Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coś za coś......

Jakimi zdrowszymi przyprawami można zastąpić vegetę?

Polecane posty

Gość coś za coś......

Lubimy z mężem mocno doprawione dania, z dużą ilością przypraw. Naet kotlety jemy w panierce z Vegety. Zupa też jest naszpikowana tą przyprawą, ale czytałam obszerny artykuł na ten temat wiem, że wszelkie vegety, warzywka, kucharki są bardzo niezdrowe, więc jakimi przyprawami ogólnie dostępnymi można to zastąpić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja przyprawy typu wegeta ,kucharek itp; w zupach zastępuję warzywami-a kotlety to sól i pieprz,mięsa pieczone-przyprawiam ziolami-mozna kupić gotową mieszankę-zioła prowansalskie czy czubryca-czerwona jest ostra.Mozna użyc papryki do doprawiania,czy gałki muszkatołowej,czy imbiru-zalezy jaką potrawę się szykuje.Ja uzywam dużo czosnku-zwłaszcza do mięs. Wyrzuciłam kostki rosołowe i wegete-choć początki bez tego były bardzo trudne-bo nic mi nie smakowało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najprościej - kup takową, przeczytaj skład, wyrzuć sól i benzoesan sodu (czyli jakieś 90% składu) i co Ci zostanie, to są te właśnie przyprawy ogólnie - jest ze 30 popularnych przypraw, stań przed półką w sklepie z napisem przyprawy i masz odpowiedź, jakie to są

