Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość seb1

becikowe i inne dodatki po urodzeniu dzidzi w uk

Polecane posty

Gość seb1

Czy orietuje sie ktos czy jest cos takiego jak becikowe w uk.albo jakies inne dodatki,i dokiedy musze pracowac zeby dostac maciezynskie?

Sure Start Maternity Grant - to tak jak becikowe ( 500 funtów jednorazowo). Ale aby je otrzymać, to musisz pobierać child tax credit - więc najpierw się o to postaraj i zrób to szybko. Gdyż czas na złożenie wniosku na Sure Start Maternity Grant masz trzy miesiące. Jeżeli chodzi o macierzyński to niestety nie orientuję się.

Zalezy do ktorego macierzynskiego sie kwalifikujesz. SMP-pracowalas dla jednego pracodawcy przez caly okres ciazy, MA-zmienialas prace w czasie ciazy lub jestes samozatrudniona. Ja jestem w trakcie starania sie o ten drugi, wiec jakby co to ci moge napisac co i jak.

Gość gabbbbkoooo
Jak urodzdzisz dziecku po lub w kwietniu 2009 to nalezy ci sie jeszcze 190 funtow, mozna sie o nie starac od 25 tygodnia ciazy.

A czy wiecie może co przysługuje kobiecie w ciąży i po porodzie?!Tylko że nie przepracowałam ani jednego dnia w Anglii ze względu na niepełnosprawną córcie!Mąż pracuje na kontrakcie,jest ubezpieczony itp.Jest tu juz rok a ja 4 miesiące! Bardzo dziekuje za ewentualne odp! :D

Kika macierzynskiego nie dostaniesz, ale twoj maz moze sie starac o child credit, to jest okolo 20 funtow tygodniowo na dziecko, no i do tego moze dostaniesz Sure Start Maternity Grant( to jest to 500£ becikowego), tylko wydaje mi sie, ze najpierw musisz sie zarejestrowac jako bezrobotna w Jobs and Benefits (ubiegac sie o Jobseekers Allowance). Jak to juz masz, to wydaje mi sie, ze dostajesz rozne vouchery na mleko i takie tam pierdoly dla dziecka. Niby to nic, ale zawsze sie przyda. Aha i jak juz odchowasz dzidziusia i chcialabys pojsc do pracy, to wystarczy ze bedziesz pracowala 16 godzin tygodniowo, a reszte do pelnej wyplaty doplaci ci panstwo. No, ale najlepiej sobie wszystko sprawdz na internecie, a jeszcze lepiej idz do Jobs and Benefits i dopytaj.

Gość tez w ciazy i tez w uk
hej a co jesli ja jestem w takiej sytuacji: pracuje dla tego samego pracodawcy od polowy sierpnia 2008 r. minelo mi jez 26 tyg. Jestem w drugim miesiacu ciazy. Jak z macierzynskim i wogole z cala reszta. dziekuje za odpowiedzi.

Gość głupia dziewucha uuu
tez w ciazy i tez w uk- Tobie już na innym topiku udzielono informacji na ten temat. Po pierwsze należy sie macierzyński, po drugie nie pytaj na forum tylko dowiedz sie u poważniejszych źródeł, przecież chodzi o Twoją przyszłość!!!!!!! po trzecie nie zaśmiecaj forum

Gość eluusha
moje pytanie jest takie czy moze ktos wie cos na temat jezeli mojemu dziecku nie przyznali jeszcze benefitu, a mala ma juz ponad 3miesiace i wciaz czekam na child benefit. co bedzie jesli odeslali mi odmowe z job center bo nie mam benefitow, czy moje becikowe juz calkiem przepadlo??? bardzo dziekuje za szybkie odpowiedzi jesli ktos wie cos na ten temat,. z gory dzieki za jakie kolwiek informacje czy ktos byl juz w takiej sytuacji jak ja???

