Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy ktos wie

nie legalnie pobierane benefity - dla samotnej matki

Polecane posty

Gość Martyska
Mayor ja nie rozumiem czemu masz tylko CHB?Przysluguje ci napewno Child tax credit i working tax credit. Wynajmujesz mieszkanie sama a jak dajesz rade z tym wszystkim majac tylko part time prace? cos tu sie kupy nie trzyma dziewczyno......

martyska --> wystarczy ze ma za wysokie zarobki. na sam working tax credit nie mozna przekraczac cos tych 12 tys rocznie. child tax credit jest do 40 tys, ale ten ostatni prog cos od 20 kilku tys wzwyz cos to i tak ledwo 10 funtow na tydzien.. wiec jezeli ma sie na glowie inne sprawy to nawet nie warto..

Gość Martyska
Wlasnie o to chodzi ze raczej Mayor nie jest w stanie przekroczyc tego progu(ten nowy jeszcze nie wszedl) pracujac na part time. No sorry nie wierze ze zarobki ma takie na part ze przekracza 40 tys. Znam 2 samotne matki i one obydwie o nic sie nie martwia, maja oplacone mieszkanie a i na zycie zostaje, nie wiem dokladnie czy to z ctc czy housing benefit, pewnie jedno i drugie. Takze jak to jest ze Mayor nie ma nic, raczej nie mowi prawdy, ale wtedy po co sie uzala na forum?

Gość ghjgjghjhgj
niektorzy ludzie nie pobieraja tez zasilwko zeby moc zdobyc ang.obywatelstwo. a zeby to miec nie mozesz pobierac zadnych socjanych benefitow.

Gość szybka.
do osoby powyzej- chyba sie mylisz... http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/ this page provides details of the requirements you must meet before we can naturalise you as a British citizen. If you are married to or a civil partner of a British citizen, the requirements you need to meet are different; you should read the Spouses and civil partners page for more details. There are seven requirements you need to meet before you apply: You must be aged 18 or over. You must be of sound mind. You must intend to continue living in the UK, or to continue in Crown service, the service of an international organisation of which the UK is a member, or the service of a company or association established in the UK. You must be able to communicate in English, Welsh or Scottish Gaelic to an acceptable degree. You must have sufficient knowledge of life in the UK. You must be of good character. You must meet the residential requirements (see below). Residential requirements To demonstrate the residential requirements for naturalisation, you must have: been resident in the UK for at least five years (this is known as the residential qualifying period); and been present in the UK five years before the date of your application; and not spent more than 450 days outside the UK during the five-year period; and not spent more than 90 days outside the UK in the last 12 months of the five-year period; and not been in breach of the Immigration Rules at any stage during the five-year period.

Czesc! Ja mam po prostu dosyc sluchania tego co mi przysluguje, a co nie. Ja po prostu nie chce zadnego hausing, council, etc... Staram sie o obywatelstwo a to mogloby w duzej czesci zawazyc na mojej aplikacji. Pracuje part time ale od 5 lat w tym samym zawodzie, z czego od 2 lat jako self employed, nie narzekam na kase choc wiadomo, mogloby byc lepiej. Cos za cos. Chce zyc na poziomie okay, ale na lepsze mieszkanie np nie bedzie mnie stac. A jesli wynajme lepsze, wtedy musialabym zrezygnowac z zycia jakie prowadze. Mam tez dosyc tej nagonki na samotne matki, ze niby wszystko maja i im dobrze. Gowno prawda. Trzeba pracowac i radzic sobie. I jest ciezko. Prosze, Martyska, nie generalizuj majac na mysli kto ile zarabia. Mam znajome, ktore pracuja na caly etat ciezko i zarabiaja mniej niz ja na pol etatu. No ale sa same, bez dzieci, moga sobie pozwolic. Jak juz napisalam, cos za cos. Do USA sie nie przeprowadze predko. Wlasnie zerwalam dwu letni zwiazek, tutaj mam teraz studia, poza tym lecze sie tez tutaj (bo jestem chora) i na razie nie w glowie mi przeprowadzki. Myslalam o Manchesterze lub miejscowosci, gdzie byloby taniej niz w Londynie ale z wyzej wymienionych powodow tez raczej nie wyprowadze sie teraz. Jeszcze tak chcialam tylko dodac, ze sa samotne matki, ktore sa samotne z wyboru i nie chca zasilkow tez z wyboru, choc nawet im ciezko. Mnie bardzo ciezko samej z dzieckiem, ale nie bede juz sie upokarzac proszac o jakies grosze instytucje, ktore traktuja czlowieka w potrzebie jak smiecia.

Gość Martyska
Czesc Mayor ja nie generalizuje ale probuje zrozumiec ciebie i to co piszesz. Napewno nie przeszkadza branie zasilkow w zdobyciu obywatelstwa. Ktos zreszta powyzej napisal a jakim cudem mialyby przeszkodzic, skoro ci sie naleza. I naprawde nie wiem jak dajesz rade wynajac mieszkanie w Londynie(najmiesze to przynajmniej 800 i to bez rachunkow) i oplacic rachunki, do tego cos na zycie musi ci zostac. To musialabys na part time zarabiac ze 1500 przynajmniej...sorry ale nie sadze.... takze sorry ale to co mowisz to bajka jak dla mnie.

Gość wsdertyio
jak jak skladam papiery na obywatelstwo to 1 pytanie bylo o benefity bo to moja droga swiadczy o tym ze sie tutaj osiedlilas na stale tak mi wytlumaczyl urzednik!!!

