Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy to możliwe

rodzice mają brązowe oczy, a ja niebieskie

Polecane posty

Gość czy to możliwe

moi rodzice (tak jak ich rodzice tzn. babcia dziadek) mają ciemne oczy.. moja siostra też ma ciemne oczy a ja mam niebieskie? czy taka sytuacja jest możliwa?

Gość 6996
Jesteś adoptowany.

Gość Pierott
to był strzał z boku ;)

Gość alez proszę
postudiuj podstawy genetyki - kiedyś były w ogólniaku i będziesz wiedział :D

Gość ffgbbbbv
chyba jestes znajdą

Gość jaaaaaaa najlepsze jest to
jejku sa heterozygotami ale sensacja;/

Gość pewnie ze mozliwe
twoi rodzice jak i dziadkowie mogą mieć 'utajony' gen niebieskich oczu, a u CIebie to on stał się dominujący

Gość Pierott
a czy to ważne ciesz się Tym co masz . (natura płata różne figle)

Gość Ktooś.
Oczywiscie ze to mozliwe, wiec nie wierz glupim komentarza ze jestes z adopcji. Kolor oczu jest warunkowany genetycznie i na to wplywa kolor oczu ludzi sprzed paru pokolen a nie tylko z pokolenia rodzicow ;)

Gość jaaaaaaa najlepsze jest to
gen niebieskich oczu dominujacy?? pierwsze slysze;/ a studiuje kierunek na ktorym genetyka to podstawa chyba ze tego nas jeszcze nie nauczyli:P

Gość renu multi plus
nawet gdyby wszyscy w twojej rodzinie maja ciemne oczy oprócz twojego prapraprapra praprapra dziadka,który miał niebieskie to mogłas to odziedziczyc po nim :)

Gość coś w tym jest
to sie ciesz ze masz niebieskie-królewskie a nie krowie-brązowe

Kiedyś słyszałam o tym, że biali rodzice mieli czarne dziecko. A wiecie dlaczego? Bo w rodzinie ojca kiedyś był jeden ciemnoskóry...:) Więc jeżeli chodzi o niebieskie oczy to się nie martw. Nie jesteś adoptowany. Chyba, że jesteś zupełnie niepodobny do rodziny:P

Gość allelelele
Jak najbardziej jest mozliwe, ze rodzice z brazowymi oczami maja dziecko o niebieskich oczach. Sa oni heterozygotami, czyli kazde z nich ma jeden allel oczu niebieskich i jeden allel oczu brazowych. W takim przypadku maja oczy brazowe, bo barwa brazowa oczu jest barwa dominujaca. Dziecko moze odziedziczyc po jednym allelu od kazdego z rodzicow. Jesli odziedziczy allele niebieskich oczu od obojga rodzicow, bedzie mialo niebieskie oczy.

Gość omg bleeeee
twoi rodzice jak i dziadkowie mogą mieć 'utajony' gen niebieskich oczu, a u CIebie to on stał się dominując gen recesywny nigdy nie stanie sie dominujacy, po prostu ujawnil sie bo jestes homozygota recesywna i gen mogl sie ujawnic bo nie domnuje nad nim zaden gen dominujacy np brazowych oczu ja tez mam niebiesie i czuje sie dumna jako homozygota recesywna :D

Gość dhfxhf
ja mysle ze ten dzidzius jeszcze do podstawówki chodzi, w gimnazjum sie uczy takich PODSTAW

Gość nooowłaśnie
to tak jak z grupą krwi, moja córka ma grupę "0" , a ja mam "B" a jej ojciec ma grupę "A", a skąd u dziecka grupa "0" ? bo właśnie grupa zero była u teściowej mojej i również mój ojciec miał grupę zero, czyli allele były zerowe u rodziców dziecka, więc dziecko ma grupę zero. I tak samo jest z niebieskimi oczami.

Gość a to ciekawe
mój wnuk ma miodowo piwne oczy, takie wręcz złociste.....a takie oczy miała prababka tego dziecka, ja pamiętam bo to moja mama była. A rodzice dziecka i rodzice rodziców (w tym ja) ...wszyscy mamy niebieskie oczy. Jak widać ,,,,geny są nieprzewidywalne ale zawsze bardzo interesujące.

Gość cudaczna
na bank Cie adoptowali :D

u mnie jest to samo, cale moje rodzenstwo i dziadkowie i rodzice maja niebieskie oczy a ja zielono-piwne :P