Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czyli co

Kleptomanka?

Polecane posty

Gość Czyli co

Wczoraj,zupełnie przypadkiem dowiedziałam się że moja najlepsza przyjaciólka to złodziejka....Jest bogata,dobrze zarabia,nawet bardzo,jej mąż jeszcze lepiej,stać ją na wszystko.Jej łazienka przypomina drogą perfumerie,ma stosy kosmetyków,butów.ubrań...ale kradnie! Powiedziała mi "po co wydawać kase na coś co można mieć za friko,a do tego jeszcze dreszczyk emocji,którego nic nie zastąpi?". Ciągle o tym myślę,krem na który ja muszę oszczędzać,ona ma w dziesięć sekund....

Gość to też kradnij
skoro nie możesz przestać o tym myśleć

Gość to nie kleptomania
Twoja kolzeanka to typowa złodziejka. Kleptomani nie chwalą sie tym , ze kradna , raczej robią to po cichu nie chwaląc się nikomu .

Gość Czyli co
Ona się nie pochwaliła,ja ją przypadkiem nakryłam. Byłam z nią w supermarkecie i przypadkiem zobaczyłam jak wpycha do kosza z ciuchami rozerwane pudełko po kremie z Loreala...

kleptomania - gr. κλεπτειν (kraść) + -mania) - zaburzenie psychiczne (ICD-10 F63.2) polegające na występowaniu niedającego się powstrzymać popędu do kradzieży. Najczęściej polega na przywłaszczaniu sobie drobnych rzeczy, nie przynoszących znacznych korzyści materialnych. O ile działanie to jest świadome i osoba o tej skłonności świadoma jest aspołecznego charakteru tegoż postępowania, to możliwość powstrzymania się od niego jest znikoma lub żadna. Mechanizm działania oparty jest na zaspokojeniu natychmiastowej potrzeby prowokowanej impulsem wywołującym wewnętrzny przymus (stan psychozy). (Wikipedia) kleptomania «chorobliwa skłonność do kradzieży» (SJP: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=kleptomania) slowem - twoja kolezanka to pospolita zlodziejka.