czesc dziewczyny! w zwiazku z tym ze w lutym ubieglego roku urodzilam w UK naszego Antosia moge napisac jak to wygladalo u nas...musze jednak dodac jedno na poczatku...ludzie opowiadali rozne rzeczy a w rzeczywistosci bylo zupelnie inaczej...mysle ze kazdy przypadek jest indywidualny...przyjechalam do UK w 6 mcu ciazy bedac jeszcze na zwolnieniu lekarskim u swojego pracodawcy w Polsce...zostalam tu...rozwiazalam umowe o prace w Polsce listownie...w Citizen Advice Bureau powiedziano mi ze mam zlozyc dokumenty tutaj i starac sie o macierzynski (jestesmy w Unii i nie ma znaczenia w ktorym kraju czlonkowskim pracowalam)...wyliczono mi tam ze kwalifikuje sie do tego zasilku...jednak nie przyznano mi go...do dzis nie wiem dlaczego, prosilam o uzasadnienie ale oni tu chyba nie zawracaja sobie glowy uzasadnieniami tym bardziej odmownymi...ale w zwiazku z tym Tax Credit przyznal nam dodatkowe pieniadze na Antosia (ok.£200 miesiecznie) ktore wyplacane nam sa do dzis...wiec ostatecznie jest bardzo dobrze...jezeli chodzi o Sure Start Maternity musialam wysylac forme 2 razy...za pierwszym razem odmowiono nam (bylam jeszcze w ciazy wiec mialam troche czasu w zapasie-mozna skladac do 3 mca po urodzeniu dziecka)...i dostalismy kilka tygodni po porodzie...dlaczego nam odmowiono?okazalo sie ze najpierw musi byc przyznany Child Benefit...jezeli chodzi o vouchery na mleko i inne to zalezne to jest od dochodow rodziny (w tym wysokosc Tax Credit)...niestety tez sie nie zalapalismy...ale nie to najwazniejsze...wazne ze po ciezkim porodzie (pierwsze dwa to pestka przy tym trzecim) Antos jest zdrowym i zawsze usmiechnietym dzieckiem...acha i jeszcze jedno...przez rok czasu po porodzie wszystkie swiadczenia lekarskie czy tez recepty sa bezplatne...wiem bo sama raz w miesiacu musze zaopatrzac sie w specjalna \"miksture\" na moje uczulenie i faktycznie nic nie place...pozdrawiam wszystkich...powodzenia

witam,chcialabym sie dowiedziec jak to jest,jestem teraz w 8 miesiacu ciazy i chce sie starac o sure start maternity,czy moge forme wyslac juz teraz?kolezanka powyzej pisala,ze trzeba miec child benefit,czy jesli pobieram teraz to swiadczenie na pierwsze dziecko to sie liczy tak samo?z gory dzieki

Gość ja76
powiedzcie mi proszę- jestem w ciąży i jeśli przepracowałam mniej niż 26 tyg ,to należy mi się jakiś macierzyński lub inne świadczenie po urodzeniu dziecka?

Gość nalezy sie
ale nie od pracowadcy tylko to takie panstwowe o ktore starasz sie w job centre

Gość a czy dostane macierzynski
jesli pracuje dla agencji? Czasami mam kilkudniowe przerwy w pracy, wiec nie wiem, czy bedzie mi sie nalezec?

Gość oliwka uk
witam mam pytanie od wrzesnia 2007 jestem zatrudniona na calym etacie obecnie jestem w ciazy i od marca jestem na chorobowym(ciaza zagrozona) termin porodu mam na polowe wrzesnia jak to jest z macierzynskim??czy przysluguje mi?? na tydzien dostaje nie cale 80f tygodniowo hmm wyczytalam na innych stronkach ze raczej nie bedzie mi przyslugiwal ze wzgledu na nie przepracowane obowiazkowe tygodnie w czasie ciazy:(wiecie cos na ten temat?czy bedac na chorobowym na jakis wplyw na macierzynskie?? z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

Gość ja76
dziękuję za pomoc i linki :-)

