Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marlenka2009

Jak to jest z tym wojskiem?

Polecane posty

Gość marlenka2009

Jestem w ciazy a moj narzeczony ne odbyl sluzby wojskowej, ma odroczenia na czas studiow ale czy pozniej moga go wziasc? Slyszlam ze od lutego maja wpisywac do ksiazeczek wojskowych przeniesienie do rezerwy ale nie wiem na ile to jest prawdziwe. Czy ktoras z was sie tym intereseuje i ma na ten temat jakies info. Jezeli tak to prosze podzielcie sie.

nie ma juz poborow do zasadniczej sluzby wojskowej... teraz wojsko bedzie juz tylko zawodowe... nie wezma go...

Gość marlenka2009
asia-k ale to na 100% pewne? mam zamiar na poczatku lutego zadzwonic do wku i sie dowiedziec a poki co zyjemy w nieiwedzy

Nie, zostanie przeniesiony do rezerwy. Nie wezmą go do wojska, bo już ma nie być poborów. Podobno ma być jakiś na wiosnę, ale to tylko plotki. Teraz będzie wojsko zawodowe i musiałby sam się zgłosić, albo zdać do szkoły oficerskiej/podoficerskiej.

Teraz zamiast żołnierzy zasadniczej służby wojskowej są szeregowi i starsi szeregowi zawodowi. Mąż jest wojskowym, sama też chciałam zdawać, więc na 100% nie musi się martwić, zresztą po studiach na 100% by go wrzucili do rezerwy.

oficiajnie zasadniczej sluzby wojskowej nie bedzie gdy wyjdzie ostatni caly pobor

Gość marlenka2009
misiaczkowa ale ja cos czuje ze on studiowac nie chce i poszedl na nie tylko zeby nie isc do woja, teraz kiedy ja jestem w ciazy to co placi za studia bedzie bardzo nie zbedne na wyprawke dla dziecka, bo placi praiwe 500zł miesiecznie. boje sie ze jak zrezygnuje to politechnika wysle zawiadomienie i go powina.

Gość do misiaczkowa
a studia nie mają z tym nic wspólnego... mój mąż jest po studiach, mamy 2 dzieci i został wezwany, ale ubłagał, że pracuje za granicą itp i mu dali spokój na 3 miesiące, a po 3 miesiącach policja i straż miejska była codziennie w domu, całe szczęście był za granicą. Teraz weszło wojsko zawodowe i mamy spokój dopiero :)

Teraz musiałby sam pójść i się zgłosić a i tak by go nie wzięli. Pobór wychodzi w styczniu (przynajmniej u nas w jednostkach) i zaczyna się pełną parą przetwarzanie wojska na zawodowe. Kursy, szkolenia itd. Nie wezmą go. A uczelnie nie wysyłają takich pism do WKU. Oficjalnie będzie studiował do czerwca. Nie masz się co przejmować.

Gość piniaaaaaaaaaaa
Hej ! Ja pracuje na codzien w wojsku... Spokojnie jesli nie odbyl sluzby zasadniczej bo mial odroczenia nikt juz go nie wezmie. Wyszlo nowe ROZP MON..w którym zawarto artykuly tylko o zawodowej słuzbie wojskowej. Poboru juz nie bedzie. Pozdrawiam!

Gość marlenka2009
piniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa a beda wpisywac jakies przeniesienia do rezerwy do ksiazeczek wojskowych? mozna sie po to udac do wku? bo skoro on studiuje z musu a 500zl dla dziecka jest niezbedne.

Marlena, tv nie oglądasz? wiadomości nie śledzisz? nie ma już poborów, tylko tworza zasadnicza służbę wojskową, siłą go nikt nie wezmie! macie dziecko w drodze, pora zacząc interesować się tym co sie wokół Was dzieje. Pozdrawiam.

Gość marlenka2009
annna ale wpsuja juz rezerwe do ksiazeczek?

Gość marlenka2009
podnosze

Gość emka18
Moj chlopak jest wlasnie w wojsku i powiedzieli im ze chwilowo zawieszono pobory, Ale jak bedzie brakowac ludzi - wtedy spowrotem wejdzie zasadnicza sluzba wojskowa

Gość marlenka2009
czyli tak na prawde to nic nie wiadomo;-(

Gość no tak to wiadomo
Lepiej niech skończy te studia. Lepsze życie dla was i dla dziecka, a do wojska w razie powrotu do zasadniczej obowiązkowej służby to go nie wezmą. Poza tym gdzie ty żyjesz, że nie orientujesz się w tym co się dzieje w kraju?

Gość angelika25
dajcie spokoj dziewczynie nie widzicie ze sie martwi ze nie bedzie miala srodkow na wychowanie dziecka bo nie chciane studia sa tylko ucieczka od woksla. zadzwon do wku i sie zapytaj co planuja;-) pozdrawiam i głowa do góry!!!

Gość no tak to wiadomo
Ale po co dzwonić skoro wiadomo, że nie ma poboru do wojska, ostatni odbył się chyba w listopadzie?

Gość asdfff
tak to jest jak dzieci zrobią sobie dziecko, a studia w kąt, no bo kto będzie utrzymywał rodzinę.

Gość Jutrzenka truskawkowa
czytalam na forum wojska polskiego ze podobno od lutego maja wpisywac rezerwe do ksiazeczek wojskowych wiec warto zadzwonic i sie zapytac.

Gość jojojojojojojjjj
heh - będzie pobór ale niebędzie wcieleń do wojska - tzn będzie rejestracja tylko poborowych i nadanie im kategori zdrowia, wypisanie książeczek i zostaną przeniesieni do rezerwy.. i tak już chyba będzie co roku.. a niebędzie wcieleń tzn nie będa brać do wosjka - poprostu chcą mieć "na wypadek wojny" taką ewidencję i tyle

Gość bil
a mam takie pytanie wiecie co może z tymi co odrabiają :) czy muszą odrabiać 18 miesięcy