Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chapstick

Ślub lepiej przed studiami czy po?

Polecane posty

Gość chapstick

Zostały mi dwa lata uzupełniające, które mam zamiar zacząc od października i teraz nie wiem czy spieszyć sie teraz ze ślubem, żeby wszystko załatwić przed studiami (jescze egzaminy:( ) czy poczekać 2 lata jak się obronie? Planujemy skromne przyjęcie, nie wielkie wesele. W czasie studiów jakoś mi się to nie widzi.

Gość cokolinka
w trakcie lub po.

Gość chapstick
tak jakoś, w trakcie studiów zmienianie nazwiska, nagle inaczej mnie nazywają, zmiana dokumentów na uczelni jakoś chciałabym tego uniknać

Gość AskaaaAaa
po

Gość inek
ale mi problem zmiana nazwiska to samo będzie później w pracy i tak dalej, tym bardziej ze to ma byc skromne wiec nie przesadzaj ze to taki kłopot w czasie studiów

Gość chapstick
jedyny powód to taki że chciałabym jak najszybciej mieszkac razem bo póki co mieszkamy osobno.

Gość po pierwsze to radze
pomieszkac razem przed slubem, poznaje sie druga osobe z calkiem innej strony (i nic dziwnego ze potem ludzie sie szybko rozwodza). Ja mieszkam z chlopakiem 3 lata i bierzemy niedlugo slub, ale z wlasnego doswiadczenia kazdemu bym radzila pomieszkac ze soba wczesniej, bo ciezko sie do siebie dopasowac i dosjc do kompromisow, bez ktorych nie da sie razem ulozyc zycia. A po drugie slub w czasie studiow nie jest zadnym problemem. Na uczelni nie musisz podawac swoich nowych danych, chyba ze wymienisz wszystkie dokumenty. To wtedy tylko zzglaszasz w dziekanacie i wymieniaja legitymacje studencka. Ewentualnie nowy indeks dostajesz. a jak nie to potem tylko przed dyplomem podajesz inne nazwisko zeby miec na dyplomie nazwisko meza jesli nie chcesz swojego panienskiego. U mnie kolezanki z roku po slubach nadal mialy te same nazwiska na listach, jedynie podaly dane nowe, ktore byly zyte do dyplomu.

Gość a ja właśnie teraz
od października zaczelam studia uzupełniające, a skropny slub miałam we wrzesniu. Podczas postępowania kwalifikacyjnego miałam stare nazwisko, a zaraz po zmieniłam dane i legitymacje i indeks dostałam już na nowe, jedynie dowód musialam donieśc miesiąc później. I też doradzam wspólne mieszkanie przed ślubem.