Gość ja76
prosze napiszcie mi jak nazywa się te państwowe macierzyńskie z job centre,bo ja zupełnie się na tym nie znam,a przeglądając te linki nie znalazłam nazwy takiego świadczenia.Idąc do job centre dobrze by było wiedzieć o co będe sie starać-choćby jaką formę wziąć do wypełnienia:-) Zaznaczam,że pracowałam-ale nie sięgnie tych wymaganych 26 tyg :-(

Gość mama uk
tu jest link o macierzynskim dla kobiet ktore przepracowaly 26tygodnie http://www.benefity.org.uk/statutory_maternity_pay.htm a tu jest dla tych ktorym nie nalezy sie bo z roznych przyczyn nie przepracowaly http://www.benefity.org.uk/maternity_allowance.htm ja76 klikaj pokoleji i czytaj napewno znajdziesz jeszcze inne benefity ktore ci sie beda nalezaly oliwka uk w twoim przypadku nie wiem jak to bedzie:(najlepiej isc do jod centre i zapytac sie ich ale mysle ze tez mozesz starac sie o maternity allowance

Gość ja76
dziękuję :-)

Gość claudia0909
witam! mam pytanie! jestem w 7 tygodniu ciazy i pracuje od roku w fabryce zatrudniona przez agencje! mój mąż pracuje na kontrakcie! zarabia 250funtów razem z podatkiem a ja 197 juz po potrąceniu podatku! moje pytanie brzmi...po pierwsze czy z tymi zarobkami bedziemy mogli sie starac o jakies benefity np na mieszkanie i czy oraz kiedy agencja bedzie miała prawo mnie zwolnic z pracy!!!

Gość narazie nic im nie mow
tak na wszelki wypadek poczekaj az bedziesz w bardziej zaawansowanej ciazy. w sumie to masz obowiazek powiedziec pracowadcy ze jestes w ciazy chyba na 15 tyg przed rozwiazaniem czy cos takiego, Ale nie maja prawa Cie zwolnic - jesli to zrobia to sie odwolasz i oni sa na straconej pozycji wiec jak maja troszke mozgu to nie bede nawet probowali. ja jestem w 4 miesiacu i jak narazie traktuja mnie ulgowo bo kobiety w ciazy maja tez swoje prawa w pracy i ogolnie calkiem niezle o nie dbaja wiec ja nie narzekam

Gość mama uk
pracodawce wiadomo lepiej powiadomic wczesniej dla swojego i dzidzi bezpieczenstwa..to tez zalezy jak szef jest i czy pracuje sie w prywatnej czy panstwowej firmie ja niestety nie pracowalam juz od 3 miesiaca z powodu zagrozenia ciazy.....w sumie to mozna starac sie o cokolwiek jak sie jest przynajmniej od 26tyg.ciazy i konieczne jest posiabanie dokumentu MB1 ktory wystawiany jest od 21 tg.ciazy przez polozna

Gość banderoza1
Mam pytanie.moze ktos sie orientuje??????? czy o becikowe moze starac sie ojciec dziecka????? jest tak,jestem po rozwodzie mam dwojke dzieci,w obecnej chwili mam nowego partnera i spodziewamy sie dziecka. zlozykam juz pierwszy wniosek o SSMG ale dostalam odmowe ze wzgledu na to iz to nie jest moje pierwsze dziecko.Wiec napisalam apelacje,w ktorej nadmienilam zedotychczasowe dzieci rodzilam w Polsce a to bedzie pierwsze dziecko urodzone tutaj i pierwsez mojego partnera!!!!!!!!!!! Wiec,jezeli to jego pierwsze dziecki to moze on powinien zlozyc aplikacje?????? dzieki z gory za jakiekolwiek info!!!!!!

Gość ludzie nauczcie sie normalnie
Wiecej wykrzyknikow i pytajnikow juz nie mozna bylo wstawic ? :O

Gość gość
Becikowego juz nie ma. Nie ma znaczenia gdzie sie rozmnazalas. Kolejne dziecko to kolejne dziecko. Pewnie nie jestes w stanie tego zrozumiec ze swoim bieglym angielskim. Skad sie takie tepe wyludzacze biora?