Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jaryga

Zwrot towaru do sklepu

Polecane posty

Gość Jaryga

Kupiłam jakieś 4 miesiące temu krem w Rossmanie. Do tej pory jest oryginalnie zapakowany. Czy mogę go jeszcze zwrócić do sklepu?

Gość fhghg
Nie wydaj mi sie. A paragon masz?

Gość aneczka187
Zgodnie z prawem konsumetna masz prawo zwrocic towar do 14 dni bez podania przyczyny. Musisz miec paragon. A do 2 miesiecy masz czas zglosic reklamacje jesli towar okarze sie wadliwy, niezgodny z umowa. Jednak kremu na pewno Ci nie przyjmą. Zreszta jaki masz powod? czem uzwklekalas 4 miesiace. Moze nastepnego dnia by cos z tym zrobili, a teraz sa male szanse.

Gość fhghg
aneczka a możesz podac paragraf o mozliwosci zwrótu do 14 dni? Bo z mojej wiedzy wynika, że zwracac bez podania przyczyny można tylko w sklepach internetowych (umowa kupna zawarta poza siedzibą przedsiebiorstwa) a w normalnych, stacjonaranych sklepach zwrot to tylko dobra wola sklepu, ustawa przewiduje tylko możliwość reklamacji.

fhghg ---> jest tak jak piszesz. Od umowy można odstąpić (w tym od umowy kupna-sprzedaży) w terminie 10 dni bez podania przyczyny, ale jedynie w przypadku, gdy została ona zawarta poza siedzibą sprzedawcy.

Gość aneczka187
No pewnie, ze tu nie chodzi o sklepy spozywcze czy kosmetyczne! W ogole dziwi mnie chęc oddawania kremu po 4 miesiacach. I nie sądze, że zostanie przyjety mzoe gdybys dopatrzyla sie przeterminowania produktu no, ale to moglas zrobic juz dawno zaraz po kupnie.

Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. z dn. 31 marca 2000 r.) Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. Art. 3. 1. Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę. 2. Konsument, na żądanie przedsiębiorcy, poświadcza na piśmie, że został poinformowany o prawie odstąpienia i że otrzymał wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Art. 4. Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania.

Gość gllooriaaa
według prawa nie ma zwrotów, to tylko dobra wola sprzedawcy...