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czosneczek ładnie poprawia
smak Jesli jesteście rpzyzwyczajeni do mocnych doznań smakowych :) warto używać dużo cebuli i czosnku, przynjamniej na początku Np do sosu dodać uduszoną do miękkości cebulę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania bania
jestem za przyprawami..Wiem, też sama ,że początki zmiany są trudne...Ten benzonsan i inne trucizny nas uzaleznia smakowo,,tak jak niektore napoje zachodnie .. Kwestia odpowiedniego gotowania i mozna wyrzucic vegetę. Ja każdą zupę(lubimy zupy!) dośc dlugo gotuje i ,,dopieszczam" przyprawami.Część daję w trakcie gotowania aby aromat dały wodzie, a część na koniec.U mnie każda zuopa ma przynajmniej 5-8 ziół, no a czosnek zawsze obowiązkowo. Polecam dodawanie tez czytryny(soku). imbir jest swietny do kurczaka, ale daje tez go odrobine do kalafiorowej, bo lubimy wyrazisty smak. Spróbuj tez różnrgo rodzaju carry (są różne o różnym smaku) , a latem jest mnóstwo świeżych ziół np. na jakimś ryneczku można spokojnie je mrozić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość straszniste
lubczyk jest dobry w małych ilosciach i czosnek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warto dodać pod koniec got
szczyptę cukru Nie posłodzi, ale smak staje się pełniejszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania bania
aleś zasunął nazwy, a co to takiego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ewa 33 ---> benzoesan sodu :D :D :D BUHAHAHA jak już o czymś piszecie, ludzie, to chociaż się douczcie się w podstawowych rzeczach, bo w tego typu przyprawach szkodliwy jest co najwyżej nadmiar glutaminianu sodu, i na pewno nie ma go tam w 90% :P żadnego benzoesanu tam nie ma, bo to jest substancja konserwująca, a do suchych produktów, takich jak przyprawy, się tego nie dodaje, bo NIE MA PO CO - suche rzeczy się nie psują z racji swojej suchości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gabbbbkoooo
Mi wystarcza sol pieprz ziola i przyprawy, tez nie moglam kiedys zyc bez vegety, ale poszla w odstawke i teraz potrawy maja smak tego z czego sa przygotowane a nie glutaminianu sodu. Zeby zupa miala smak ugotuj ja na kosciach i dodaj warzyw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi własnie zupy bez kostek nie
smakuja, ale ze gotuję je sporadycznie, a poza tym nie uzywam do niczego wegey , nie jem wedlin itp. to jakos sie równowazy i szkody wielkiej z tego nie mam;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
smak rosolkowy nadaja wszystkie warywa z rodziny selerowej ;) (czyli pietruszka, seler, lubczyk, moze sa jakies inne, w formie korzenia, lisci i nasion). do wszystkiego innego sol, pieprz i ziola - swiezo zmielony pieprz i sol morska nadaja lepszych doznan smakowych. oprocz tego czosnek i cebula - nawet w formie suszonej, gdy nie ma czasu na pichcenie i obieranie waryw, a chcemy cos szybko przyprawic. oprocz suchycg przypraw gotujac zupy lub sosy trzba najpierw zrobic baze smakowa - przysmazona cebula z czosnkiem, a do tego np. ostra papryczka, jak chcemy na orientalnie to korzen imbiru. z takimi przyprawami karzde jedzenie smakuje inaczej, nie mowiac o ogromnych walorach zdrowotnych wszystkich ziol i przypraw korzennych :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania bania
anyżówka..mogłabyś wykazać więcej taktu..jak już jesteś tak wykształcona..każdemu zdarza się coś nie tak napisać, ale tak się śmiać..to już naprawdę popis dałaś nie sympatyczny...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eska floreska
również jestem wrogem wegety i uważam iz nalepsze są świeże zioła < latem > poza sezonem zaś suszone przyprawy . W tym roku sama ususzyłam papryczki peperoni i chili jak również liscie lubczyka czyli popularne magi. Uzywam dużo cebuli , czosnku i majeranku . Uwielbiam też gałkę muszkatałową < kupuję w całosci> kminek i cury. Szczerze polecam czubrycę idealna do sałatek jak również prażoną cebulkę. Jesli robię marynatę do mies , mieszam wszystkie pyrzyprawy z oliwą i moczę w takiej miksturze mięsko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość faktycznie ...
anyzowka swoimi popisami przynosci tylko wstyd ateistom, zachowuje sie zascianek w swojej dumie i bucie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bo gdybym pierwszy raz w życiu zetknęła się z ignorancją, to byłabym bardziej wyrozumiała - problem w tym, że nagminnie ludzie popełniają tego typu błędy i jeszcze przy tym wygłaszają je tonem osoby, sądzącej, że świetnie się zna na rzeczy :P ciekawe, że Ewa 33 sama radzi \"przeczytaj skład\" - czego ona sama najwyraźniej nigdy w życiu nie zrobiła 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a do marynat
oset winny polecam sos teriyaki fakt czubrica=czubryca-rewelacyjne ostrosc=imbir currrrry=kminek,gałka,kurkuma...mozna zronbic samemu-o wieeeeeeeele bardziej aromatyczna i smaczniejsza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no faktycznie ...
tu nie chodzi o wyrozumialosc tylko kulture osobista ... ja czytajac wypowiedz ewy33 tez od razu sobie pomyslalam, ze cos nie tak z tym benzoesanem, ale szybko zmiarkowalam, ze prawdopodobnie chodzilo jej o glutamian sodu nie benzoesan, bo reszta jej slow jest idealnie o glutamianie. a piszac szybko czasem tak to wychodzi, o benzosanie mogla myslecprzy okazji chemicznych dodatkow. jesli razi cie ludzka ignorancja idz i ucz, zlosliwosc i buta na pewno nie pobudza innych do wiedzy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no faktycznie ...
