Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAŁGOSIA123454

BARDZO PROSZĘ O POMOC - CHODZI O ROZWÓD.....

Polecane posty

Gość MAŁGOSIA123454

Chcę rozstać się z mężem. to długa historia dlaczego. Jakie dokumenty i gdzie mam złożyć? jak wyglada cała ta procedura? czy mąż dostanie jakieś zawiadomienie? On wciąż mieszka z nami, bo nie chce się wyprowadzić. i jeszcze jedno - jak wygląda sprawa z alimentami jeżeli mój mąz pracuje na czarno niezarejstrowany?

Gość olejka
3 razy przymierzalam się do rozwodu i wciąż przerażały mnie te wszystkie procedury, ale jestem nadal zainteresowana tematem

Gość MAŁGOSIA123454
olejka....a masz dzieci?

Pozew składa się we właściwym miejscowo sądzie okregowym - wydział cywilny. Kiedy sąd wyznaczy rozprawę wzywa obie strony najpier na posiedzenie pojednawcze, kiedy strony się nie pojednaja wyznacza rozprawę. W pozwie należy opisać całą sytuację, wskazać świadków lub inne dowody na popracie. Wskazać tez czy ma być z orzeczeniem winy.

Gość jak myslicie
jakie procedury o czym wy piszecie? Wystarczy tylko napisac niosek i yslac do sadu wraz ze skroconym aktem malżenstwa i ewentualnie z aktami ur dzieci oraz zas o zarobkach. Wniosek nalezy napisac w trzech kopiach . Jedną ma sad drugą ty a trzecią maz dostanie . Jesli same nie potraficie napisac wniosku to zgloscie sie do adwokata i nie po to by was reprezentowal na sprawie a by tylko napisal za was wniosek. Wniosek wysylasz do sadu okregopego wydzial rodzinny ale dokladny adres to musisz sie np w swoim miescie w sadzie dowiedziec. Procedury wcale nie sa takie straszne o ile np ma to byc rozwod bez orzekania o winie bądz z orzekaniem ale rowniez z dowadami i swiadkami ze wina np męza. Zeby bylo łatwiej radze np w razie jakiejkolwiek awantury wzywac policje ze np jest agresywny albo zneca sie psychicznie itd o ile faktycznie tak jest . Wowczas bedziecie mialy kolejny dowod na to ze wina męza. Co do alimentow to odrazu we wniosku piszesz ze wnosisz o zasądzenie alimentow na takie i takie dziecko w kwocie takie i takiej platne np do kazdego 15 i do rak matki. Jesli nie bedziecie szarpac sie o majatek to pojdzie szybciej jesli jednak ma nastapic podzial majątku to radze przygotowac wszystkie paragony za rzeczy zakupione przez was i radze udac sie z tym podzialem do adwokata badz tez do radcy prawnego sa tacy wspolpracujący z osrodkami pomocy spolecznej w miastach i za darmo wam doradzą.

Przede wszystkim nie wniosek, a pozew o rozwód. Poze należy złożyć w dwóch egzemplarzach, jeden zostaje w aktach sprawy, drugi otrzymuje pozwany (mąż). W pozwie należy opisać całą sytuację i określić czy rozwód ma być z winy pozwanego, czy bez orzekania o winie. Do pozwu należy dołączyć odpis skrócony aktu małżeństwa i urodzenia dzieci (jeżeli są). Nie musisz podawać od razu świadków, nie zawsze są konieczni (jeżeli obie strony zgadzają się na rozwód), czasami sąd wzywa o wskazanie świadków. Opłata od pozwu wynosi 600zł i powinna być wniesiona przy składaniu pozwu. Jeżeli nie stać Cię, żeby opłacić pozew, wtedy do pozwu dołączasz oświadczenie o dochodach i stanie rodzinnym i prosisz o zwolnienie od kosztów sądowych w tej sprawie. W pozwie możesz też wnieść o alimenty dla dziecka (dzieci), określasz sama jaka kwota Cię interesuje, sąd może się przychlić do niej, a może zasądzić niższą. Pozwany (mąż) otrzymuje z sądu odpis pozwu i może na niego odpowiedzieć, wtedy też zostaje wyznaczony termin pierwszej rozprawy-pojednawczej. Druga rozprawa jest już \"normalna\", o ile strony nie pojednają się i nawet na tej rozprawie sąd może orzecz rozwód. Pozew składasz w sądzie okręgowym w wydziale cywilnym, na pewno nie w rodzinnym. Jeżeli masz jakieś pytania, to napisz do mnie na maila, jestem pracownikiem sądu.