Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajriszowa

RODZINA W IRLANDII

Polecane posty

Gość ajriszowa

Witam mam proble, moze ktos jest w podobnej sytuacji i moglby mi pomoc. Mieszkamy w Irlandii, mamy male dziecko. Ze wzgledu na dziecko nie moge podjac pracy i maz jest jedynym zywicielem rodziny. Ciezko nam z jednej pensji. Szukalam na stronie socjala jakichs informacji o zasilkach dla takich rodzin jak nasza, ale nic nie znalazlam. Czy wiecie cos na ten temat? Bardzo prosze o informacje:(

Gość ajriszowa
ponawiam pytanie, moze ktos cos wie?:(

Gość ajriszowa
dzieki moze tam ktos cos bedzie wiedzial:)

tam na pasku po lewej stronie masz poradnik i tam są wszystkie potrzebne Ci informacje,na głównej stronie.

Gość zobacz strone...
www.welfare.ie child benefit (teraz około chyba 150 euro na dziecko)

Gość ajriszowa
Child benefit otrzymujemy, early childcare suplement tez, bo dziecko urodzilo sie tutaj. Tak ogolnie jestesmy tu juz 5 lat, a ostatnio dopadl nas kryzys:OJa ostatnio pracowalam od listopada 2007 do maja 2008, pozniej musialam zrezygnowac ze wzgledu na dziecko. Gdzies kiedys slyszalam, ze moge sie starac o dodatkowy zasilek jesli musialam odejsc z pracy aby zajmowac sie dzieckiem, ale nie wiem, czy nie jest za pozno, tyle miesiecy....:(

Gość ajriszowa
Moglam dowiadywac sie od razu jak odeszlam z pracy, ale wtedy nie cisnelo nas z kasa jak teraz:(

Gość olacork
Witam. Jestem w podobnej sytuacji. Z tego co mi wiadomo to jeszcze mozecie otrzymac Family Income Suplement tzw FIS jezeli nie przekroczycie jakiegos tam limitu dochodu. A poza tym to jesli juz tego nie zrobiliscie to mozecie sie z mezem rozliczac z podatku wspolnie. Z tej razcji ze Ty nie pracujesz on bedzie mial wyzszy tax credit i podatku bedzie placil grosze. Wystarczy zlozyc druk w tax office. No a wiecej to juz chyba tylko karta medyczna jest duzym ulatwieniem.

Gość olacork
Acha. A o zasilek dla bezrobotnych sie nie probowalas starac?

Gość ajriszowa
ola dzieki. o zasilek sie nie staralam, bo z pracy odeszlam sama, a zeby isc na zasilek, to musialabym byc zwolniona... o karte medyczna juz raz probowalismy, ale sie nie zakwalifikowalismy, wiec pewnie fis tez odpadnie:Okurcze najgorsze jest to, ze nie kwalifikujesz sie do czegos tam bo sa okreslone kryteria i pulap dochodow na glowe, ale mimo to jest ciezko wyzyc z tewj jednej pensji:(ale wedlug urzednikow jestesmy ok i powinnismy sobie radzic:(bez sensu...:(

Gość olacork
A jak karty medycznej nie dostaliscie to chociaz GP visit card powinni Wam przyznac. Zawsze to cos. A z Fisem nie zaszkodzi sprobowac tam sa inne chyba pulapy zarobkow. Tak z tymi zasilkami to ciezko tu jest a tyle slyszalam przed porodem ze oni tak tu dbaja o rodziny z dziecmi o niskich dochodach. Jasne... chyba irlandzkie.

Gość cos na temat...
A mieszkacie sami czy z kims ? bo jesli sami to moze jakies dotacje na mieszkanie byscie dostali ile twoj maz zarabia ? My mamy podobna sytuacje a jeszcze niedawno nas " byli przyjaciele " wystawili tak, wiec mieszkamy sami i cos o tym wiem jak moze byc ciezko :/ eh ! ci POlacy

Gość lklklkl1980
to nie prawda że ja k sie zwolnisz sama to zasiłek dla bez robotnych ci nie przysługuje przysługuje tylko po 9 tygodniach a nie od razu i teraz są nowe przepisy że jak ktoś ma 260 składek to ma 12 miesięcy zasiłku a jak mnie to 9 miesięcy http://www.citizensinformation.ie/categories/social-welfare/social-welfare-payments/unemployed-people/zasilek-dla-bezrobotnych-w-irlandii?set_language=pl masz tu stronkę z citizen informatoin tam masz napisane o zasiłku dla bezrobotnych poniżej wklejam urywek z tej właśnie strony na temat jak sama się zwalniasz z pracy że wcale tego zasiłku nie tracisz tylko na okres 9 tygodni, ale w twoim przypadku nie w iem czy nie jest za późno żeby się o to starać przeczytaj uważnie całą stronę i zobacz czy jeszcze masz szansę złożyć papiery Prawo do zasiłku przez okres dziewięciu tygodni można utracić w przypadku: * dobrowolnego opuszczenia pracy bez uzasadnionej przyczyny * utraty pracy w przypadku poważnego naruszenia obowiązków pracowniczych * odmowy przyjęcia odpowiedniego alternatywnego zatrudnienia lub odpowiedniego szkolenia. Odpowiednie zatrudnienie nie obejmuje zatrudnienia na stanowisku nieobsadzonym wskutek sporu w zakładzie pracy. Ponadto nie obejmuje zatrudnienia w okręgu administracyjnym (district), w którym dana osoba ostatnio pracowała i otrzymywała wynagrodzenie niższe lub na mniej korzystnych warunkach niż to zapewniane w ostatnim miejscu pracy. Odpowiednie zatrudnienie nie obejmuje również zatrudnienia w innym okręgu administracyjnym od tego, w którym dana osoba była ostatnio zatrudniona, zatrudnienia z niższym wynagrodzeniem lub na mniej korzystnych warunkach niż ogólnie przyjęte zasady w danym okręgu administracyjnym. * wieku poniżej 55 lat lub otrzymania odprawy pracowniczej w kwocie powyżej €50,000