Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KASZUBKA 32

KOCHAM KASZUBY

Polecane posty

Gość KASZUBKA 32

KTO JESZCZE?

Gość KASZUBKA 32
OCZYWISCIE

Gość rerak
kaszuby tak, kaszubów nie

Gość KASZUBKA 32
A DLACZEGO NIE LUBISZ KASZUBÓW?

Gość KASZUBKA 32
INNA JEST PISOWNIA A INNACZEJ SIE WYMAWIA.ALE ZAPEWNIAM CIE ZE UMIEM MOWIC ALE Z PISANIEM TO GORZEJ.

Gość madpat
a ja nie lubię, a jeszcze bardziej Kaszubów. Miałam do czynienia z kilkoma, z wieloma opowieściami niepochlebnymi i wszystko się zgadza.

Gość pani_willson
Ja też z Kaszub :) I też kocham. Ale i tak wolę Afrykę,. heheh.

Gość KASZUBKA 32
PANI WILSON A Z JAKIEJ CZESCI KASZUB POCHODZISZ?

Gość pani_willson
A najdokładniej z samej Szwajcarii Kaszubskiej

Gość KASZUBKA 32
KOSCIERZYNA CZY KARTUZY?

Gość rerak
starałam się nie ulegać stereotypom, ale na studiach cały czas mieszkałam z kaszubami (płci męskiej i żeńskiej) i oni byli naprawdę dziwni. po pierwsze tradycjonaliści skopani - baba to do sprzatania i garów. rzadko baardzo się myli - od jednych tak śmierdziało, że interweniowałam u właścicielki mieszkania. ojciec jednego wprost mi powiedział, że jego syn nie będzie sprzątał bo u niego w domu robią to matka, babka i ciotka. to chyba ja miałam po nim sprzątać - powiedziałam żeby sobie sprzątaczkę zatrudnił

Gość kaszubi sa wredni
kazfego kaszuba jakiego spotkalem to wred nie z tej ziemi zra sie miedzy soba i z innymi ogolnie wredny upierdliwy narod i te baby z tymi wielkimi lbami tam brzydactwa

Gość kaszubi sa wredni
rerak ja sie spotkalem w DE z kaszubami o ja pierdziele jacy smrodziarze:D a baby racja do garow takie poglady maja

Gość KASZUBKA 32
RERAK- TAKIE DZIWNE PODEJSCIE DO ZYCIA DAJE SIE ZAUWAZYC ROWNIEZ U INNYCH, NIE TYLKO UKASZUBÓW, GŁÓWNIE NA WIOSKACH PANUJA JESZCZE TAKIE STEREOTYPY. A CO DO HIGIENY NO NIE WIEM JAK U INNYCH A JA KAPIE SIE 2 RAZY DZIENNIE. NO IJESTEM RDZENNA KASZUBKA Z DZIADA PRADZAIADA

Gość Ingridka
Też jestem Kaszubką. Pochodzę z miasta ale od kilku lat mieszkam na wsi.Gdy tu zamieszkałam to własnie tez zauważyłam że faceci mają tu tragiczny stosunek do kobiet. Kobieta jest głupia i nie ma co z nia gadac, ma siedziec w domu przy dzieciach i garach a nie wchodzic w dyskusję z panami wszechwiedzącymi. I zgadzam sie z tym że to dotyczy takich wiejskich Kaszubów z dziada pradziada,a higiena to raczej to co kto z domu wynosi a nie kultura Kaszub!!!

Gość Joanna Kurowska to kaszubka
widac ze wredna baba

Gość wiwat stereotypy
jeśli jestem ruda to jestem też wredna tak?

Gość mam tescia kaszuba
pochodzi z borow tucholskich i tez ma tragiczny stosunek do tesciowej go garow i do roboty

Gość Ingridka
Ok, no to doszliśmy wniosków że faceci Kaszubi są be (z wyjatkiem mojego męza, ale to dlatego że go sobie wychowałam bez pomocy teściów). Za to tereny Kaszub to bajka-jest pięknie!!! Lasy,jeziora,szczty,wyciągi narciarskie, morze- czego więcej trzeba?

może te kaszubskie wsióny, takie są, ale ja jako Kaszub z dziada pradziada, takich cech nie posiadam, ani moi dziadkowie, może dlatego, że nabrali trochę ogłady w mieście.

Gość Ingridka
No, z pewnościa nie można uogólniac,ale nawet ostatnio z kafelkarzem rozmawiając-a jest to taki miejscowy Kaszub choc młody to zatwardziały-nie brał wogóle pod uwagę moich sugesti i tego co ja chce aby zrobił. Musiał przyjśc mój maz i to potwierdzic, bo co on będzie z babą rozmawiał.No i to jakoś tu dziwnie jest.No ale tereny piękne!!!!Hallo!!!Jo?

Gość Ingridka
Piękne są okolice Wieżycy!

słyszałem, ale pochodzę spod Tczewa i bliżej mi do Gdańska, choć masz rację, niektóre Kaszebe są takie paskudy.

Gość ingridka
A le najfajniej jest na półwyspie-Jastarnia!!!! to też Kaszuby:)

Gość abecadło kaszubskie
To je krótczi, to je dłëdżi, to kaszëbskô stolëca. To są basë, to są skrzëpczi, to òznaczô Kaszëba. Òznaczô Kaszëba, basë, skrzëpczi, krótczi, dłëdżi, to kaszëbskô stolëca. To je ridel, to je tëcz, to są chojnë, widłë gnojné. To je krzëwé, to je prosté, to je sledné kòło wòzné. Tylné kòło wòzné, to je krzëwé, to je prosté, chojnë, widłë gnojné, ridel, tëcz, òznaczô Kaszëba... To są hôczi, to są ptôczi, to są prësczé półtrojôczi . To je klëka, to je wół, to je całé a to pół. Klëka, wół, człé, pół, hôk, ptôk, półtrojôk, chojnë, widłë gnojné... To je małé, to je wiôldżé, to są jinstruméńta wszôlczé.

Gość Ingridka
O a co to za Kaszub spac nie może:)

Gość abecadło kaszubskie
Ingridka, mialam dokladnie to samo. Przy remoncie domu ( a na budownictwie akurat sie znam lepiej od męza) Kaszuby mnie wyknczyly - z babą nie gadają. Jak maz wyjechał, musialam scigac sasiada,zeby immowił, co i jak.

Gość kaszubka 32
dzien dobry!!!