Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kaspen

Dziecko w gimnazjum

Polecane posty

Moje dziecko jest w pierwszej klasie gimnazjum. Dzieciak emocjonalnie nie dorósł do tego z czym przyszło mu sie spotkac.Papierosy, alkohol, tabaka...makabra-o narkotykach jeszcze nie słyszałam,ale...Jest bardzo wpływowy.Może ktoś pomoże jak wzmocnic jego pewnosc siebie,aby powiedział \"nie\" gdy trzeba będzie.Żeby powiedział \"nie\" dlatego że tak mysli,a nie dlatego że rodzice nie pozwalają.Czy ktoś ma podobne problemy?

Gość rodzice powinni miec
jak najwiekszy autorytet i dobry kontakt z dziekiem, musza byc bardziej interesujacym towarzystwem od cpajacych kolegow, imponowac czyms, no i sami dawac przyklad, ze nie picie, palenie i branie jest droga do sukcesow ( towarzyskichj, i zawodowych). Zakazami sie daleko nie ujedzie.

tak samo zainteresowania,o ile w podstawówce wykazywał jeszcze jakieś chęci do sportu,i tam takie inne, to teraz wszystko jest stratą czasu wg niego.

gimnazjum pod wzgledem tpowarzystwa jest dosc kiepskie - bo dzieciaki uwazaja,ze dorosły i probuja czego im wolno. Potem chlopak moze trafic do dobrego liceum, beda normalni ludzie , tacy jak on, w gimnazjum jest zbieranina. Czasem trzeba sie troche dostosowac, zeby w ogole przezyc. Musi miec silne oparcie w rodzinie, to poprawi jego wiare w siebie i asertywnosc.

mam mało cierpliwości iw rozmowie z nim popełniam sporo błedów.wiem,zdaję sobie sprawe, ale wkurza mnie strasznie że o róznych wpadkach dowiaduje się nie od niego a od osób trzecich. Są sytuacje w których mi powie coś tam,ale zwykle dlatego,że sam nie wie jak wybrnąc.Gdy był młodszy to strasznie kłamał.Myślę że mu to nie przeszło.Trudno dotrzec do niego

no wiesz, to juz twoj wybor - albo sie przyłozysz do wychowanie, albo nastaw sie na rozne niespodzianki. Najwiekszy wplyw na dziecko ma rodzina. Czemu klamal? bal sie kary? nie mial zaufania? Lubil fantazjowac?

Ma młodszego brata, nie chciał byc tym gorszym bał się krytyki. Tak analizując bym to widziała.Do dzis dnia jest miedzy nimi ciagła rywalizacja.Rok różnicy międy nimi tylko.Młodszy faktycznie odnosi sukcesy, w nauce, sporcie, towarzystwie itp.Tak więc starszy może czuc się źle

czytalam ze w rodzenstwie kazde z dzieci chce byc troche inne, za co innego cenione, boja sie porównan. Jesli mlodszy jest bardzo dobry w sporcie, to starszy sobie odpusci. Sprobuj znalezc dziedzine , w ktorej jest lepszy od mlodszego, niech to rozwija.

Dziękuję Ci za poważne potraktowanie mojego problemu,na dziś konczę ale bardzo chciałbym to kontynuowac

Podobało mi sie to co ostatnio napisano o tym rodzeństwie.Myślałam o tym i błedem było juz to że od małego na wszystkie kółka wysyłalismy ich razem.