Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Linkowiec

Ból po pląbowaniu

Polecane posty

Gość Linkowiec

Witam wszystkich, mam do was takie pytanie, ponieważ to mój pierwszy zapląbowany ząb w życiu (a mam 27 lat), proszę mi odpowiedzieć na pytanie. czy was też bolał po ? Pląbowałam go w czwartek dziś jest niedziela a on nadal mnie może nie boli ale ćmi. Czy to normane ?? Dodam, że dentysta nie urzywa laserów tylko wiertełek starego typu, czy to ma jakiś wpływ na bolesność zęba po ? Miałam iść do gabinetu laserowego, ale przyjaciółka poradziła że lepiej chodzić tam gdzie nie urzywają laserów bo takie zęby są lepiej wyleczone. Chociaż niewiem czy to aby napewno prawda.

Gość chyba po plombowaniu

Gość fdbdf
Ja w zyciu nie leczylam zebów laseremi zawsze po PLOMBOWANIU czulam dyskomfort ale nie ból. Raz odczuwałam ból pare dni jak sie okazala przy kontroli ząb byl żle wyleczony poprostu dochodzilo tam powietrze i zrobila sie wtórna pruchnica. Zwyczajnie po leczeniu ząb nie powinien boleć teraz to juz wiem kiedy zostaly poleczone zeby tak jak ma być u specjalisty. No chyba że to kanałowe to wtedy rozumiem że ząb ma prawo sie skarżyć!

Gość Linkowiec
Może i plombować, ale nie przyszłam tu po porade z kategorii SŁOWNICTWO I ORTOGRAFIA w jezyku polskim. tylko w zupełnie inej sprawie.

Gość może i w innej
ale trzeba się mocno nagłówkować ,żeby się domyśleć o co chodzi z tym pląbowaniem :D aha i URZYWANIEM

Gość Linkowiec
Nie, nie było kanałowego, normalnie troszkę wywiercił i wsadził plombę. To może powinnam tam sie udać poownie. Na początku tak mi pulsował ale myślałam że tak ma być bo wkońcu wsadzili w niego obce ciało. teraz to uczucie bólu nie bólu mija, ale jak cokolwiek zjem czy sie napije znowu wszystko wewnatrz mi rozpiera.

Gość fdbdf
no to ci napisałam, że tak długo ząb nie ma prawa bolec jeśli jest zaleczony prawidłowo! masz żle zrobiony opatrunek i już wróć do dentysty i powiedz

Gość Linkowiec
thx

Gość fdbdf
oo kurrrde bez kitu pulsowało?? to co ty za ubytek mialas i co to byl za dentysta?? nie no nie powinno cie bolec gdy cos jesz chyba że!!! przy zagryzaniu cie boli kłóje np. tak?? czy ot tak cie boli? bo jak boli przy nagryzaniu to trzeba zeszlifowac wypelnienie tylko wyrównać znaczy sie

Gość winnica
jesli dentysta używał wierteł starego typu, tzn wolnoobrotowych to może znaczyć, że ubytek był bardzo duzy. przy takim leczeniu chcąc uratować ząb przed usunięciem zdarza się ze korzen zostaje odsłonięty i ten zab mimo, że wyleczony zawsze będzie dawał uczucie dyskomfortu zwłaszcza przy picu zimnego i goracego. A jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to lepiej idź jutro do dentysty żeby obejrzał tego zęba. nigdy nic nie wiadomo, może coś zaniedbał.