Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziecko z bullerbyn

kto żyje z jaskra?

Polecane posty

Gość dziecko z bullerbyn

ja jeszcze nie ma ostatecznej diagnozy, dopiero za 2 tyg mam lekarza, za to odebrałam badanie OCT i wskazuje na to, ze mam prawy nerw wzrokowy troche poniżej normy pewnie dostanę leki na obniżenie ciśnienia w oku - raczej dożywotnio a mam 28 lat, na szczescie nie dostrzegam jeszcze zmian w ostrości wzroku ...chce miec 3 dzieci, a teraz pewnie bedziemy musieli skończyć na 1 ... a tak naprawde to bardzo sie boje ktoś z Was ma może ten problem? i powie mi ze z tym można życ?

Gość a jakie mialas objawy
ja ostatnio bylam u okulisty. zmierzyla mi cisnienia. mam w normie cos okolo 14 czegos tam. zbadala mi dno oka(ale nie rozszerzala zrenicy wiec nie wiem czy czasem nie powinna jej rozszerzyc) powiedziala ze dno oka jest ok i nerw wzrokowy tez. i powiedziala ze jesli chce to moge sobie zrobic pole widzenia ale wg niej nie jest to pilne

Gość aaaaaaaaagggggggga
ja zyję z jaskrą. Podobnie jak Ty mam 28 lat. Jaskrę obu oczu miałam zdiagnozowaną jakieś 2,5 lata temu. Jestem po zabiegu trabeculoplastyki, niestety nie udało się zbić ciśnienia (a bywało że sięgało 30 mm Hg). Obecnie leczenie mam ustawione. Stosuję dwa leki obniżające ciśnienie Betoptic 0,5% oraz Xalatan. Ciśnienie spadło do 20 mm Hg. Co pół roku mam robione badanie pola widzenie, w którym na szczęście nie ma żadnych zmian. Głowa do góry, z tą chorobą da się żyć. Trzeba tylko pamiętać o lekach i wizytach u lekarza okulisty. A jeśli chodzi o dzieci... hmm ja jeszcze nie mam i na razie na to się nie zapowiada, więc trudno mi cokolwiek napisac. Będzie dobrze :)

Gość Kamilkaaa23
Ja prawdopodobie też cierpie na jaskre w piatek mam mieć oct i wtedy będe pewna, narazie okulista wykrył ze jest cos nie tak podczas badania dna oka z tarcza nerwu wzrokowego i zapytał czy w rodzinie były przypadki jaskry Strasznie sie boję że moge byc na to chora ;(

Gość gość
Ja mam zdiagnozowaną jaskrę i niedawno zdecydowałam się na zabieg laserowy hamujący postęp choroby. Zgłosiłam się do Bona Dea do dr Agnieszki Mielnik Mierzwińskiej i mogę polecić zarówno klinikę jak i panią doktor. Jest bardzo dobrą specjalistką a klinika jest komfortowa i nowoczesna.

Pamiętajcie, że jaskrę można leczyć i nie jest to w dzisiejszych czasach tak straszne schorzenie oka. Ja także leczę jaskrę. Chodzę do przychodni www.okulistyka-targowa2.pl w Warszawie. Jak dotąd choroba nie postępuje więc jestem bardzo zadowolona z leczenia.

Gość Paula

Jak tylko pojawią się jakieś objawy jaskry to trzeba szybko zacząć działać. W Warszawie w Vidium Medica  mają bardzo dobrych specjalistów. Im szybciej zacznie się działać tym lepiej, szczególnie że leczenie jaskry polega jedynie na zahamowaniu procesu, jaskry nie da sie wyleczy, cofnąć objawów.