Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mimikon

Prolaktyna!

Polecane posty

Gość Mimikon

Zakłądam nowy temat jako przestrogę dla pan bedących ofiarami kiepskich endokrynologów. Otóż wmówiono mi swojego czasu, że mam zbyt wysoki poziom prolaktyny. Pierwszy wynik miałam w normie, drugi (po obciążeniu) przekraczający normę kilkudziesięciokrotnie (500), nie jak podają rozmaite encyklopedie 2-5 razy. Przez pół roku byłam na tabletkach. Zupełnie przypadkiem byłam po tym okresie u innego endokrynologa, który oświecił mnie, że wynik jest jak najbardziej w porządku! I że głównie liczy się pierwszy wynik. Gdyby przysadka mózgowa była chora, to po zażyciu tabletki wynik by się nie zmienił. Wysoki wynik drugiego badana świadczy o tym, że wszystko jest prawidłowe. Wzrost w wyniku jest działaniem nie przysadki, tylko czynnika wprowadzanego do organizmu. Więc jeśli drugi wynik jest bardzo podobny do 1-go, to jest właśnie zła sytuacja.

Gość Abadonna
No to witam w klubie! U mnie tak samo pierwszy wynik prl był prawidłowy, a po obciążeniu metoclop. przekraczał norme dziesieciokrotnie. Endokrynolog zapodał mi bromergon, łykam, po 2 m-cach od rozpoczecia kuracji mam zbadac hormony. ale teraz sie zastanawiam po tym co napisalas.... czy ktos zna dobrego endokrynologa w warszawie??? pozdrawiam.

Gość dziwne to wszystko
po pierwsze jest tak, że test z obciążeniem to już raczej przestarzała metoda badania. Po drugie - jesli autorko miałaś wynik kilkudziesięciokrotnie wyższy niż wynik bez obciążenia -to to nie jest prawidłowy wynik, już pomijając to co piszą encyklopedie jak to nazwałaś - zbyt silna reakcja matokolopamid jest objawem hipoprolaktynemii. Pytanie czy w twoim konkretnym przypadku był sens leczenia - tzn. czy miałaś inne objawy, które wymagały leczenia. Po trzecie - prolaktynę powinno się zbadać przynajmniej w trzech kolejnych cyklach by uzyskać w miarę wiarygodny wynik. Piszę "w miarę" bo tak naprawdę wiarygodny wynik można uzyskać tylko w warunkach szpitalnych wykonując badanie ok 3-4.00 nad ranem,a nie o godz 7.00 rano w laboratorium, bowiem prolaktyna przyrasta dobowo. Więc to jednak nie do końca tak jak piszesz.

Gość Abadonna
Moja prolaktyna 432,00 mIU /l norma 40-530 po MCP wzrosła do 3138,00 mIU/l czyli 7-krotnie. Biorę po pół tabl Bromergonu wieczorem. Ponawiam pytanie o adres dobrego endokryn w Wawie!!!!!

Gość a ja na Twoim miejscu
nie przejmowalabym sie wynikiem prolaktyny- jesli oczywiscie nie masz objawow mikrogruczolaka przysadki mozgowej- bo ja mialam wynik 70 norma 25 lekarka przepisywala mi Norprolac bralam go pol roku I NIE POMOGLO WIEC MOIM ZDANIEM TO KASA WYRZUCONA W BLOTO BYLA (PRAWIE1000ZL ZA LEKI =PO 100ZL ZA WIZYTE) Lekarze mowili mi ze nie zajde w ciaze a ja zaszlam po 3-m-cach wiec tylko niepotrzebnie kase wydalam. W Twoim przypadku tez Ci to radze. 🌼

Gość a ja na Twoim miejscu
mialam na mysli 1000zl za leki + 100 za kazda wizyte wiec w sumie bylam 1300zl w plecy

Gość kilcia
Może miałaś makroprolaktynemię (tzn. hiperprolaktynemie bez objawów) i rzeczywiście nie powinna Ci dać żadnego leku na obniżenie prolaktyny, a jeśli już dała to okres leczenia prolaktyny wynosi min. 2 lata więc nic dziwnego,że prolaktyna Ci nie opadła, ale dobrze że nie brałaś tego leku, bo i po co.Leczy się objawy, a nie wynik. Prolaktynę leczy się gdy chcesz zajść w ciążę lub masz objawy hiperprolaktynemii.

Gość głupi ten test
książki podają, że normą jest dzisięciokrotny wzrost do tej przed obciążeniem, ale ponad to wcale nie świadczy o hiperprolaktynemii... tak więc raczej nieuzasadnione jest leczenie

Gość kilcia
Najczęściej 10 krotny wzrost występuje przy hiperprolaktynemii reaktywnej, Jeżeli masz jej objawy to jak najbardziej należy ją leczyć i jeżeli chcesz zajść w ciążę.(z resztą nie ważne jaki jest rodzaj hiperprolaktynemii). Jakakolwiek hiperprolaktynemia powoduje bardzo poważne trudności z zajściem w ciążę, także jeżeli planujesz ciążę lub masz objawy hiperprolaktynemii to MUSI być ona leczona. Jeżeli wyjściową prolaktynę masz ponad normę to zawsze jest powód do niepokoju. Hiperprolaktynemię leczy się ok. 2 lat.

Gość gość
Wypowiedzi osób nie mających pojęcia w temacie (jak powyżej) są niebezpieczne dla osób czytających te głupoty. Proszę więc, nie wypowiadać się w sprawach medycznych nie mając najmniejszego pojęcia w tych tematach.

Ja też miałam hiperprolaktynemię i problem z zajściem w ciążę. U mnie prawdopodobnie (wg mojej endokrynolog) wysoka prolaktyna była wynikiem niedoczynności tarczycy, którą mam za małą. Bo bywa i tak. W każdym razie już po niecałym miesiącu przyjmowania letroxu zaszłam w ciążę i czuję się świetnie.