Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcę mieć psa

psy.. a mianowicie suczki.. PYTANIE

Polecane posty

Gość chcę mieć psa

po jakim czasie od urodzenia suczki sie szczenia? :)

Gość szvcxvxc
pierwszą cieczkę mogą mieć już nawet ok 6 miesiąca, ale najczęściej przychodzi 9-12 miesiąc, ale nie nalezy kryć suczki podczas pierwszej cieczki, najlepiej podczas trzeciej dopiero bo dopiero wtedy suczka jest na tyle dojrzała zatem by suczka miała młode najlepiej żeby miała ok 2lat a potem młode rodzą się w ok60dni od pokrycia suczki

Gość chcę mieć psa
ktos wie cos jeszcze?

Gość szvcxvxc
ale co dokładnie chcesz wiedzieć? zadaj jakieś konkretne pytanie

Gość moja Picia
to juz zaszła w ciąże po ok 6 mc właśnie ale nie donosiła jej, miała 5 młodych i wszystkie marte, trzeba było operować i je wyciągać

Gość szvcxvxc
bo niestety suczki trzeba umiejętnie dopuszczac i to z odpowiednimi psami, by nie mnożyć wad genetycznych, wad w wyglądzie itd nieraz dopuszczają z psem o którym wogóle nic nie wiedzą ludzie, a potem się dziwią, że suczka np która nie miała nigdy problemu z porodem nagle rodzi martwe szczeniaki tak samo ze zbyt szybkim kryciem, grozi to martwymi płodami, komplikacjami w trakcie ciąży a zwłaszcza porodu/ co nieraz doprowadza nawet do śmierci suczki, bądź wadami u szczeniąt później

Gość chcę mieć psaaa
boki zrywac normalnie.... no chcialabym dokladnie wiedziec czy kazde suczki maja cieczke mniej wiecej w tym samym czasie czy to zalezy np od rasy czy jak?

Gość moja Picia
tak, z Picią było bardzo kiepsko, w porę zareagowaliśmy. Ta ciąża nie była planowana ani chciana. Pies sąsiadów był nie do przejśca ... nie udało się upilnować.Na szczęscie wszystko skończyło się dobrze.

Gość szvcxvxc
nie, wszystko zalezy od konkretnej suczki. mam znajomą hodowlę i sa tam suczki które pierwszą cieczkę dostały właśnie w wieku 6miesięcy, a inne dostały ją dopiero mniej więcej w 12miesiącu tak samo z częstotliwością cieczek, jest suczka która ma ją dokładnie raz na rok, a inna jeśli nie ma młodych (kryją je raz na 1,5-2 lata) to ma cieczkę co 4miesiące, inna ma cieczkę bardzo różnie, raz na pół roku, raz na 9miesięcy, zawsze inaczej pewnie wszystko zależy od stężenia hormonów, poza tym warto wiedzieć jak często cieczkę miała matka suczki bo neiraz potem występuje ona tak samo

Gość szvcxvxc
ale najgorsze jest np na wiosnę, bo nieraz wszystkie suczki dostają cieczkę naraz i wtedy jest problem by je upilnować :/

Gość chce miec psaaa
a da się zrobic coś, żeby jak najrzadziej miała cieczkę? można jakos hormony podac psu?

Gość szvcxvxc
zatem nikt Ci nie obieca, że będą mialy razem cieczkę albo też że będą miały cieczki w różnych terminach, nie przekonasz się o tym dopóki nie będziesz miała suczek, bo nieraz pierwszą cieczkę mogą dostać różnie a potem np będą dostawały już w podobnym terminie, albo na odwrót, pierwszą cieczkę identycznie w tym samym czasie a po dwóch-trzech cieczkach nagle zaczną je dostawać w innych miesiącach

Gość chcę mieć psaaa
aha ok dzieki. chcialam tylko to wiedziec bo moj chlopak ma labradora (suczka) i ma juz ze 2 miesiace chyba i czekam na szczeniaki :) dzieki pozdrawiam

Gość szvcxvxc
niby ludzie dają suczce hormony, ale to nie bardzo w celu tego by nie miała cieczki ale by nie miała młodych, ale niestety hormony szkodzą i lepiej już suczkę wysterylizować niż podawać jej długotrwale hormony

Gość chcę mieć psaaa
to byl podszywacz jak nie zdazylas zauwazyc

Gość szvcxvxc
to jak ma dwa miesiace to sobie jeszcze poczekasz, nie proponuję naprawdę kryć przed skończeniem conajmniej półtora roku bo to się nieraz naprawdę źle kończy a chyba każdemu zależy na zdrowej suczce i szczeniakach