a ty mi mala wiesz co to jest risotto? bo przeciez risotto nie jest z curry, jak juz mowa o wiedzy i ignorancji ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chyba już tu wszystko zostało napisane co jest ważne... Dodam tylko, że jeżeli na serio chcesz odzwyczaić się od glutaminianu sodu, to proponuję - rób to stopniowo. Tam, gdzie dawałas dwie kostki, dawaj jedną, tak gdzie dawałaś jedną dawaj pół itp... A po miesiącu-dwóch jeszce zmniejsz dawkę. Bo jak obetniesz to od razu, to będzie ci wszystko smakowało... wodą :o Ja odzwyczajnie siebie i mojego chłopa rozłożyłam na prawie pól roku - bezboleśnie a skutecznie, teraz nas prawie mdli jak przechodzimy obok półki z kostkami rosołowymi :P Chociaż nie ukrywam -zdarza mi się 1/4 kostki dołożyć do sosu czy zupy, jak nie chce mi się porządnie ich gotowac tak jak się powinno tylko na chybcika :d Ale myślę że i to w końcu wyeliminuję - chociaz nie jestem pewna, czy warto -potem pójdziemy do znajomych czy rodziów i co? będzie nas mdliło na zapach dania czy zupy? :o Tak źle i tak niedobrze...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mmm555
zwykłą Vegetę zastąp Vegetą light tylko cięzko ją dostac, ale w duzym mieście w supermarketach na pewno ją znajdziesz i nie zawiera benzoesano sodu i cukru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no faktycznie ...
ale mi mala, risotto jest zrobione z ryzu, wiec nie podajesz juz do niego ryzu ;) uzywa sie do niego kleistego-zwiezlego ryzu arborio, a wykonuje gotujac ryz w nieco inny niz typowy sposob z paroma dodatkami, w wersji podstawowej (milanese) jest to moze tylko wywar i wino z odrobina smietany i sera ... ale nie bede sie rozwklekac, chodzi mi o to, ze niektorzy ludzie mowia risotto na zwykly ryz wymieszany z obojetnie czym. vegeta light moze nie ma tego i tamtego, ale ordynarny smak vegety pozostaje, wiec to niewielka poprawka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szadeee
moim zdaniem vegety nie da się niczym zastąpić - używam jej od kilku lat do wielu potraw i mogę powiedzieć, że jest naprawdę uniwersalna. a jak już ktoś koniecznie chce mieć zdrowszą wersję vegety, to niech sobie kupi vegetę natur - z naturalnymi składnikami, suszonymi ziołami i warzywami:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zależy co rozumiemy pod pojęciem zastąpić Bo jak juz ktoś wspomniał "uniweralny proszek" którego sypie sie do wszystkiego i ma smakować to drugiego takiego wynalazku nie ma. I dobrze - bo z zółtym proszkiem wszystko smakuje i pachnie tak samo a i radość z gotowania już nie ta.....Ponętny słony smaczek uzależnia! Proponuje zacząć od mięsa - najlepiej drobiu bo sam w sobie mdławy. sporo ekesperymentów przyjmie i bedzie zjadliwy. Trzeba poszukać własnego zestawu przypraw. Z zupami już gorzej- sama próbuję od dłuższego czasu i jak dotąd tylko do kilku nie trzeba było dodać maggi (też zawiera g.s)- ale walczę nadal :) Mieso w sosie- ziele angielskie, liść laurowy, cebula, lubczyk(!!!!) Zupy jw plus przypalona cebula, liść selera, por Kurczak- absolutnie wszystko zniesie :) mój ulubiony to czosnek i tymianek lub natka pietruszki do rolad Wieprzowina- ta lubi solidniejsze smaki- jeżeli ma być tylko smażona to marynuję w marchewce, selerze i/lub pietrszce, odrobnie oliwy, soli, pieprzu, cebuli, można dać jakiś kwas (ocet, sok...) można dorzucić cząber i co fantazja podpowie. Jak duszona to jw. Makarony- chili, bazylia i/lub tymianek, czosnek, oliwa z suszonych pomidorów (aromatyczna :) ) Dobra bazy do dań u mnie głównie do sosu pieczarkowego- z kafeterii- cebula lub por, czosnek i białe wytrawne wino lub do kurczaka cebula, czosnek i papryczka chili Generalnie jest z tym trochę zabawy i główkowania, nie to co sypnąć i gotowe Ważny jest tłuszcz jaki się używa- u mnie podstawa to masło i oliwa (w planach eksperymenty z olejem z pestek winogron i sezamowym) czasem smalec, nigdy olej i margaryna- ale to kwestia gustu (i przekonań) Jak juz koleżanka radziła- skoro smaczek uzależnia to trzeba odstawiać stopniowo, potem się człoweik dziwi, ze kiedyś smakowało (sprawdzone)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aaaa i jeszcze bardzo przydatna "rzecz"- dobra musztarda. Do rolad/ zrazów, sosów sałatkowych i na kanapkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
jak chcesz, zeby wszystko smakowalo jak zupa z proszku, to vegety faktycznie nie da sie niczym zastapic :o alez ludzie maja wyrafinowane wymagania smakowe :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swirrrr
moja stara sra do gara czy to zdrowo??? pomocy???? można od tego zajść w ciąże????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W wiekszości paczkowanych przypraw też jest glutaminian.Czyli w zasadzie na nic się zda zamiana.Chyba,że mamy własne zioła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to wszystko pisze,
indiana masala - zajebista przyprawa - kupisz w sklepie ze zdrową żywnością. dodaję ją do wszystkiego - do zupy, sałatek, ryżu, makaronu, inne przyprawyu które dodaje to pieprz ziołowy, sól morska, cząber, bazylia, czasem estragon, zioła prtowansalskie i żadnych innych przypraw już nie daje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podchodze z humorem
no bo chodzi o to, zeby nie kupowac paczkowanych przypraw, tylko pojedyncze ziola, gdzie nie ma zadnych dodatkow :) wszystko, gdzie pisze przyprawa, albo pomysl na, albo ziarenka smaku, delikat do... to jest mniej wiecej to samo, co vegeta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×