Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość narzeczona-gdańsk

Slub w plenerze, pytanie techniczne!!!

Polecane posty

Gość narzeczona-gdańsk

Czy któraś z Was miała lub planuje ślub w plenerze, ale nie z udziałem duchownego? Jak załatwiłyście tę sprawę w USC?

Gość z tego co mi wiadomo
ślub przed urzędnikiem stanu cywilnego może mieć miejsce tylko i wyłącznie w urzędzie stanu cywilnego:/

No to sie w sumie źle orientujesz, bo z ważnych przyczyn ślub może odbywać się w dowolnym miejscu. No prawie. Bo trzeba spełnić kilka zasad. Trzeba się zgłosić do kierownika usc, miejsce w którym ma się odbywać ślub musi być godne, tego wydarzenia i mieć godło. Co do kierownika, to moze się on nie zgodzić, tłumacząc się różnymi wymówkami. Niestety bez jego zgody nic nie zdziałasz.

Gość z tego co mi wiadomo
"z ważnych przyczyn" czy zachcianka, chce mieć ślub w plenerze jest wazną przyczyną?

Kiedyś było tak, że ważną przyczyną była np. chorba lub ślub w zakładzie karnym. Ważna przyczyna nie jest też określona prawem. A czy zachcianka czy nie, kwestią jest to czy kierownik się zgodzi. A na szczęsciej coraz cześciej nie robią z tym żadnych problemów.

poprawka z uzasadnionych przyczyn. Tutaj akt prawny Art. 58.29) 1. Zawarcie małżeństwa następuje z zachowaniem uroczystej formy. Kierownik urzędu stanu cywilnego w czasie przyjmowania oświadczeń o wstąpieniu w związek małżeński nosi odznakę, której wzór i sposób noszenia określa, w drodze rozporządzenia, minister właściwy do spraw wewnętrznych. 2. Podczas składania oświadczeń o wstąpieniu w związek małżeński stoją wszyscy obecni, nie wyłączając kierownika urzędu stanu cywilnego. 3. Jeżeli zachodzą uzasadnione przyczyny, kierownik urzędu stanu cywilnego może przyjąć oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński poza lokalem urzędu stanu cywilnego. Art. 59. Jeżeli zawarcie małżeństwa następuje poza lokalem urzędu stanu cywilnego, w miejscu zawarcia małżeństwa sporządza się protokół stwierdzający złożenie przez przyszłych małżonków oświadczeń o wstąpieniu w związek małżeński. W protokole zamieszcza się ponadto inne dane wymagane przy zawieraniu małżeństwa. Protokół po podpisaniu przez małżonków, świadków i kierownika urzędu stanu cywilnego stanowi podstawę do sporządzenia aktu małżeństwa. USTAWA z dnia 29 września 1986 r.Prawo o aktach stanu cywilnego

Gość narzeczona-gdańsk
Z tego co wiem i co ustalałam z włascicielką pewnego pałacyku pod Gdańskiem, ślub w plenerze jest możliwy i nie ma większych problemów z zorganizowaniem takiego (tak, pytałam o slub cywilny poza murami usc.).

Gość bbbbbbbbbbbbb
wszystko zależy od kierownika. na szczęście możesz pytać w kilku najbliższych USC, bo nie jest powiedziane, w którym masz brać ślub.

Kilka lat temu byliśmy na Syberii (ja i mój przyszły) - ja nie miałam paszportu i co za tym idzie wizy na kilka dni przed wyjazdem. Urzędnicy rozkładali ręce i mówili ze kierownik może wszystko przyspieszyć ale jest to wątpliwe, ponieważ musi być na prawdę ważny powód. Więc napisałam podanie i z marszu, nie owijając w bawełnę jako ważny powód wpisałam "spełnienie największego marzenia" Pamiętajmy ze urzędnicy to też ludzie, bądźmy szczerzy i otwarci a co za tym idzie wiarygodni. Trzeba tylko "wgrać" urzędnikowi odpowiednie "oprogramowanie" :-) i będzie dobrze. Życzę powodzenia:-)

slub cywilny zreszta roniez jak i koscielny moze byc w plenerze jak najbardziej. nawet ogladalismy sale gdzie na zewnatrz na wielkiej altanie wsrod kwiatow sa zawierane malzenstwa. wlascicielka mowila ze u nich srednio co miesiac odbywa sie slub i nie nic na przeszkodzie aby sie na to zdecydowac.

Gość Ankkaa
Warto sledzic pogode i tak domowic sie z kierownikiem USC aby w przypadku deszczu slub odbyl sie pod dachem. Ew. mozna wypożyczyć duzy bialy namiot i w razie kiepskiej pogody rozstawic go. ..::::🌻 www.stasieczek.com 🌻::::..

Gość WeronikaaA
ja brałam ślub cywilny w pięknym ogrodzie botanicznym :)