Gość a to co ma znaczyc??
British Citizenship Obywatele nowych Państw członkowskich mogą ubiegać się o obywatelstwo brytyjskie po 6 latach pobytu w UK podczas którego utrzymywali się samodzielnie poprzez pracę, czy też środków nie pochodzących z państwowej kasy socjalnej. Osoba ubiegająca się o obywatelstwo zobowiązana jest udokumentować swoją historię zatrudnienia, samozatrudnienia, bądź finansowej niezależności z okresu 6 lat. Dokumenty, które należy przedstawić w przypadku starania się o obywatelstwo są bardzo podobne, do tych, które załacza się do aplikacji o rezydenturę stałą, powinny jednak dokumentować 6-letni okres pobytu w Wielkiej Brytanii. Aplikant musi również posiadać odpowiednią znajomość języka angielskiego oraz wiedzę na temat życia w Wielkiej Brytanii. Do wyżej wymienionych dokumentów musi wiec dołączyć potwierdzenie zdanego egzaminu LIFE IN THE UK lub ukończenia kursu ESOL z elementami British Citizenship. Home Office pobiera dodatkową opłatę za aplikację o obywatelstwo. Opłata ta zwieksza się co rok."

Gość a to co ma znaczyc??
a to ze strony HO: Glossary Term - treaty rights This refers to the Treaty that established the European Community. The rights apply to citizens of the European Economic Area and enable them to live and work in the United Kingdom provided they will be self-sufficient (not a burden on the social assistance system).

Gość wsdertyio
ja papiery skladalam po 10 latach zycia w uk.i caly czas pracuje a pobieram benefity od 2004.

Gość fdhdlhjgfjh
socjalne benefity?? np.housing benefit? dziwne troche, poniewzz wiem ze kilku osobom odrzucono aplikacje wlasnie z tego powodu.

Gość Martyska
Chodzi im o to ze sie przez te lata pracowalo a nie zylo tylko z benefitow-jak niektorzy potrafia tutaj. Wiec to ze sie przyjmuje wsparcie do niskich zarobkow nigdzie nie jest wymienione jako powod dyskwalifikujacy. W tym kraju wiekszosc ludzi jest wspieranyc Child Tax Credits czy Housing Benefit.....

Gość fdhdlhjgfjh
no wlasnie, oni wszyscy pracuja!! ale pobieraja social benefity.to byl problem,pisze to co ja wiem.Byc moze sie cos zmienilo,

Gość fdhdlhjgfjh
Poza tym chyba nie da sie zyc za same benefity, p[oniewaz to nie sa duze kwoty. A zeby miec jakies benefity to chyba tez trzeba dac cos dla pnastwa czyz nie tak? Znam jednego angola,pobiera housing benef. i cos z job centre, nie ma rodziny. nie pracuje siedzi w domu i klepie biede. syf u ubustwo jednym slowem. nie mysle zeby jego zycie za benefity bylo na poziomie takim zeby moc jeszcze miec dzieci. :]

Gość sdgfhyip
pracowakm nons stop x lat ale jak podanie juz bylo zlozone obcieli mi godziny i dostalam tax kredyt ,i nie bylo problemu z obywatelstwem

Gość petrunia...
Nie piszcie na temat jesli nie macie o nim pojecia , Starajac sie i obywatelstwo musisz wykazac, ze przez caly pobyt na terenie UK pracowales, jestes sie w stanie utrzymac, kazdy okres bez pracy ( im dluzszy tym gorzej) Cie dyskredytuje, a najbardziej pobieranie zasilku dla bezrobotnych z job center. Pozostale benefity sa tylko dla osob pracujacych i naleza sie kazdemu ktory PRACUJE, WTC jest pomoca dla najmniej zarabiajacych, CTC jest ulga podatkowa dla PRACUJACYCH majacych dzieci.......... Major......albo jestes glupia, albo klamiesz, ze nie bierzesz czegos co Ci sie nalezy, jesli tu pracujesz i placisz podatki........

Gość blbaablablaaaa
oj ale nie pracujacy maja tez benefity kochaniutka,housing benefit !!! moja sasiadka ma i nie pracuje, ale moze dlatego ze to samotna matka.

Gość beneficjentka
zatem....co przysluguje? gdzie isc? gdzie pisac o co?

Gość petrunia...
zgadza sie, nie pracujacy moze dostawac HB , ale tylko wtedy, gdy jest zarejestrowany w job center, inaczej nie dostanie.

Szczerze mówiąc to porady prawne w londynie kosztują, mozna pytać po forach, ale 100% poradę z kodeksu to tylko prawnik może udzielić.

Gość gość
a ja mam pytanie i potrzebuję poważnej odpowiedzi: biorę zasiłek dla samotnej matki, to zasiłek przy nie uznanym ojcowstwie, w kwietniu uznaliśmy ojcowstwo i nadal dostaję ten zasiłek. W październiku się kończy i nie będę się już o nic ubiegać. Czy myślicie, że ktoś sprawdzi że mi ten zasiłek się nie należy a go biorę do października czy lepiej im zgłosić że jest uznane ojcowstwo i oddać pieniądze.

Gość gość
Zasilek zalezy od tego czy masz partnera, a nie ojcostwa. Mozesz mieszkac z nowym partnerem a nie ojcem dziecka I samotna matka juz nie bedziesz.