieprzem, majerankiem i czabrem. moga tez byc inne ziola, byle nie zadne chemiczne przyprawy, ktore zepsuja szlachetnosc smaku. sposob na upieczenie: rozgrzewasz piekarnik do 250*C (lub ile tam masz najwiecej) i wkladasz do nagrzanego schab w naczyniu/tacce, w ktorej sie bedzie piekl. trzymasz w tej gorocej temperaturze 25 min., co ma na celu zatrzymanie wilgotnosci w miesie poprzez spieczenie wierzhcniej \'skorki\'. potem obnizasz temp. do 175-180*C i pieczesz ok. 1 - 1,5 godz. musisz sprawdzac, czy mieso juz nie jest surowe, ale tez nie piec za dlugo, bo otrzymasz zamiast wilgotnego rozowego schabiku szare suche mieso. do takiej pieczeni mozna podac jakis lekki sos, pasujacy w smaku do tego, czym ja nadziejesz, a poza tym to jakies np. 2 rozne surowki na bazie nie majonezu, ale raczej olejo-octu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podczas pieczenia moze wydzielic sie troche smakowitej cieczy, ktora polewasz pieczen lub robisz na jej bazie lekki sosik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jdjceofr
pieczeń ze schabu najlepiej faszerowana suszoną śliwką mniam rolada koniecznie z dobrej wołowinki z boczusiem cebulką może być kiszony ogórek koniecznie wysmarowana od środka musztardą:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka sobie aniaKK
Na pewno skorzystam z przepisu na roladki :) ale fakt chodzi mi o taką duuużą roladę - pieczeń. KONCZITA - dzięki że napisałaś jak przyprawić :) A jak zrobić ze schabowego płat taki zeby móc rozłożyć farsz (pieczarki i ser żółty) i zwinąć, żeby po przekrojeniu wyszedł taki ślimak. Gdzie powinnam nacinać i jak? Czy na środku na pół ale nie do końca czy jak? I cyz rozbijać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
taki slimak ladnie wyglada, ale chyba jest dosc niebezpieczny w wykonaniu dla ew. niewtajemniczonej osoby - osobiscie nigdy nie probowalam ;) mam nadzieje, ze ktos nam napisze, jak wyciac plat :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×