Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce studiowac w niemczech

studia w Niemczech - kilka pytań

Polecane posty

1. podobno sa bezplatne, tylko placi sie oplaty semestralne rzedu 100-200 e, to prawda? 2. co biora pod uwage przy rekrutacji? podobno oceny ze swiadectwa na ukonczenie liceum, tak? przeliczaja nasze 4 i 5 na swoje stonnie itd? czy tylko oceny?? 3. kiedy sie sklada mniej wiecej papiery, w jakich miesiacach? interesuje mnie medycyna

Gość yrtyu67yi66
promocja jest

yy?

Gość to zalezy od tego gdzie
chcesz studiowac. Studia sa na ogol odplatne max.500€ plus zwykle odplaty wiec w sumie kolo 650€ na semestr. Na semestr letni sklada sie do 15 stycznia na semestr zimowy do 15 czerwca. Oddaje sie przetlumaczone swiadectwa, oceny sa brane pod uwage tylko tam gdzie jest ograniczone. Spojrz na strone uniwersytetu gdzie chcesz skladac papiery!

a moglabys mi powiedziec cos blizej o ktorejskolwiek uczelni? gdzie np ty sie uczysz, jesli w ogole studiujesz?

prosze znalazłabys mi medycyne w Frankfurcie jakie sa wymagania. .... http://www.uni-frankfurt.de/english/index.html moj niemiecki jest kiepski, malo co pamietam, ide za 2 tyg na polroczny b.intensywny kurs... :O

Gość to zalezy od tego gdzie
Srednia to najgorsza 2,4 mozesz miec z matury, ( nawazniejsze sa oceny z przedmoitow scislych). Najlepiej do 1,5. wtedy sa szanse na plac. Ach, strasznie duzo tego.Sprawdz swoja srednia czy wogole dasz rade. A tak poza tym, jak chcesz studiowac medycyne ( rozumiem ze dopiero w semestrze zimowym 2010/211) nie znajac jezyka? Spojrze jeszcze tutaj, stoi dokladnie opisane, wybacz ze wszystkiego nie przetlumacze;-) http://www.med.uni-frankfurt.de/info_stud_bewerb/bewerbung/auswahl_ffm/

mam srednia ocen 5.2... w polskiej skali :) chyba ze biora pod uwage % z matury? mam wiele miesiecy, doszkole sie tak ze bede sprechać........:)

Rozumiem, ze licza mi srednia ocen, a to na dole, co jest policzone tylko z ang i chemii, jakies 12 Punkte mal 3 = 36 Punkte, to czemu ang i chemie akurat liczyli, co by mi liczyli? jako tako kapuje, dzieki wielkie, ale kurcze..jakies to niejasne dla mnie :(:( i nie ma nic o certyfikatach jezykowych...?? bede w niemczech od nast.tyg.przez pare mcy,ide na kursy, bede w towarzystwie niemieckim, i mam nadzieje podszkolic sprechanie, sorry ze tak Cie pytam ale ciezko mi idzie rozumienie tego wszystkiego :(

Gość ach sama tez bez niczego
zaczynalam;-) Wiem jak to jest... Wiesz co? Przedzwonie tam w poniedzialek i dowiem sie dokladniej jak to jest z obcokrajowcami. Jak ja zaczynalam to musialam jeszcze robic egzamin DSH, z tego co sie orientuje nie musisz gop robic bo Polska jest w unii.

serio? oja, jeeej:):):):):):):):):) dziekuje!!! tak jak pisałam wychodzi mi ze mam 5.2 z polskich ocen, ale nie wiem czy patrza na swiad.ukonczenia LO cyz % z nowej matury... nie zdawalam fizyki na niej, ale np biologie, ang. mam....... certyfikatu nie mam ale jestem zdeterminowana zrobic tudziez doniesc w czasie, jakbys spytala o $ / sem. i co poza ocenami dokladnie chca - list motyw. itd (tam cos na str. pisalo chyba) i w ogole jakie sa szanse, bo jak jest 10 niemcow na 1 miejsce i srednia 1.2 to chyba nie mam czego tam szukac jako jakis podrzedny polak :O

na niemieckie wychodzi mi 1.9, :O jesli piątki sa dwojkami, a szostki jedynkami :O

Gość o ja tez chce na Medizin do DE
:D

aber nicht nach Frankfurt am Main :classic_cool:

Gość i co dzowniłaś tam

Gość pewnie nie dzwonilas szkoda

Ja tez jestem na finiszu studiow. Tutaj (Kiel) studia jako takie sa bezplatne. Nie pamietam do ktorego roku jest to zagwarantowane ustawami, bo mnie juz nie bedzie dotyczyc ale bodajze do konca 2012. Placimy tylko ok. 100e na rade uczniowska i bilet polroczny komunikacji na semestr. Nie wiem jak tlumaczone sa oceny, bo u mnie nie bylo ograniczenia ale z tego co sie orientuje 5(bdb) odpowiada 1(sehr gut). Nie mam pojecia co robia z 6 :D

a co studiujesz w kiel ?

kurde a nie wiesz gdzie moge isc na medizin by sie najlatwiej dostac? chce tak jak "chce studiowac w niemczech"ale mam srednia gorsza

Wydaje mi sie, ze na medycyne jest obojetne gdzie zlozysz papiery bo miejsca ograniczone sa dla calych Niemiec - mozna mieszkac na poludniu, a przydzial dostac na polnoc. Ale najlepiej jak sam sie zorientujecie :)

jak to przydział? to wybiera sie kierunek, a nie uczelnie /miasto ???

Gość de-student.pl
Tutaj dowiesz się wszystkiego o studiowaniu w Niemczech. www.de-student.pl Pozdrawiam

Z całą stanowczością stwierdzam, że o ile ktokolwiek potrzebuje pomocy ze strony podobnych pośredników, jak ten z poprzedniego wpisu, to na studiach w Niemczech niewiele zdziała. Wszedłem na cennik, a tam: Pomoc przy rekrutacji: 199zł (49EUR). Niby grosze, ale to jest akurat najprostsza procedura. Osoba aspirująca do studiów w Niemczech musi takie trywialne problemy rozwiązywać sama. Za to Dział Studia w Niemczech dość rzetelny choć skondensowany i dlatego warto tam zajrzeć. Jeszcze przy okazji - zaczyna się od kursu DSH, to naprawdę pomaga w przyszłych studiach.

Gość putka22
dobrze umieliście język, jak wybraliście się na studia do Niemiec? jak ja czasami nie rozumiem, jak sie czegoś ucze po polsku a co dopiero w innym języku. Jak to jest :-) proszę napiszcie.